Beloften geven duel met Jong FC Groningen in halfuur uit handen

Jong Feyenoord/Excelsior heeft maandagavond een 0-5 nederlaag geleden tegen Jong FC Groningen. De thuisploeg bood op Woudestein een uur lang goed partij aan de bezoekers, maar liep na de 0-1 van Koen van de Laak achter de feiten aan. Groningen kon in het restant van de wedstrijd vrij eenvoudig afstand nemen. Door de nederlaag passeert Jong FC Groningen de Rotterdamse beloften op de ranglijst van de eredivisie voor beloftenelftallen.
Hoewel beide ploegen tot de rust niet tot scoren kwamen, zagen de toeschouwers in Stadion Woudestein een aantrekkelijke eerste helft. Daarin had Jong Feyenoord/Excelsior met name in het eerste kwartier het beste van het spel. De ploeg van trainer André Hoekstra speelde in hoog tempo, zocht en vond geregeld de snelle buitenspelers en kreeg ook een handvol mogelijkheden. De beste daarvan kwam op naam van Michal Janota, die een schot na een afvallende bal uit een hoekschop uit het doel gebokst zag worden door doelman Leonard Nienhuis.

Toch was het FC Groningen dat in het vervolg van de eerste helft de beste kansen kreeg. De eerste de beste keer dat de defensie van de thuisploeg even niet op stond te letten, was het zelfs direct bijna raak. Verdediger Jorrit Kunst mocht opstomen tot aan de rand van het strafschopgebied, vanwaar hij op de vuisten van doelman Lex van Haeften schoot.

Van Haeften hoefde pas kort voor rust voor eerst weer echt op zijn hoede te zijn. Allereerst zag hij Koen van de Laak een lage voorzet te hard afleveren, waardoor die voorlangs ging. Uit de aanval die volgde kreeg Nicklas Pedersen de bal op zijn hoofd, maar de spits kopte net naast.

Na rust had Jong Feyenoord/Excelsoir aanmerkelijk meer moeite om de bal in de ploeg te houden en tot uitgespeelde aanvallen te komen. Speelde het spel zich voor rust nog voornamelijk op de helft van de Groningers af, de tweede helft waren de rollen omgedraaid.

Pedersen leek het overwicht van de bezoekers na een krap een uur te bezegelen met de openingstreffer, maar hij presteerde het om een prima voorzet van Van de Laak naast te schieten. Van de Laak besloot daarop twee minuten later om te laten zien hoe het wel moest, door een voorzet van Dennis Krohne knap achter doelman Van Haeften te koppen.

Even daarvoor had de degelijk spelende Tobias Waisapij de grootste kans voor de Rotterdammers tot dan toe laten liggen, door na een prima één-twee met Levi Risamasu naast te schieten.

Jong Feyenoord/Excelsior leek van slag door de tegentreffer, want binnen twee minuten verdubbelden de Groningers de marge. Matig verdedigend optreden zorgde ervoor dat Pedersen een voorzet vanaf de rechterflank tussen twee verdedigers in binnen kon werken.

Daarmee was het verzet van de thuisploeg definitief gebroken, want in de laatste twintig minuten moesten nog drie doelpunten worden geïncasseerd. Serhat Koc kon profiteren van miscommunicatie achterin bij de thuisploeg, waarna het slotakkoord was voor de invallers Pepijn Kluin en Danny Menting.

De eerste kreeg de bal zomaar voor zijn voeten, nadat Miquel Nelom een voorzet niet goed weggewerkt kreeg, en mocht vrij inschieten. Menting bepaalde de eindstand door een lage voorzet vanaf de linkerkant bij de eerste paal binnen te glijden.

Jong Feyenoord/Excelsior – Jong FC Groningen 0-5

61’ 0-1 Van de Laak
65’ 0-2 Pedersen