Been: ‘Dit is fantastisch voor de club’

De wedstrijd tegen FC Twente speelde zich woensdagavond af volgens een scenario dat Mario Been met geen mogelijkheid had kunnen bedenken. Feyenoord werd voor rust in leven gelaten door Twente, maar sloeg de tweede helft onder leiding van invaller Roy Makaay hard terug. ‘Hartstikke mooi dat uitgerekend Roy de 2-1 maakt’, zei Been na de wedstrijd. ‘Het is fantastisch voor deze club en de supporters dat Feyenoord de finale haalt. Het lijkt me duidelijk dat ik ongelooflijk blij ben.’
Been zag Feyenoord voor rust het initiatief weggeven aan de bezoekers, terwijl de trainer vooraf juist hoopte dat zijn ploeg vroeg druk zou zetten. Daar kwam in de praktijk echter weinig van terecht. ‘Twente heeft ons de eerste helft in leven gelaten door maar één keer te scoren, mede dankzij fantastisch keeperswerk van Erwin Mulder’, zei Been.

In de rust besloot de oefenmeester met Roy Makaay een extra spits in te brengen, die naast Luc Castaignos ging spelen. ‘We besloten de rechterflank vrij te laten’, blikte Been terug. ‘Ook speelden we een stuk agressiever, daardoor kantelde de wedstrijd. In het eerste kwartier na rust kregen we al een paar honderd procent kansen.’

Dat uitgerekend Roy Makaay, waarover Been afgelopen zaterdag na de wedstrijd tegen Vitesse nog zijn ontevredenheid uitsprak, de winnende treffer maakte, toverde ook achteraf een grote glimlach op het gezicht van de trainer. ‘Zaterdag was ik ongelooflijk boos, nu ben ik ongelooflijk blij. Dat is het mooie van sport.’

Been had tot slot de complimenten voor Castaignos, die tegen FC Twente voor het eerst in de basis begon en pas een paar minuten voor tijd werd gewisseld. ‘Hij heeft het geweldig gedaan. Hij kreeg twee kansen die erin hadden gekund, maar ik ben heel tevreden over wat hij heeft laten zien.’