Fanshop
Fanshop

Feyenoord O/19 prolongeert landstitel

Feyenoord onder negentien is zaterdagmiddag landskampioen geworden. De ploeg van trainer Jean-Paul van Gastel won in Alkmaar met 0-1 van AZ A1 en kan daardoor één wedstrijd voor het einde van de competitie niet meer achterhaald worden door naaste belager PSV A1. ‘Ik ben zo ongelofelijk trots op deze groep’, aldus een opgewekte Van Gastel na het binnenhalen van de titel.
‘Dit is een dikverdiend kampioenschap’, vond de oefenmeester. ‘We hebben het vandaag nog wel lang spannend gehouden, maar uiteindelijk trokken we de winst terecht naar ons toe. De jongens verdienen een enorm groot compliment.’

Omdat PSV A1 vrijdag op bezoek bij FC Utrecht A1 twee punten liet liggen, kregen de Rotterdammers een dag later de kans de titel te grijpen. Om beslag te leggen op de kampioensschaal was winst in Alkmaar noodzakelijk.

Met het vooruitzicht van het kampioenschap begon O/19 wat nerveus. In het eerste kwartier was goed te zien dat er spanning op de ploeg zat. Daarna begonnen de Rotterdammers steeds beter in het spel te komen en werden de eerste kansen gecreëerd.

De thuisploeg zelf werd nauwelijks gevaarlijk en dus kwam Feyenoord niet in de problemen. De druk van de ploeg van Van Gastel nam toe en vlak voor rust kon voor het eerst worden gejuicht in het Rotterdamse kamp. Jerson Cabral maakte op de rechterflank een goede individuele actie en gaf voor op spits Luc Castaignos, die raak kopte.

Het was een ideaal moment voor een doelpunt van de Rotterdammers. AZ, dat nergens meer voor speelde, bood in de tweede helft weinig tegenstand. Toch hield O/19 het nog lang spannend. Ricky van Haaren verzuimde net na rust de wedstrijd vanaf elf meter in het slot te gooien en ook andere mogelijkheden op de 0-2 waren niet aan Feyenoord besteed.

Tegen het einde was het nog even billen knijpen voor O/19, omdat de Alkmaarders alles of niets gingen spelen. Dat slotoffensief leidde echter tot niets, waarna de Rotterdammers na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Allard Lindhout als kampioenen hun feestje konden vieren.

‘Als je ziet hoe goed de groep heeft gereageerd toen Bart Schenkeveld, Stefan de Vrij en Luc Castaignos bij de selectie van het eerste elftal aansloten, past alleen maar trots’, jubelde Van Gastel. ‘Verder ben ik heel erg tevreden over de ontwikkeling van mijn spelers. Ik denk dat Feyenoord van een aantal jongens in de toekomst nog heel veel plezier gaat beleven.’

Volgens Van Gastel is het winnen van prijzen niet het belangrijkste: ‘Het hoofddoel van een jeugdopleiding is spelers ontwikkelen en beter maken. Wij hebben bewezen, zoals we dat de afgelopen jaren ook al deden, dat we ontwikkeling en het pakken van prijzen kunnen combineren.’

Feyenoord speelt volgend weekend in eigen huis het laatste duel van het seizoen tegen Willem II/RKC A1. Van Gastel roept iedereen op om op Varkenoord het feestje mee te komen vieren. ‘Ik hoop dat heel veel supporters ons zullen komen bejubelen. Als ze de toekomst van Feyenoord willen zien, moeten ze erbij zijn!’

AZ A1 Feyenoord O/19 0-1

Scoreverloop:
43 0-1 Castaignos

Opstelling Feyenoord O/19: Lamprou; Eekman (66’ Khwela), Erkelens, Van Huijgevoort, Martins Indi; Iosufi, Clasie, Van Haaren; Lagouireh (77’ Jansen), Castaignos (83’ Fileccia) en Cabral.

Foto: Ronald Kool