Been: ‘Deze wedstrijd is nog niet gespeeld’

Tevreden was Mario Been zondagavond allerminst na de 2-0 nederlaag van Feyenoord in het eerste duel met Ajax in de finale van de KNVB beker, maar desondanks zag de trainer voldoende perspectief om er op 6 mei in De Kuip op zijn minst ‘een fantastische avond’ van te maken. ‘Deze wedstrijd is nog niet gespeeld’, sprak de trainer zelfverzekerd.
Dat Feyenoord met een nederlaag uit de Arena vertrok, was te wijten aan een slappe openingsfase van de ploeg, constateerde Been achteraf. In de voorbespreking was de afspraak gemaakt om de ruimtes klein te houden en via de combinatie in de tegenaanval gevaarlijk te worden, maar daar kwam in de eerste minuten weinig van terecht.

‘Dat is onverklaarbaar’, zei Been achteraf. ‘We speelden niet echt agressief en waren te gemakzuchtig.’ Feyenoord keek daardoor al na zeven minuten tegen een 2-0 achterstand aan. ‘Een heel slecht scenario’, stelde de trainer. ‘Gezien de aanvallende kwaliteiten van Ajax, weet je dat dan je wel eens een hele vervelende middag tegemoet kan gaan.’

Feyenoord stelde echter snel orde op zaken. De ploeg kwam in het restant van de wedstrijd nauwelijks nog in problemen, maar wist daarentegen maar weinig kansen af te dwingen, vertelde Been. ‘Tot aan de zestienmeter voetbalden we aardig, maar we hebben moeite met het creëren van echte kansen en het maken van goals.’

Hoewel de Rotterdammers zo niet in de buurt van een belangrijk uitdoelpunt kwam, zag de trainer na de 2-0 nederlaag voldoende perspectief voor de terugwedstrijd op donderdag 6 mei in De Kuip. Been: ‘Ik heb vandaag het echte gif bij ons gemist dat nodig is om een finale te winnen, maar ik weet zeker dat er op 6 mei een totaal ander sfeerbeeld te zien is.’