Fanshop
Fanshop

Been: ‘Roy Makaay verdient een groots afscheid’

Roy Makaay krijgt zondag in De Kuip tegen sc Heerenveen het afscheid van het betaalde voetbal dat hij verdient. De aanvaller raakte gaandeweg het afgelopen seizoen zijn basisplaats kwijt bij Feyenoord, maar verschijnt tijdens zijn laatste competitiewedstrijd in het betaalde voetbal weer aan de aftrap. ‘Toen Roy mij vertelde dat hij er een streep onder ging zetten, was het voor mij direct duidelijk dat hij zou spelen’, zei trainer Mario Been donderdagmiddag. ‘Hij verdient een groots afscheid.’
Het opstellen van Makaay is echter meer dan een geste. De gelouterde aanvaller moet Feyenoord op de laatste speeldag naar de vierde plaats in de eredivisie zien te schieten. ‘Scoren is de laatste weken weer een groot probleem bij ons’, zei Been. ‘Als Roy één kwaliteit heeft, dan is dat het maken van doelpunten. Tegen Heerenveen in De Kuip is daar een mooie gelegenheid voor. En hopelijk schiet hij er dan donderdag tegen Ajax ook nog een paar in.’

Met het oog op de strijd om de vierde plaats en daarmee een beter ticket voor de Europa League is een overwinning essentieel voor Feyenoord. ‘Daarom gaan wij vol gas geven’, zei Been. ‘Dat zijn wij ook verplicht ten opzichte van de alle supporters die naar De Kuip komen.’ Mocht Feyenoord winnen, dan is het altijd nog afhankelijk van het resultaat van AZ, dat in Alkmaar tegen PSV speelt. ‘Wij moeten dus in eerste instantie naar onszelf kijken.’

Feyenoord verschijnt zondag waarschijnlijk met zes zelfopgeleide spelers aan de aftrap. Onder hen Stefan de Vrij en Bart Schenkeveld, terwijl de kans groot is dat naast Luc Castaignos ook Ricky van Haaren bij de wedstrijdselectie zit. Laatstgenoemde jeugdinternational traint al weken regelmatig mee met het eerste elftal en werd afgelopen zaterdag kampioen met Feyenoord onder negentien.

Dat de Rotterdammers de titel pakten ondanks dat de speelgerechtigde De Vrij, Schenkeveld en Castaignos het grootste deel van het seizoen ontbraken omdat ze zijn doorgeschoven naar het eerste elftal, maakt de landstitel van de A-junioren alleen maar mooier. ‘Dat zegt iets over het niveau van onze opleiding en het teamproces’, zei Been. ‘Trainer Jean-Paul van Gastel heeft in dat laatste een belangrijke rol gespeeld. Het is een ontzettend knappe prestatie.’

DE TEGENSTANDER

Voor sc Heerenveen staat er aanstaande zondag in De Kuip niets meer op het spel. De Friezen sluiten in De Kuip een seizoen af dat als het meest teleurstellende in de recente geschiedenis van de club door zal gaan. Jarenlang werd er gedegen gebouwd aan een steeds groter en sterker Heerenveen, wat resulteerde in een gelijkopgaande lijn in de prestaties.

Het hoogtepunt werd aan het einde van het vorige seizoen bereikt, toen in een afgeladen Feijenoord Stadion de KNVB beker werd gewonnen ten koste van FC Twente. De Noorse coach Trond Sollied bracht Heerenveen de eerste grote prijs in haar historie, maar dat bleek tijdens het huidige seizoen alles behalve een garantie op succes en een langer verblijf op de Friese bank.

De Noor moest gaandeweg het seizoen het veld ruimen vanwege zeer tegenvallende prestaties. Jan de Jonge nam het stokje over, maar ook onder zijn leiding lukte het de Friezen maar niet om afstand te nemen van de onderste plaatsen. Hoewel ze het in het Abe Lenstra Stadion nooit voor mogelijk hielden, moest de ambitieuze club serieus rekening houden met degradatie.

Zover kwam het uiteindelijk niet, want nadat ook De Jonge een stap terug had gedaan, werd onder Jan Everse, alweer de derde trainer van het seizoen, het vege lijf gered. De oud-Feyenoorder loodste Heerenveen in veilige haven, maar na jarenlang Europees voetbal te hebben gespeeld zat er ook niet meer in dan dat.

Op de laatste speeldag hebben de spelers van Everse alleen nog maar de winstpremie om voor te spelen, want door de afstand naar de hoger- en lagergeplaatste ploegen staat al vast dat Heerenveen het seizoen op een teleurstellende elfde plaats zal eindigen.

Feyenoord – sc Heerenveen

Zondag 2 mei om 14.30 uur in De Kuip

Scheidsrechter: Makkelie

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord:
Mulder; Schenkeveld, De Vrij, Bahia, Van Bronckhorst; Leerdam, Tomasson, Landzaat; Wijnaldum, Makaay en Bruins.
sc Heerenveen: Timmer; Janmaat, Haglund, Viktor Elm, Breuer; Roorda, Losada, Svec; Beerens, Sibon en Djuricic.

STATISTIEKEN

THUIS

20/01/2009 Feyenoord - Heerenveen 0-3 (KNVB beker)
26/10/2008 Feyenoord - Heerenveen 2-2
29/09/2007 Feyenoord - Heerenveen 2-0
03/12/2006 Feyenoord - Heerenveen 4-3
18/09/2005 Feyenoord - Heerenveen 5-1

UIT
12/12/2009 Heerenveen - Feyenoord 0-2
16/01/2009 Heerenveen - Feyenoord 3-1
30/12/2007 Heerenveen - Feyenoord 1-1
29/04/2007 Heerenveen - Feyenoord 5-1
07/04/2006 Heerenveen - Feyenoord 1-1