Stunt blijft uit in De Kuip

Feyenoord heeft donderdag in De Kuip niet voor een stunt kunnen zorgen in het tweede duel van de bekerfinale tegen Ajax. Nadat anderhalve week geleden de wedstrijd in Amsterdam met 2-0 werd verloren, eindigde het duel van donderdag in 1-4. Jon Dahl Tomasson maakte het enige Feyenoord-doelpunt. Karim El Ahmadi maakte na een uur spelen een geldige treffer, die ten onrechte werd afgekeurd wegens buitenspel. Roy Makaay speelde de laatste wedstrijd van zijn carrière. Jonathan De Guzman maakte als invaller zijn rentree, nadat hij sinds februari van dit jaar niet meer in actie was gekomen wegens een knieblessure. Het was direct ook de laatste officiële wedstrijd voor de middenvelder, die na dit seizoen vertrekt bij Feyenoord.

Een vroege goal maken, was de wens die Mario Been eerder deze week uitsprak voor het tweede duel van de bekerfinale. Alleen op die manier zou de druk bij Ajax gelegd worden, vertelde de trainer. Die vroege goal kwam er donderdagavond in De Kuip ook, zij het dat die op naam van de bezoekers kwam.

Duurde het in de heenwedstrijd zes minuten voordat Ajax op voorsprong kwam, dit keer had de ploeg van trainer Martin Jol na vier minuten de score al geopend. Denny Landzaat leverde de bal in op het middenveld, waarna Luis Suarez vanaf een meter of dertig verwoestend uithaalde en Erwin Mulder passeerde.

De tegentreffer zorgde ervoor dat het vertrouwen waarmee Feyenoord de wedstrijd was ingegaan direct een flinke knauw te verwerken kreeg. Het betekende dat de Rotterdammers in minder dan negentig minuten tijd liefst vier keer moesten scoren om de KNVB beker in Rotterdam te houden.

Feyenoord liet zich desondanks niet van de wijs brengen door die wetenschap en trok het initiatief in de wedstrijd naar zich toe. Jon Dahl Tomasson ontpopte zich daarbij tot de gevaarlijkste man van het veld. De aanvaller kreeg halverwege de eerste helft Feyenoords grootste mogelijkheid, toen Leroy Fer hem vrij voor de keeper zette. Tomasson raakte de bal alleen niet lekker en zijn schotje kon makkelijk gepakt worden door Maarten Stekelenburg.

In het kwartier dat volgde werd Tomasson tot twee keer toe bereikt met een slimme voorzet van Roy Makaay, maar de Deense international kwam ook twee keer een teen te kort om binnen te tikken.

Aan de andere kant van het veld zorgde Stefan de Vrij er kort voor rust voor dat Ajax de marge niet kon verdubbelen, door een schot van Suarez van de lijn te redden. De aanvaller kreeg de bal voor zijn voeten, nadat Urby Emanuelson een kopballetje tergend traag op de paal had zien rollen.

De tweede helft stond Feyenoord voor een loodzware opgave, die weliswaar na een uur spelen iets lichter leek te worden. Invaller De Guzman bereikte toen met een prachtige pass El Ahmadi, die de bal bij de tweede paal binnen gleed. De afzwaaide scheidsrechter Roelof Luinge keurde de treffer echter ten onrechte af wegens buitenspel.

Het laatste sprankje hoop van Feyenoord werd nog geen vijf minuten later aan diggelen geschoten, toen Siem de Jong het tweede Ajax-doelpunt maakte. De middenvelder werd na een steekpass door het centrum helemaal vrij gelaten en schoot beheerst binnen.

Tomasson zorgde krap twintig minuten voor tijd nog voor de eretreffer. De aanvaller passeerde Stekelenburg nadat De Guzman een fraaie vrije trap op de lat had geschoten en Tomasson als eerste bij de rebound was.

De eindstand werd uiteindelijk bepaald door treffers van achtereenvolgens De Jong en Suarez. Beiden konden in het laatste kwartier van dichtbij binnen schieten, nadat de verdediging van Feyenoord openlag.

Desondanks gingen de handen kort voor tijd in De Kuip nog een keer op elkaar, toen scheidsrechter Luinge twee minuten voor tijd een applauswissel kreeg vanwege zijn afscheid van het betaalde voetbal.

Feyenoord – Ajax 1-4