Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

Van Bronckhorst beëindigt carrière na WK

Giovanni van Bronckhorst beëindigt na het WK in Zuid-Afrika zijn carrière als profvoetballer. De 35-jarige Van Bronckhorst heeft dit de directie van Feyenoord en trainer Mario Been in een persoonlijk onderhoud medegedeeld. Woensdagmiddag licht het clubicoon zijn beslissing toe aan de verzamelde media. Feyenoord biedt Van Bronckhorst op 25 juli a.s. een afscheidsduel aan tegen Real Mallorca, de huidige nummer vijf van de Primera Division. Deze wedstrijd is tevens de openingswedstrijd van de komende voetbaljaargang.
Van Bronckhorst heeft er zeventien seizoenen in het betaalde voetbal opzitten, waarvan zeven volledige jaren in dienst van Feyenoord. Zijn carrière voerde hem verder langs RKC, Glasgow Rangers, Arsenal en FC Barcelona. Met die laatste club behaalde hij in de zomer van 2006 zijn grootste succes: het winnen van de UEFA Champions League.



Hij werd tijdens zijn loopbaan bovendien vijf keer landskampioen: twee keer met de Glasgow Rangers (1999 en 2000), één keer met Arsenal (2002) en twee keer met FC Barcelona (2005 en 2006). Met Feyenoord veroverde Van Bronckhorst twee KNVB bekers (1995 en 2008). ‘Gio’ groeide bovendien uit tot aanvoerder van het Nederlands Elftal, waarvoor hij tot dusver liefst 96 keer uitkwam en waarmee hij komende maand zal afreizen naar Zuid-Afrika om deel te nemen aan het Wereldkampioenschap.



Van Bronckhorst speelde 425 competitiewedstrijden waarin hij 52 doelpunten maakte, waaronder liefst 30 treffers voor Feyenoord, de club waarvan hij al op 7-jarige leeftijd lid werd. Van Bronckhorst heeft aangegeven zijn trainersdiploma te willen halen en in dat kader komend seizoen graag stage te lopen bij de Stadionclub. Een verzoek dat, aldus technisch directeur Leo Beenhakker, met plezier wordt gehonoreerd. ‘Want zo’n jongen wil je er uiteraard graag bij hebben.’



Gezien zijn jarenlange verdiensten voor Feyenoord is door de clubleiding besloten Van Bronckhorst een officieel afscheidsduel aan te bieden tegen het Spaanse Real Mallorca. Deze openingswedstrijd van het seizoen zal gespeeld worden op 25 juli aanstaande en is, zoals al eerder bekend werd gemaakt, inbegrepen in de nieuwe seizoenkaart.