Van Bronckhorst helpt Nederland met wereldgoal naar WK-finale

Giovanni van Bronckhorst sluit aanstaande zondag zijn actieve carrière af met de finale van het WK. Het Nederlands elftal bereikte zaterdag de finale door Uruguay in de halve finale met 2-3 te verslaan. Van Bronckhorst had een hoofdrol door Nederland in de eerste helft met een prachtig afstandschot op voorsprong te zetten. Uruguay kwam vervolgens kort voor rust op gelijke hoogte via een treffer van Diego Forlan, waarna Oranje in de tweede helft via treffers van achtereenvolgens Wesley Sneijder en Arjen Robben opnieuw afstand nam. In de slotminuten maakte Maximiliano Pereira het nog spannend door nog eenmaal tegen te scoren namens Uruguay, maar de zege van Nederland kwam niet meer in gevaar.
Het doelpunt dat Van Bronckhorst dinsdag maakte had grote gelijkenissen met de treffer die de verdediger afgelopen seizoen in de bekerwedstrijd tussen Feyenoord en PSV achter zijn naam kreeg. De Feyenoorder kreeg de bal ook dinsdag aangespeeld aan de linkerkant van het veld op ruim dertig meter van het doel en schoot daarvandaan verwoestend hard in de kruising. De verdediger behoedde Oranje tegen Uruguay vijf minuten na rust voor een achterstand door de bal van de doellijn te koppen, nadat doelman Maarten Stekelenburg gepasseerd was.

Nederland treft zondag in de finale de winnaar van het duel tussen Spanje en Duitsland, dat woensdagavond gespeeld wordt. Voor Oranje wordt het de eerste WK-finale sinds 1978.

Foto's/pictures: Fifa.com