Fris Feyenoord neemt na rust afstand van FC Utrecht

Feyenoord is zondag de competitie van start gegaan met een 3-1 overwinning op FC Utrecht. De Rotterdammers gingen met een 0-1 achterstand de rust in, maar herpakten zich in de tweede helft toen de bezoekers met fris voetbal een verdiende nederlaag werd toegebracht. Nadat Alje Schut met een eigen doelpunt voor de gelijkmaker had gezorgd, bepaalden Luigi Bruins en Leroy Fer de eindstand in De Kuip. Fedor Smolov en Jerson Cabral maakten hun officiële debuut voor Feyenoord, waarbij het optreden van Cabral tevens zijn eerste wedstrijd op het hoogste niveau betekende.

Het schortte Feyenoord in de eerste helft vooral aan stootkracht voorin om het FC Utrecht echt lastig te kunnen maken. De Rotterdammers lieten bij vlagen fris combinatievoetbal zien, maar tot grote kansen wilde het maar niet leiden. Fedor Smolov, die in de spits aan de wedstrijd was begonnen en bij zijn officiële debuut liet zien zeer balvast te zijn, liet zich veelvuldig naar het middenveld zakken, waardoor het voor het doel ontbrak aan een echte afmaker.

Slechts via schoten van afstand wist Feyenoord zodoende tot de rust voor gevaar te zorgen, waarbij Diego Biseswar na tien minuten spelen dichtbij kwam met een schot dat net over ging en Luigi Bruins vijf minuten later een vrije trap op het dak van het doel zag eindigen.

Tegen die tijd had FC Utrecht de leiding in de wedstrijd al genomen. De bezoekers kregen makkelijk een vrije trap toegewezen op de rand van het strafschopgebied, die door Jan Wuytens op het lichaam van Erwin Mulder werd geschoten. Van Wolfswinkel was scherp bij de rebound en wist de bal met zijn knie over de doellijn te werken.

Feyenoord bleef ook tot de rust het meeste balbezit houden, maar de grootste kansen waren voor de bezoekers. Zo raakte de sterk spelende Dries Mertens na een krap kwartier spelen de lat uit een afstandschot en was hij een kwartier later wederom dichtbij een treffer toen hij twee verdedigers van Feyenoord uitspeelde en zijn schot gered zag worden door Mulder.

De Rotterdammers herpakten zich na rust en werden in het zadel geholpen door Alje Schut, die vroeg in de tweede helft een voorzet van Stefan de Vrij met een sliding achter zijn eigen doelman gleed en Feyenoord zo op gelijke hoogte bracht met Utrecht.

Het doelpunt was het startschot voor een fors offensief van Feyenoord, dat de bezoekende ploeg plots ver achteruit drukte en nauwelijks de kans gaf om van eigen helft te komen. Het resultaat was dat Feyenoord ruim tien minuten na de gelijkmaker de verdiende 2-1 op het scorebord zette.

Een belangrijke rol was hierbij weggelegd voor Smolov, die de bal even buiten het strafschopgebied knap controleerde, kapte en zo Luigi Bruins in staat stelde om uit te halen. De middenvelder drukte overtuigend af en passeerde doelman Michel Vorm met een streep die net naast de paal in het net belandde.

Het verzet van Utrecht, dat afgelopen week nog een prima prestatie neerzette door FC Luzern te verslaan in de voorronde van de Europa League, was daarmee gebroken. Zo fris als de ploeg van Ton du Chatinier zich voor rust presenteerde, zo tam was het optreden van de Domstedelingen in de tweede helft.

Het bood het bevrijdde Feyenoord de kans om verder afstand te nemen van Utrecht en die kans werd met beide handen aangepakt door de Rotterdammers. Cabral, die een sterke voorbereiding meemaakte en als beloning kort na rust in het veld was gestuurd door Been, lag aan de basis van de 3-1 waarmee de wedstrijd was gespeeld. De rappe aanvaller gaf de bal uit een vrije trap vanaf de rechterkant afgemeten voor het doel, waar Fer vrij kon inkoppen en zo de eindstand bepaalde.

Feyenoord – FC Utrecht 3-1

12’ 0-1 Van Wolfswinkel
51’ 1-1 Schut (e.d.)
64’ 2-1 Bruins