Fanshop
Fanshop

Feyenoord doet beroep op gezond verstand van supporters

Feyenoord doet voor beide wedstrijden tegen AA Gent een dringend beroep op haar supporters, om er voor te zorgen dat zowel de wedstrijd in Rotterdam als in Gent rustig en ordelijk zal verlopen. Na een afwezigheid van twee seizoenen keert de club terug op het Europese toneel. We doen dat donderdag in een stadion waarvan de tribunes voor een deel leeg moeten worden gehouden. Dit op last van de UEFA, die naar aanleiding van de wedstrijd Feyenoord – Lech Poznan op woensdag 17 december 2008 niet alleen een boete aan Feyenoord oplegde, maar tevens bepaalde dat naar aanleiding van wanordelijkheden de gehele Noordzijde alsmede vak Z bij de eerstvolgende Europese thuiswedstrijd van Feyenoord leeg dienen te blijven.
De straf die werd opgelegd was de zoveelste op rij voor Feyenoord in Europees verband. Inmiddels staat Feyenoord bij de UEFA hoog op een lijst van lastige clubs en kunnen we ons geen enkele misstap van supporters meer veroorloven. De UEFA houdt Feyenoord extra scherp in de gaten en stuurt naar elke wedstrijd niet alleen de gebruikelijke vertegenwoordiger maar ook een extra Security Officer. Wanordelijkheden worden direct gerapporteerd en kunnen desastreuze gevolgen hebben. Feyenoord loopt, bij wangedrag van haar supporters, het risico dat de UEFA zal besluiten om de club uit te sluiten van Europees voetbal met alle (financiële) gevolgen van dien.

Feyenoord gaat er vanuit dat alle supporters zich er van doordrongen zijn dat het niet fout mag gaan. Daarbij is iedereen natuurlijk verantwoordelijk voor zijn of haar eigen gedrag, maar de club hoopt ook dat supporters hun medesupporters corrigeren wanneer deze over de schreef dreigen te gaan. Supporters die zich toch schuldig maken aan wangedrag kunnen rekenen op zware sancties, waarbij tenminste de dubbele termijn van de normale straf zal worden opgelegd. Voor zware vergrijpen, waaronder het afsteken van vuurwerk en fakkels, het gooien met drank en andere voorwerpen naar het speelveld, het uitdagen dan wel bedreigen van supporters van de tegenstander, enz. zullen de sancties nog zwaarder zijn. Behalve langdurige uitsluitingen zullen eventuele boetes - die kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s – verhaald worden op de daders.