Feyenoord ziet vechtlust beloond tegen Gent

Feyenoord heeft donderdagavond een dikverdiende 1-0 overwinning op AA Gent geboekt. De ploeg van trainer Mario Been had in De Kuip vrijwel heel de wedstrijd het initiatief en zag dat ruim tien minuten voor tijd worden beloond met een treffer van Leroy Fer. Feyenoord reist door de zege volgende week met goede papieren af naar België, waar de return in de play-offs voor een plaats in de poulefase van de Europa League op het programma staat. Bruno Martins Indi maakte donderdagavond zijn officiële debuut en verving de geblesseerde André Bahia op uitstekende wijze als centrale verdediger.

Feyenoord was er tegen de Belgen alles aan gelegen om de nare smaak van de nederlaag van afgelopen zondag tegen Excelsior uit de mond te spoelen. De Rotterdammers kwamen furieus uit de startblokken, wat al in de eerste minuut tot een levensgrote kans voor Ruben Schaken leidde. De buitenspeler kwam millimeters te kort op een voorzet van Georginio Wijnaldum die intelligent was weggestuurd door Luigi Bruins.

De aanvalsdrang van de ploeg van Been vertaalde zich ook in het grote aantal hoekschoppen dat Feyenoord mocht nemen, waaruit Leroy Fer en Ron Vlaar gevaarlijk werden. Ook over de flanken zorgden de Rotterdammers via Schaken en Wijnaldum bij vlagen voor veel dreiging. Laatstgenoemde leek na dik een half uur spelen zelfs de score te gaan openen, maar zijn schot na handig wegdraaien bij zijn directe tegenstander ging voorlangs.

Na de overrompelende start van Feyenoord kreeg AA Gent naarmate de eerste helft vorderde meer grip op de wedstrijd. Na waarschuwingsschoten van Elimane Coulibaly en Yassine El Ghanassy werd het na een half uur spelen pas echt oppassen voor Erwin Mulder, maar de doelman van Feyenoord doorstond enkele hachelijke momenten na een corner van Gent echter zonder kleerscheuren.

Een kleine tien minuten voor de rust keek De Kuip – ondanks de gesloten Gerard Meijer Tribune en een leeg Vak Z uiterst sfeervol – vol verwachting uit naar het moment dat Ron Vlaar aan zou leggen voor een indirecte vrije trap op elf meter van het Belgische doel. Die was door scheidsrechter Paixão toegekend nadat Gent-doelman Jorgacevic een terugspeelbal had opgepakt. Vlaar gaf de vrije bal ruim voldoende snelheid mee, maar zag zijn inzet tegen de reclameborden eindigen.

Kwam Gent er de eerste helft nog wel eens gevaarlijk uit, na de rust was het alleen Feyenoord nog dat aanspraak maakte op een treffer. De Rotterdammers hadden veruit het meeste balbezit en hadden continu de drang naar voren, al leidde dit aanvankelijk nog niet tot kansen. Pas na een kleine zeventig minuten was Bruins met een kopbal dichtbij, maar kon Gent-aanvoerder Bernd Thijs met zijn voet redding brengen.

De middenvelder zag er tien minuten later heel wat minder goed uit toen hij een corner van de na een turbulente week prima spelende Tim de Cler onder druk van Fer niet goed verwerkte. Fer profiteerde zelf en schoot al vallend de dikverdiende 1-0 in de korte hoek. Feyenoord bleef na de treffer aandringen, maar tot grote kansen kwam het niet meer.

Feyenoord – AA Gent 1-0