Been tevreden met herstel na Europese uitschakeling

Na de domper van de uitschakeling in Europa tegen AA Gent, was de grote vraag voor Mario Been voorafgaand aan de wedstrijd tegen Vitesse hoe Feyenoord zich zondag zou presenteren in De Kuip. De trainer kreeg een bevredigend antwoord op die vraag, met een afgetekende 4-0 zege als resultaat. ‘Het debacle tegen Gent hakte erin bij de jongens, maar ze hebben zich goed hersteld’, zei Been. ‘Je kunt je voorstellen dat ik daarom heel tevreden ben met de drie punten.’
Feyenoord had alleen in het eerste kwartier te duchten van Vitesse. Het tempo aan Rotterdamse zijde lag te laag, wat erin resulteerde dat Lasse Nilsson vroeg in de wedstrijd bijna kon profiteren. ‘Het doelpunt van ons na twintig minuten werkte daarom bevrijdend voor ons’, vertelde Been. ‘Kort erop maakten we ook 2-0 en toen hadden we de wedstrijd op slot moeten gooien. We kregen kansen om uit te lopen naar 3-, 4- of 5-0, maar lieten die kansen liggen.’

De tweede helft hinkte Feyenoord volgens de coach op twee gedachten: de voorsprong consolideren of verder uitbreiden. ‘Pas toen de 3-0 viel kwam het vertrouwen terug’, stelde Been. Kort voor tijd besliste Georginio Wijnaldum de eindstand uit een zelf verdiende strafschop.

Normaliter is Luigi Bruins de aangewezen man voor strafschoppen, maar Wijnaldum was vastbesloten de bal vanaf elf meter zelf binnen schieten. ‘We hebben geen vaste strafschoppennemer’, legde Been achteraf uit. ‘Luigi neemt ze over het algemeen, maar als iemand anders lekker in de wedstrijd zit of zich goed voelt mag hij hem ook nemen. Luigi is daar volwassen mee omgegaan.’ Met een glimlach voegde de trainer daaraan toe: ‘We hebben in ieder geval weer iets om het over te hebben deze week.’