Feyenoord strijdend ten onder in Klassieker

Feyenoord is zondag in De Kuip strijdend ten onder gegaan in de wedstrijd tegen Ajax. De Rotterdammers gingen de eerste helft gelijk op met de bezoekers, maar gingen dankzij een ongelukkige tegentreffer met een 0-1 achterstand de rust in. De tweede helft kwam Ajax beter uit de startblokken, wat de 0-2 opleverde. Tien minuten voor tijd bracht André Bahia de spanning terug in de wedstrijd door raak te koppen uit een hoekschop, maar ondanks een sterke slotfase slaagde Feyenoord er niet in een gelijkspel uit het vuur te slepen: 1-2. Ron Vlaar moest kort voor rust geblesseerd naar de kant, nadat hij in botsing was gekomen met Ajax-doelman Maarten Stekelenburg.

Het was voor Feyenoord zondag de grote vraag hoe Ajax zich in De Kuip zou presenteren. De Amsterdammers toonden zich in de eerste competitierondes bijzonder productief, maar kregen afgelopen woensdag voetballes in de Champions League tegen Real Madrid, dat met 2-0 won waar een veel hogere uitslag mogelijk was.

In De Kuip kwam Ajax wederom moeizaam uit de startblokken, mede dankzij een prima openingsfase van de thuisploeg. Feyenoord begon voor het eerst dit seizoen met twee in plaats van drie spitsen en in dat systeem werden de bezoekers prima vast gezet.

Feyenoord liet bovendien bij vlagen prima combinatiespel zien, met halverwege de eerste helft de grootste kans tot dan toe als gevolg. De veelvuldig opkomende verdediger Tim de Cler gaf de bal daarbij vanaf de linkerkant van het strafschopgebied hard voor het doel, waar Fedor Smolov de bal binnen tikte, maar net buitenspel bleek te staan.

Ruim tien minuten later stond De Cler wederom aan de basis van een grote kans, zij het aan de andere kant van het veld. De linksback leverde de bal in de opbouw ongelukkig in, waarna Mounir El Hamdaoui in de tegenstoot nipt voorlangs schoot.

Beide ploegen gingen zo grotendeels gelijk op in de eerste helft, maar toch ging Ajax met een 0-1 voorsprong de rust in. De Amsterdammers hadden daar het nodige geluk voor nodig, want ze kregen hulp van Stefan de Vrij. De verdediger verlengde onbedoeld een vrije trap vanaf het middenveld tot aan de tweede paal, waar Siem de Jong een gaatje zag tussen keeper Van Dijk en de doelpaal dat net groot genoeg was om raak te koppen.

Feyenoord viel na rust terug op haar vertrouwde 4-3-3 systeem, waarbij Ruben Schaken als rechtsbuiten in de ploeg kwam. De Rotterdammers hoopten op die manier meer druk op de tegenstander uit te kunnen oefenen, maar in plaats daarvan was het juist Ajax dat in de tweede helft het beste uit de kleedkamer kwam.

In vijf minuten tijd kwam Feyenoord twee keer goed weg, toen achtereenvolgens Mounir El Hamdoui en Suarez de paal raakten. De thuisploeg was op die manier gewaarschuwd, maar kon niet voorkomen dat El Hamdaoui na tien minuten in de tweede helft de 0-2 op het scorebord zette. De spits werd in stelling gebracht door Suarez en rondde beheerst af.

Aan de andere kant van het veld miste Feyenoord de stootkracht om Ajax echt in problemen te brengen. De Cler mocht weliswaar twee keer van afstand aanleggen, maar tot goed uitgespeelde aanvaller kwamen de Rotterdammers nauwelijks. Een kwartier voor tijd werd Castaignos voor het eerst goed in stelling gebracht en de spits rondde knap af, maar stond evenals Smolov in de eerste helft buitenspel.

Desondanks wist Feyenoord de spanning tien minuten voor tijd helemaal terug in de wedstrijd te brengen, dankzij een doelpunt van André Bahia. Waar Ajax kansen bleef missen, kopte de verdediger knap raak uit een hoekschop.

Massaal gesteund door het legioen was er in de slotfase nog maar één ploeg die aanspraak maakte op een doelpunt en dat was Feyenoord. Drie minuten voor tijd kwam Leroy Fer het dichtst bij de gelijkmaker, maar zijn schot van afstand zeilde over.

Feyenoord – Ajax 1-2

40’ 0-1 De Jong
56’ 0-2 El Hamdaoui