Fanshop
Fanshop

Been houdt tegen Heerenveen vast aan vertrouwde elf

Feyenoord neemt komend weekend op eervolle wijze afscheid van Fred Blankemeijer. Rond de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen zal op diverse manieren worden stilgestaan bij het overlijden van het clubicoon. Zaterdag vindt de uitvaart plaats in Rotterdam, waarbij de voltallige selectie aanwezig zal zijn om de oer-Feyenoorder een laatste eer te bewijzen. ‘Wij zullen ome Fred met zijn allen ontvangen’, zei trainer Mario Been vrijdagmiddag. ‘De spelers gaan hierna terug naar Varkenoord om te trainen. Ik zal zelf wel bij de plechtigheid aanwezig zijn. Ik ken ome Fred sinds ik zes jaar oud ben en vind het belangrijk om bij zijn uitvaart te zijn.’
De uitvaart van Blankemeijer vindt een dag voorafgaand aan het duel met sc Heerenveen plaats. In die wedstrijd zal Been vasthouden aan dezelfde basisopstelling als afgelopen zondag tegen Roda JC Kerkrade. Dat betekent dat de voorhoede wederom gevormd zal worden door Diego Biseswar, Luc Castaignos en Luigi Bruins, met kort daarachter Georginio Wijnaldum als aanvallende middenvelder.

Deze invulling van de aanval pakte tegen Roda goed uit, met meerdere open kansen voor de Rotterdammers. ‘Diego deed het uitstekend vanaf de rechterflank’, zei Been. ‘Met zijn voorzetten zorgde hij voor het doel voor veel gevaar.’ Bruins is met zijn positie op de linkerflank terug op de plek waar hij tijdens zijn debuutjaar in De Kuip een uitstekende periode kende. ‘Luigi heeft zoveel voetbalintelligentie en technische vaardigheden dat hij eigenlijk in elke aanvallende rol goed uit de voeten kan’, aldus Been.

Bruins en Biseswar zullen andermaal centrumspits Castaignos van aanvoer moeten voorzien. De achttienjarige aanvaller scoorde tegen Roda voor het tweede opeenvolgende duel. ‘Ik zie Luc met de dag beter worden’, zei Been. ‘Hij weert zich in de duels met grote verdedigers, gebruikt zijn lichaam steeds beter. Het is lekker dat hij zijn doelpunten meepikt. Hopelijk lukt hem dat tegen Heerenveen ook weer. Hij heeft er overduidelijk de kwaliteiten voor.’

Been kan tegen Heerenveen in elk geval niet beschikken over de langdurig geblesseerden Bart Schenkeveld, Jon Dahl Tomasson, Dani Fernández, Leroy Fer en Sekou Cissé. Over de inzetbaarheid van Fedor Smolov valt zaterdag een beslissing. De Russische jeugdinternational is op de weg terug na een hamstringblessure. Kamohelo Mokotjo maakte afgelopen maandag zijn rentree bij de beloften na een knieblessure en is fit genoeg om zondag tegen Heerenveen plaats te nemen op de bank.

DE TEGENSTANDER

sc Heerenveen verraste onlangs de voetbalwereld door aan te kondigen financieel een pas op de plaats te moeten maken. Het is voor het eerst sinds de club in de jaren negentig begon aan zijn opmars door het Nederlandse voetbal een stap terug voor de Friezen, na jaren van groei en als modelclub te hebben gediend.

De Friezen maakten een miljoenenverlies over het afgelopen boekjaar bekend, dat directe invloed heeft op een geplande uitbreiding van het Abe Lenstra Stadion. De uitbouw van het onderkomen van Heerenveen is tot nader order opgeschort, maar als het aan de beleidsbepalers ligt zal van uitstel geen afstel komen.

De recente ontwikkelingen raken ook de selectie van trainer Ron Jans. Die zal in de nabije toekomst worden ingekrompen. Die bezuinigingsronde is momenteel nog niet van toepassing op het elftal, dat door twee opeenvolgende overwinningen op Excelsior en Heracles Almelo de aansluiting met de subtop weer heeft gevonden.

Succes in de competitie is belangrijk voor de Friezen, zeker nadat afgelopen dinsdag een einde kwam aan het bekeravontuur. NAC Breda kwam op bezoek in het Abe Lenstra Stadion en ging brutaal aan de haal met de overwinning. De 0-2 nederlaag geeft aan dat er voor Jans nog voldoende werk aan de winkel is, al moet de coach gezien de aanwezige kwaliteiten in de selectie zeker in staat worden geacht met zijn ploeg een plek net achter de Nederlandse top te bemachtigen.

Feyenoord – sc Heerenveen

Zondag 14 november om 16.30 uur in De Kuip

Scheidsrechter: Liesveld

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Van Dijk; De Vrij, Vlaar, Bahia, De Cler; Van Haaren, Wijnaldum, El Ahmadi; Biseswar, Castaignos en Bruins.
sc Heerenveen: Stuhr-Ellegaard; Koning, Breuer, Kruiswijk, Jong-A-Pin; Grindheim, Assaidi, Svec; Narsingh, Dost en Beerens.

STATISTIEKEN

THUIS
02/05/2010 Feyenoord - Heerenveen 6-2
20/01/2009 Feyenoord - Heerenveen 0-3 (KNVB beker)
26/10/2008 Feyenoord - Heerenveen 2-2
29/09/2007 Feyenoord - Heerenveen 2-0
03/12/2006 Feyenoord - Heerenveen 4-3

UIT
12/12/2009 Heerenveen - Feyenoord 0-2
16/01/2009 Heerenveen - Feyenoord 3-1
30/12/2007 Heerenveen - Feyenoord 1-1
29/04/2007 Heerenveen - Feyenoord 5-1
07/04/2006 Heerenveen - Feyenoord 1-1