Fanshop
Fanshop

Been: ‘Keihard werken om van veertiende plaats te komen’

Hoewel Mario Been graag had gezien dat Feyenoord zes punten had overgehouden aan de laatste twee thuiswedstrijden, hield de trainer een goed gevoel over aan de duels met achtereenvolgens Roda JC Kerkrade en sc Heerenveen. Afgezien van de tweede helft tegen Heerenveen, kwam zijn ploeg prima voor de dag en was het veldspel over het algemeen prima verzorgd. ‘Die opgaande lijn moeten we zondag voortzetten’, vertelde Been vrijdag in De Kuip. ‘Het zou heel prettig zijn als dat deze keer ook drie punten oplevert.’
Dat Feyenoord er ondanks het goede veldspel niet in slaagde om te winnen van zowel Roda JC als Heerenveen, zegt volgens Been veel over de fase waarin zijn ploeg zich bevindt. ‘We speelden tegen twee ploegen uit het linkerrijtje en die wedstrijden hadden we allebei kunnen winnen, maar toch houden we uiteindelijk aan die duels maar twee punten over. Alle jongens bij ons hebben talent en kwaliteit, maar alles bij elkaar staan we toch op de veertiende plaats. We moeten keihard werken om daar vandaan te komen.’

Dat het talent in de groep in ruime mate aanwezig is, zag Been afgelopen week weer eens bevestigd worden in de wedstrijd van Jong Oranje tegen Jong Denemarken, waarin de Feyenoorders een hoofdrol opeisten. ‘Zij hebben het uitstekend gedaan, het deed me goed om dat te zien’, stelde de trainer. ‘Je ziet dat de jongens bij ons beter worden. Een speler als Luc Castaignos traint elke dag tegen André Bahia, daar wordt hij sterker van.’

Feyenoord moet het zondag tegen FC Groningen stellen zonder Fedor Smolov, die een hamstringblessure over heeft gehouden aan de wedstrijd met Rusland onder 21 tegen Frankrijk. De aanvaller verblijft momenteel voor nader onderzoek naar zijn kwetsuur in Rusland. Ook de langdurig geblesseerden Dani Fernández, Bart Schenkeveld, Jon Dahl Tomasson, Leroy Fer en Sekou Cissé zijn zondag niet beschikbaar.

De inzetbaarheid van Luigi Bruins, Ruben Schaken en Tim de Cler is twijfelachtig. De Cler, die kampt met klachten aan zijn bovenbeen, trainde vrijdag wel mee met de groep. Schaken (ziek) en Bruins (liesklachten) lieten de training van vrijdag aan zich voorbij gaan. De Feyenoord-selectie vertrekt zaterdag na de groepstraining van 14.00 uur al richting Groningen.

DE TEGENSTANDER

Met het vertrek van Ron Jans werd er afgelopen zomer bij FC Groningen niet alleen afscheid genomen van een trainer, maar werd er een heel tijdperk uitgeluid. Onder leiding van de nuchtere oefenmeester maakte het elftal van de Groningers in acht jaar tijd een flinke ontwikkeling door, met kwalificatie voor Europees voetbal als absoluut hoogtepunt.

Tijdens het laatste jaar onder Jans lukte het de Groningse ploeg niet om zich wederom voor Europees voetbal te kwalificeren, maar inmiddels wordt er in het Euroborg Stadion weer hardop gedroomd van internationale tegenstanders. Dat heeft alles te maken met de prestaties onder de opvolger van Jans. Pieter Huistra werd door de beleidsbepalers van de Noordelijke club naar voren geschoven als nieuwe eindverantwoordelijke voor het eerste elftal en die keuze pakt vooralsnog uitstekend uit.

Het seizoen werd geopend met remises tegen Ajax en AZ, waarna de Groningers begonnen aan een opmars op de ranglijst. Huistra en zijn spelers verzamelden inmiddels reeds 27 punten, waarmee het de derde plaats deelt met Ajax. Doordat de laatste wedstrijd tegen Heracles Almelo verrassend met 3-0 werd verloren, is de achterstand op koploper PSV zes punten.

Opvallend genoeg is een verdediger clubtopscorer in Groningen. Andreas Granqvist wist vorig seizoen zes keer het net te vinden in 32 duels, maar heeft dit aantal dit seizoen reeds overtroffen. In veertien duels scoorde de Zweedse verdediger liefst zeven keer, vaak als eindstation bij de dode spelmomenten. Feyenoord is wat dat betreft gewaarschuwd, als het aanstaande zondag in het Euroborg Stadion een vrije trap of corner tegen krijgt.

FC Groningen – Feyenoord

Zondag 21 november om 14.30 uur in het Euroborg Stadion

Scheidsrechter: Van Hulten

Vermoedelijke opstellingen:
FC Groningen:
Luciano; Kieftenbeld, Granqvist, Ivens, Stenman; Enevoldsen, Gonzalo, Hiariej, Sparv, Tadic; Matavz.
Feyenoord: Van Dijk; De Vrij, Vlaar, Bahia, De Cler (Lumb); Van Haaren, Wijnaldum, El Ahmadi; Biseswar, Castaignos en Bruins (Cabral).

STATISTIEKEN

THUIS
06/12/2009 Feyenoord - FC Groningen 3-1
08/02/2009 Feyenoord - FC Groningen 0-0
27/01/2008 Feyenoord - FC Groningen 1-1
08/04/2007 Feyenoord - FC Groningen 0-4
16/10/2005 Feyenoord - FC Groningen 4-1

UIT
28/02/2010 FC Groningen - Feyenoord 2-3
28/09/2008 FC Groningen - Feyenoord 3-1
25/11/2007 FC Groningen - Feyenoord 3-2
20/08/2006 FC Groningen - Feyenoord 3-0
26/02/2006 FC Groningen - Feyenoord 1-1