Strijdbaar Feyenoord onderuit in Groningen

Feyenoord is zondag na een 2-0 nederlaag tegen FC Groningen afgezakt naar de zestiende plaats op de ranglijst. De Rotterdammers waren in grote delen van de wedstrijd zeker niet minder dan de thuisploeg, maar slaagden er niet in om grote kansen te creëren. Twee doelpunten van spits Tim Matavz zorgden ervoor dat de drie punten in Groningen bleven. Luigi Bruins miste het duel in het Euroborg Stadion, omdat hij niet op tijd was hersteld van een liesblessure. Adil Auassar ontbrak op de bank wegens griep.

In de wetenschap dat Feyenoord na de duels die een dag eerder waren gespeeld was gezakt tot de zestiende plaats op de ranglijst, kende de ploeg van Mario Been een prima openingsfase in Groningen. De Rotterdammers straalden uit dat ze vastbesloten waren om de onderste regionen van de ranglijst te verlaten door middel van een goed resultaat in het Euroborg en zetten de thuisploeg vanaf het eerste fluitsignaal onder druk.

Waar Feyenoord in de vorm van afstandschoten van Diego Biseswar, Georginio Wijnaldum en Karim El Ahmadi ook de eerste kansjes van de wedstrijd kreeg, was het FC Groningen dat bij de eerste de beste mogelijkheid aan de andere kant van het veld direct de score opende. Nadat Rob van Dijk na bijna een kwartier spelen een knap schot van Gonzalo Garcia tot hoekschop verwerkte, maakte spits Tim Matavz uit de corner die volgde alsnog 1-0. De spits werd geheel vrijgelaten bij de tweede paal en schoot verwoestend hard binnen.

Al drie minuten later wist Luc Castaignos de stand bijna gelijk te trekken, met een prachtige lob over de keeper. De spits kreeg de bal fraai in de diepte aangespeeld door Kamohelo Moktojo en tikte die vervolgens in één keer uit de lucht over doelman Luciano da Silva. Zijn fraaie poging ging helaas net naast.

Daarmee was direct het belangrijkste wapenfeit van Feyenoord in de eerste helft genoemd. Het spel van de Rotterdammers werd tot aan de rust een stuk slordiger, met veel onnodig balverlies tot gevolg. FC Groningen wist desondanks niet te profiteren, met dank ook aan Van Dijk die op slag van rust een kopbal van Matavz net onder de lat vandaan tikte. Een kwartier eerder wist Garcia een vrije schietkans niet te benutten.

Na rust bleef de thuisploeg het initiatief houden, al werd Feyenoord met name na het inbrengen van Jerson Cabral na een uur spelen bij vlagen gevaarlijk in de tegenaanval. De linksbuiten kende een prima invalbeurt in Groningen en zorgde vanaf de flank verschillende keren voor prima voorzetten. Grote kansen bleven desondanks uit voor Feyenoord, al kon van Groningen hetzelfde gezegd worden. Alleen Matavz werd halverwege de tweede helft eenmaal gevaarlijk toen hij op het dak van het doel van Van Dijk schoot.

Feyenoord hield daardoor tot aan de slotfase uitzicht op tenminste een punt tegen de nummer vier van de ranglijst, waar lange tijd één doelpunt voor volstond. Matavz liet echter vijf minuten voor tijd via zijn tweede grote kans na rust alle hoop vervliegen, door een voorzet van invaller Leandro Bacuna binnen te koppen.

FC Groningen – Feyenoord 2-0

14’ 1-0 Matavz
84’ 2-0 Matavz

Scheidsrechter: Van Hulten

Geel: Granqvist (FC Groningen)

FC Groningen: Da Silva; Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman; Hiariej (85’ Ajilore), Garcia (69’ Holla), Sparv; Van de Laak (46’ Bacuna), Matavz en Tadic.
Feyenoord: Van Dijk; De Vrij, Vlaar, Bahia, De Cler (80’ Martins Indi); Mokotjo, Van Haaren (62’ Cabral), El Ahmadi; Wijnaldum, Castaignos en Biseswar.