Fanshop
Fanshop

Feyenoord zint op revanche tegen Excelsior

Feyenoord zet aanstaande zondag in De Kuip tegen Excelsior in op revanche. De ploeg van trainer Mario Been leed bij de start van dit seizoen een pijnlijke nederlaag tegen de Kralingers en wil dit voor eigen publiek rechtzetten. ‘Wij gaan voor revanche’, zei trainer Mario Been vrijdagmiddag. ‘Zonder dat we dat nou al te extreem moeten etaleren op het veld. We moeten gewoon duidelijk laten merken dat de drie punten voor ons zijn.’
Voordat het vizier van Feyenoord op Excelsior werd gericht, werd er afgelopen week in de kleedkamer eerst uitvoerig stilgestaan bij de wedstrijd van afgelopen zondag tegen Willem II. Been was na afloop van de remise in Tilburg diep teleurgesteld en stipte in de dagen erna samen met zijn spelers de dingen aan die voor verbetering vatbaar zijn. ‘De spelers hebben zelf ook aangegeven wat er in hun ogen goed en fout ging’, zei Been. ‘Op die manier blijft het ook beter hangen bij ze. Ze waren zelf net als ik ontevreden over wat we tegen Willem II hebben laten zien.’

Een van de punten waarop het mis ging in Tilburg was het veelvuldig weggeven van veelal onnodige vrije trappen. Een heikel punt volgens Been, zeker tegen tegenstanders die uit dode spelmomenten goed voor de dag komen. ‘Wat dat betreft zullen we zondag tegen Excelsior alert moeten zijn, want zij zijn uit spelhervattingen heel gevaarlijk’, aldus de oefenmeester.

Been was overigens niet de enige binnen Feyenoord die zich na afloop van de puntendeling in Tilburg kritisch uitliet over het vertoonde spel van de Rotterdammers. Ook aanvoerder Ron Vlaar sprak openlijk over de tekortkomingen die het elftal tegen Willem II vertoonde. ‘Ron geeft wat dat betreft wel vaker zijn visie in de kleedkamer’, zei Been. ‘Er is intern genoeg discussie over hoe we met de ploeg vooruit kunnen komen. Daar vallen soms harde woorden bij. Het besef dat het veel beter moet is er binnen de spelersgroep.’

Feyenoord mist tegen Excelsior een groot aantal spelers. Tegen de Kralingers ontbreken vanwege blessureleed Jon Dahl Tomasson, Sekou Cissé, Leroy Fer, Dani Fernández, Stefan de Vrij en Bart Schenkeveld. Ruben Schaken zit de eerste wedstrijd van een schorsing van drie duels uit nadat hij afgelopen dinsdag in een wedstrijd van Jong Feyenoord/Excelsior een rode kaart kreeg. Om vrijdagochtend op de groepstraining tijdens de afsluitende partijvorm toch elf tegen elf te kunnen spelen, liet Been drie A-junioren meetrainen. ‘Dat zullen we indien nodig in het vervolg vaker doen’, aldus de coach.

DE TEGENSTANDER

Excelsior werd voorafgaand aan het huidige voetbalseizoen door menig kenner aangewezen als degradatiekandidaat nummer één, maar heeft nu de eredivisie halverwege is al een forse voorsprong opgebouwd op nummer laatst Willem II. De Kralingers staan inmiddels reeds elf punten voor op de rode lantaarndrager, met name door een uitermate sterke start van het seizoen.

Onder leiding van de coaches Alex Pastoor en John Lammers verzamelde de promovendus in de eerste maanden van het seizoen een flink aantal punten, onder meer door een verrassende zege op Feyenoord. Op Woudestein werd de grote broer van Zuid met 3-2 verslagen door de ploeg die bol staat van de voetballers met een verleden in De Kuip.

Naast voetballers als Tim Vincken, Kevin Wattamaleo en Norichio Nieveld die namens Feyenoord debuteerden in het betaalde voetbal, beschikken Pastoor en Lammers ook over een zestal talenten dat vorig seizoen nog kampioen werd met Feyenoord onder 19. Tim Eekman, Kostas Lamprou, Shabir Isoufi, Andrea Fileccia, Nayib Lagouireh en Jordy Clasie maakten ineens de stap van het jeugdvoetbal naar de eredivisie.

Zeker Clasie laat wekelijks zien die stap goed te hebben verteerd. De middenvelder is tijdens zijn eerste seizoen op het hoogste niveau direct basisspeler en oogst lof met zijn volwassen en brutale spel op het middenveld. De jeugdinternational is in de middenlinie in goed gezelschap, want naast hem staat met Ryan Koolwijk één van de revelaties in de eredivisie. De door de Kralingers zelf opgeleide middenvelder gooit wekelijks hoge ogen en is mede door zijn splijtende passes doorgestoten tot de hoogste regionen van de diverse spelersklassementen.

Feyenoord – Excelsior

Zondag 12 december om 14.30 uur in De Kuip

Scheidsrechter: Makkelie

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord
: Van Dijk; Leerdam, Vlaar, Bahia, De Cler; Bruins, Wijnaldum, El Ahmadi; Biseswar, Castaignos en Cabral.
Excelsior: Paauwe; Bovenberg, Nieveld, Ramsteijn, Nelom; Clasie, Koolwijk, Wattamaleo; Vincken, Bergkamp en Fernandez.

STATISTIEKEN

THUIS
20/10/2007 Feyenoord – Excelsior 1-0
24/09/2006 Feyenoord – Excelsior 1-0
10/09/2002 Feyenoord – Excelsior 4-1
21/09/1986 Feyenoord – Excelsior 5-1
03/11/1985 Feyenoord – Excelsior 2-1

UIT
15/08/2010 Excelsior – Feyenoord 3-2
18/01/2008 Excelsior – Feyenoord 2-1
29/12/2006 Excelsior – Feyenoord 1-3
08/03/2003 Excelsior – Feyenoord 2-6
05/04/1987 Excelsior – Feyenoord 1-6