Fanshop
Fanshop

Terugblik eerste seizoenshelft Feyenoord Academy (II)

De winterstop is aangebroken voor alle jeugdelftallen van Feyenoord Academy. Deze week bespreken de trainers van de zes hoogste jeugdelftallen de eerste competitiehelft van hun team. In deel II aandacht voor Feyenoord/Excelsior onder 17 en Feyenoord/Excelsior onder 16. Trainers Cor Adriaanse en Gaston Taument blikken terug en kijken vooruit.
Feyenoord/Excelsior onder 17
Huidige positie in Eredivisie: 2e


Cor Adriaanse, trainer van Feyenoord/Excelsior onder 17:
‘We zijn dit seizoen gestart met een vrijwel volledig nieuwe groep. Dat heeft tijd nodig. De jongens hebben de eerste weken moeten wennen aan het hogere niveau in de eredivisie. De tegenstanders zijn beter dan ze gewend waren, maar gaandeweg hebben de jongens het goed opgepakt. We hebben ons als team en individueel ontwikkeld. De spelers zijn beter geworden en daar gaat het uiteindelijk om.

Kijkend naar de resultaten kan ik alleen maar tevreden zijn. We hebben een keer verloren, een keer gelijkgespeeld en alle andere wedstrijden gewonnen. We staan in verliespunten gelijk met koploper PSV, waarvan we de uitwedstrijd ruim hebben gewonnen. We zitten ook nog in het bekertoernooi en hebben dus alles in eigen hand. Ik heb tijdens mijn afscheidspraatje voor de winterstop tegen de jongens gezegd dat ze zichzelf in de maling nemen als ze tijdens de tweede seizoenshelft niet bovenin mee blijven draaien. Maar of we nu uiteindelijk wel of geen kampioen worden, vind ik niet zo heel belangrijk. Het gaat erom dat de jongens betere voetballers worden.

Zoals gezegd ontwikkelen de spelers zich goed. Ze staan zelfs volop in de belangstelling van andere clubs. Het is belangrijk dat de jongens met beide benen op de grond blijven staan. In principe hebben ze namelijk nog niets gepresteerd. Overigens kunnen de jongens er zelf niets aan doen dat ze in de aandacht staan. Maar in mijn ogen zullen ze eerst het hoogste niveau moeten halen.’

Feyenoord/Excelsior onder 16
Huidige positie in 1e divisie B: 5e

Gaston Taument, trainer van Feyenoord/Excelsior onder 16:
‘Rechtstreeks vanuit de C-junioren spelen de jongens dit jaar tegen alleen maar tweedejaars B-junioren. Het heeft even geduurd voordat ze gewend waren aan het fysieke geweld van onze tegenstanders. Na een tijdje hadden de jongens door dat alles een paar versnellingen hoger gaat.

Voetballend zijn we echter geen moment in de problemen gekomen. We zijn door geen enkele tegenstander weggespeeld. We hebben weliswaar een aantal wedstrijden verloren, maar ook in die duels hebben we meerdere kansen afgedwongen. We staan nu op de vijfde plaats en eigenlijk denk ik dat het na de winter alleen maar beter zal gaan. De jongens zijn gewend aan het niveau en worden zelf steeds sterker en betere voetballers. Ik denk dat dat terug te zien zal zijn op het veld.

Ik ben zeer tevreden over de ontwikkeling die de spelers tijdens de eerste maanden hebben doorgemaakt. Natuurlijk moet de een op zijn tenen lopen, waar de ander het juist sneller oppikt. Maar zo gaat dat in elk elftal. Uiteindelijk draait het erom dat we het gat naar de Onder 17 zo klein mogelijk te maken. De jongens werken elke week hard om dat voor elkaar te krijgen.’