Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

Feyenoord jaaroverzicht 2010 (II)

Feyenoord.nl blikt in de laatste week van 2010 in drie delen terug op het jaar van Feyenoord. Een uitgebreid overzicht met hoogte- en dieptepunten, plus opmerkelijke feiten. In deel II: de maanden mei tot en met augustus, waarin Feyenoord onder meer de vierde plaats in de eredivisie veilig stelt door Heerenveen in de laatste competitiewedstrijd van het seizoen 2009/2010 met ruime cijfers te verslaan.

Mei

Hoogtepunt: Feyenoord herovert door een 6-2 zege op sc Heerenveen op de laatste speeldag de vierde plaats op AZ. In het duel met Heerenveen neemt Roy Makaay officieel afscheid als profvoetballer. De aanvaller doet dat in De Kuip in stijl door drie van de zes doelpunten voor zijn rekening te nemen. Het legioen geeft hem bij zijn publiekswissel een staande ovatie.

Dieptepunt: In De Kuip verliest Feyenoord ook het tweede duel van de gedevalueerde bekerfinale. Ajax is met 1-4 te sterk.

Opmerkelijk: Na Roy Makaay maakt ook Giovanni van Bronckhorst zijn aanstaande afscheid als profvoetballer wereldkundig. De aanvoerder van Feyenoord houdt het na jaren in de Europese top voor gezien. Het WK in Zuid-Afrika wordt zijn laatste kunstje, waarna hij als trainer bij Feyenoord en Jong Oranje aan de slag zal gaan.

En verder: Ricky van Haaren debuteert tegen Heerenveen met een assist in het eerste elftal van Feyenoord – De vertrekkende Jonathan De Guzman speelt tegen vv Alblasserdam zijn voorlopig laatste wedstrijd in het shirt van Feyenoord.Juni

Hoogtepunt: Feyenoord start onder grote publieke belangstelling op het hoofdveld van Varkenoord de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Aanwinsten Ruben Schaken (VVV-Venlo), Adil Auassar (VVV-Venlo) en Kamohelo Mokotjo (Excelsior, was verhuurd) kijken hun ogen uit.

Dieptepunt: Jon Dahl Tomasson mag zich dankzij een doelpunt in Zuid-Afrika tegen Japan Deens WK-topscorer aller tijden noemen, maar loopt in het duel met de Japanners een zware spierblessure op, waarna hij de rest van het kalenderjaar niet meer in actie zal komen.

Opmerkelijk: Feyenoord en Excelsior voegen de jeugdopleidingen samen tot een door de KNVB erkende Regionale Jeugdopleiding. Elftallen van de Feyenoord Academy genoemde opleiding zullen onder de naam Feyenoord/Excelsior gaan spelen in het shirt van de club uit Rotterdam-Zuid.

En verder: Dertien (oud-)Feyenoorders zijn actief op het WK in Zuid-Afrika – Giovanni van Bronchorst bereikt met het Nederlands elftal de kwartfinale van het WK – Feyenoord start het seizoen met liefst elf zelfopgeleide spelers in de eerste selectie.Juli

Hoogtepunt: Giovanni van Bronckhorst helpt het Nederlands elftal met een schitterend afstandschot voorbij Uruguay in de halve finale van het WK voetbal. De verdediger besluit daardoor zijn loopbaan met de belangrijkste wedstrijd ter wereld: de WK-finale. Nederland neemt het daarin op tegen uitgerekend Spanje, het land waar Van Bronckhorst dankzij zijn periode bij FC Barcelona een warme band mee heeft. Oranje komt uiteindelijk net te kort en verliest dankzij een doelpunt van Andrès Iniesta.

Dieptepunt: Bart Schenkeveld krijgt een forse teleurstelling te verwerken. De verdediger heeft tijdens de eerste training een knieblessure opgelopen. Onderzoek in het ziekenhuis wijst in juli uit dat hij zijn voorste kruisband heeft ingescheurd en maanden uit de roulatie is.

Opmerkelijk: André Bahia verschijnt na de zege van het Nederlands elftal op Brazilië in de kwartfinale van het WK voetbal in een Oranje shirt in De Kuip. De opmerkelijke kledingkeuze is het resultaat van een verloren weddenschap, die Bahia had afgesloten met Ron Vlaar. Bahia verwachtte dat Brazilië zou winnen, terwijl Vlaar op Nederland gokte en de weddenschap won.

En verder: Fedor Smolov en Michael Lumb versterken Feyenoord op uitleenbasis – Van Bronckhorst neemt in de oefenwedstrijd tegen Real Mallorca afscheid als profvoetballer – Kevin Hofland vertrekt op huurbasis naar AEK Larnaca – Feyenoord gaat op trainingskamp naar Spanje - Clubicoon Fred Blankemeijer neemt afscheid.Augustus

Hoogtepunt: Feyenoord overtuigt in de eerste competitiewedstrijd van het seizoen 2010/2011 tegen FC Utrecht. De ploeg van Mario Been gaat in De Kuip nog wel met een 0-1 achterstand de rust in, maar komt de tweede helft ijzersterk terug. Feyenoord wint met 3-1 en begint met een goed gevoel aan de competitie.

Dieptepunt: Feyenoord wordt door AA Gent uitgeschakeld in de play-offs voor een plaats in de poulefase van de Europa League. De Rotterdammers winnen thuis nog met 1-0 dankzij een doelpunt van Leroy Fer, maar gaan op bezoek in Gent strijdend met 2-0 ten onder.

Opmerkelijk: Luc Castaignos wordt nog voor hij zijn eerste officiële doelpunt voor Feyenoord heeft gemaakt in de armen gesloten door het legioen. De aanvaller wordt met applaus ontvangen als hij als invaller in de ploeg komt tegen Vitesse en beloont de supporters al ruim tien minuten later door doelman Eloy Room te passeren. ‘Naar dit doelpunt was ik al even op zoek’, zegt Castaignos na afloop.

En verder: Jon Dahl Tomasson stopt als international – Feyenoord zorgt voor lachende gezichten in het Sophia Kinderziekenhuis – Leroy Fer debuteert in Oranje – Dani Fernández loopt tijdens een training een kruisbandblessure op en is voor lange tijd uitgeschakeld.