Fanshop
Fanshop

Feyenoord jaaroverzicht 2010 (III)

Feyenoord.nl blikt in de laatste week van 2010 in drie delen terug op het jaar van Feyenoord. Een uitgebreid overzicht met hoogte- en dieptepunten, plus opmerkelijke feiten. In deel III: de maanden september tot en met december, waarin Feyenoord onder meer uitgeschakeld wordt in het toernooi om de KNVB beker en dankzij een forse kapitaalinjectie verlost raakt van een flink deel van haar schulden.

September

Hoogtepunt: Jerson Cabral debuteert voor Jong Oranje. De aanvaller speelt sterk in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Jong Spanje en krijgt na afloop de complimenten van KNVB-coach Cor Pot. Cabral dankt zijn uitverkiezing onder meer aan een prima debuut in Feyenoord één, in de competitiewedstrijd tegen FC Utrecht.

Dieptepunt: Het toernooi om de KNVB beker is voor Feyenoord al na één wedstrijd ten einde. De Rotterdammers, die een seizoen eerder nog tot de finale reikten, worden na strafschoppen uitgeschakeld door Roda JC Kerkrade.

Opmerkelijk: Bruno Martins Indi wordt in de uitwedstrijd tegen NAC Breda de jongste Feyenoorder die ooit een rode kaart krijgt in de eredivisie. De verdediger komt twintig minuten voor tijd in de ploeg, maar speelt de wedstrijd niet uit. In de slotminuut krijgt hij rood vanwege een overtreding op Matthew Amoah.

En verder: Feyenoord verliest de Klassieker in De Kuip met 1-2 – Jeugdinternational Jordy Toorenburg tekent zijn eerste profcontract bij Feyenoord – Megastad FM wordt de nieuwe radiopartner van Feyenoord.Oktober

Hoogtepunt: Feyenoord raakt in één klap verlost een fors deel van haar schulden, dankzij een forse kapitaalinjectie van een groep investeerders. Zij zijn verenigd in de Vrienden van Feyenoord. Het negatieve eigen vermogen van de club van 35 miljoen euro wordt daarmee in één klap gehalveerd. De investeerdersgroep ontvangt in ruil een aandelenpakket.

Dieptepunt: Feyenoord lijdt op bezoek bij PSV de grootste nederlaag uit de clubhistorie. De thuisploeg staat bij rust op 2-0 voorsprong, maar kan de tweede helft uitlopen naar een monsterscore, mede doordat Feyenoord met een man minder speelt na het wegsturen van Kelvin Leerdam. De teller stopt pas bij 10-0.

Opmerkelijk: Feyenoord speelt in de thuiswedstrijd tegen FC Twente volgens trainer Mario Been voor rust een van de beste helften van de eerste seizoenshelft, maar weet de kansen die het krijgt niet in doelpunten om te zetten. Regerend landskampioen FC Twente profiteert na rust door een doelpunt van oud-Feyenoorder Denny Landzaat.

En verder: Drie dagen na de afstraffing tegen PSV recht Feyenoord de rug, door een belangrijke 3-0 overwinning op VVV-Venlo te boeken - Leroy Fer loopt een knieblessure op en is pas na de winterstop weer inzetbaar – Ricky van Haaren maakt tegen AZ zijn debuut in de basis.November

Hoogtepunt: In de laatste wedstrijd van de maand november boekt Feyenoord haar eerste overwinning. In De Kuip wordt ADO Den Haag met 2-1 verslagen. De Rotterdammers staan bij rust met 0-1 achter, maar buigen de stand in de tweede helft om.

Dieptepunt: Oer-Feyenoorder Fred Blankemeijer overlijdt op 84-jarige leeftijd. Het clubicoon diende Feyenoord decennialang in een veelvoud aan functies, waaronder eerste elftalspeler en bestuurslid. Blankemeijer was meer dan zeventig jaar lid van de club.

Opmerkelijk: De eenwording van de prof- en amateurtak van Feyenoord en Stadion Feijenoord komt een stuk dichterbij. Tijdens een algemene ledenvergadering op Varkenoord geeft Sportclub Feyenoord groen licht voor de eenwording. In eerder stadium lieten ook de proftak en Stadion Feijenoord al weten positief tegenover de samenvoeging te staan.

En verder: Jong Feyenoord/Excelsior stoot Jong Ajax uit het bekertoernooi – Roy Makaay debuteert als trainer bij de selectie - Feyenoord verlengt de contracten van Castaignos, Cabral, Martins Indi, Leerdam en Isoufi – Stefan de Vrij kan wegens bloedarmoede de rest van het kalenderjaar niet meer in actie komen.December

Hoogtepunt: Feyenoord sluit het jaar 2010 af met een 1-0 zege op Excelsior. Een doelpunt van Luc Castaignos volstaat om de drie punten in eigen huis te houden. Voor de winterstop staat ook nog de uitwedstrijd tegen Ajax op het programma, maar die wordt afgelast in verband met hevige sneeuwval.

Dieptepunt: Op bezoek bij hekkensluiter Willem II geeft Feyenoord een zege uit handen. De Rotterdammers stevenen lange tijd af op de eerste uitoverwinning van het seizoen, maar in de slotfase komt de thuisploeg alsnog langszij. De ongelukkige Ricky van Haaren kopt de bal in eigen doel.

Opmerkelijk: Feyenoord legt Jhonny van Beukering vast tot aan het eind van het seizoen. De aanvaller overtuigt de technische staf als hij als proefspeler ruim een week mee mag trainen met de selectie. Van Beukering debuteert ruim een week nadat hij zijn contract heeft getekend als invaller in de thuiswedstrijd tegen Excelsior.

En verder: Fedor Smolov keert niet terug bij Feyenoord, omdat Dinamo Moskou gebruik maakt van de optie in zijn uitleencontract om hem deze winterstop terug te roepen – Het Feyenoord Charity Galadiner 2010 levert ruim 225.000 euro op voor War Child en de Giovanni van Bronckhorst Foundation – De eenwording van Feyenoord wordt formeel bekrachtigd.