Stunt blijft uit in Klassieker

Feyenoord heeft woensdagavond bij de hervatting van de competitie de inhaalwedstrijd tegen Ajax met 2-0 verloren. De Rotterdammers bleven lange tijd op de been tegen de thuisploeg, die in de eerste helft op voorsprong kwam via Toby Alderweireld, maar zagen de wedstrijd krap een kwartier voor tijd beslist worden door een strafschop die benut werd door Miralem Sulejmani. Krisztian Simon maakte zijn officiële debuut voor Feyenoord, terwijl Gill Swerts zijn eerste wedstrijd sinds zijn terugkeer bij de Rotterdamse club speelde.

Feyenoord maakte een nerveuze indruk in de openingsfase van de Klassieker. De Rotterdammers waren onrustig aan de bal en gaven Ajax zelfs rond het eigen zestienmetergebied te veel ruimte om te combineren. Het resultaat was dat de thuisploeg binnen een kwartier al drie grote kansen had gecreëerd, waarbij Feyenoord het geluk had dat de Amsterdammers zich niet bepaald effectief toonden.

Al in de tweede minuut speelde Christian Eriksen zichzelf via een één-twee vrij, maar zijn schot dat volgde was veel te slap om doelman Erwin Mulder te verontrusten. Vijf minuten later liet André Bahia zich verschalken door Miralem Sulejmani, maar de Servische aanvaller mikte naast. Ook Siem de Jong, die het verschillende keren van afstand probeerde, had het vizier niet op scherp.

Feyenoord kwam op die manier ongeschonden door het eerste kwartier heen en begon daarna langzaam maar zeker zelf steeds meer initiatief te tonen. Hoewel goed uitgespeelde kansen de hele eerste helft uitbleven, wisten de Rotterdammers met name via hoekschoppen geregeld voor gevaar te zorgen tot de rust. Zo kreeg Luc Castaignos na een kort genomen corner een vrije kopkans voor het doel, maar de aanvaller sprong te gehaast met de plotselinge mogelijkheid om en schampte de bal slechts. Tien minuten later kopte Ron Vlaar uit een hoekschop een stuk beter in, maar zijn poging eindigde over de deklat.

Niet veel later was het aan de andere kant van het veld Toby Alderweireld die vrijwel uit het niets de score opende. De verdediger bemoeide zich tien meter buiten het Rotterdamse strafschopgebied nadrukkelijk met de aanval en besloot op goed geluk uit te halen op doel. Terwijl hij met zijn standbeen onderuit gleed zag hij zijn schot langs de handen van Erwin Mulder in het net eindigen.

Op slag van rust herstelde de Feyenoord-doelman zich knap, toen Sulejmani vlak voor zijn doel opdook en uit de draai op doel schoot. Met een knappe reflex wist Mulder de bal naast de paal te tikken.

De tweede helft zakte het tempo in de wedstrijd fors in en speelde het spel zich voornamelijk op het middenveld af. De defensie van Feyenoord stond prima en gaf slechts een zeldzame schietkans weg, maar tegelijkertijd bleven de Rotterdammers te slordig omspringen met de counters die het kreeg om daadwerkelijk aanspraak te maken op de gelijkmaker.

Feyenoord verzuimde op die manier om tenminste een punt uit de strijd te slepen en zag die missie helemaal in rook opgaan toen Miralem Sulejmani zich krap een kwartier voor tijd gewillig liet vallen over het uitgestoken been van Tim de Cler en een strafschop verdiende. De aanvaller nam zelf plaats achter de bal en stuurde Mulder de verkeerde hoek in. Even eerder had Mulder zijn ploeg juist nog op de been gehouden, door oog in oog met Sulejmani een doelpunt te voorkomen.

Ajax – Feyenoord 2-0
Scoreverloop
:
31’ 1-0 Alderweireld
77’ 2-0 Sulejmani