Feyenoord in slotfase onderuit tegen De Graafschap

Feyenoord heeft zaterdagavond dankzij een doelpunt in de slotfase van Leon Broekhof de eerste thuiswedstrijd van het jaar 2011 met 0-1 verloren van De Graafschap. De Rotterdammers, die bij winst de club uit Doetinchem waren gepasseerd op de ranglijst, waren voor rust de sterkste ploeg op het veld, maar verzuimden om het overwicht tot uitdrukking te brengen in de score. De tweede helft toonde Feyenoord zich met name offensief onmachtig, waarna De Graafschap dankzij een doelpunt in de slotfase alsnog de winst pakte.

Na de teleurstellende nederlaag van afgelopen woensdag tegen Ajax liet Mario Been weten dat hij tegen De Graafschap een ander Feyenoord wilde zien, dat meer durf en lef zou tonen. De trainer voerde voor het duel van zaterdag bovendien drie wijzigingen door in zijn basiself ten opzichte van de Klassieker van drie dagen eerder.

De spelers hadden zijn boodschap begrepen, zo bleek tenminste in de eerste helft van de wedstrijd tegen de Superboeren. Feyenoord kwam tot de rust vrijwel geen moment in de problemen, terwijl de drie ‘nieuwelingen’ in de ploeg een positief effect hadden op het spel van de Rotterdammers. Stefan de Vrij, die de laatste wedstrijden van 2010 miste wegens bloedarmoede, speelde een nagenoeg foutloze wedstrijd, Jerson Cabral zorgde vanaf de flank constant voor gevaar, terwijl de in de basis debuterende Jhonny van Beukering op slag van rust aan de basis lag van de grootste kans van de eerste helft.

De spits controleerde hierbij de bal in het strafschopgebied en bereikte de doorgelopen Georginio Wijnaldum, maar de middenvelder die op zijn favoriete positie achter de spits was opgesteld schoot over. Daarmee bleef ook de laatste van een handvol kansen die Feyenoord in de eerste helft kreeg zonder het gewenste resultaat. Eerder had Tim de Cler op de handen van keeper Boy Waterman geschoten, kopte De Vrij uit een vrije trap net over en werd een schot van Cabral halverwege de eerste helft gered.

Omdat aan de andere kant van het veld De Graafschap niet verder kwam dan een afstandschot van Rydell Poepon (over), was het bij rust vooral de vraag wanneer Feyenoord het overwicht zou omzetten in een doelpunt. Maar hoewel de thuisploeg ook in de tweede helft de beste kansen kreeg, wilde het maar niet lukken om afstand te nemen van de bezoekers. Feyenoord had na rust meer moeite om door de Doetinchemse defensie te breken dan in de eerste helft en werd voornamelijk gevaarlijk via afstandschoten.

Feyenoord hield achterin weliswaar de rijen lange tijd keurig gesloten, waardoor het aantal kansen van De Graafschap tot de 0-1 op één bleef steken (schot Hugo Bargas gestopt), maar speelde bij balbezit in een te laag tempo om de bezoekers daadwerkelijk in de problemen te kunnen brengen. Ondanks het overwicht van Feyenoord mocht De Graafschap zodoende tot het laatste fluitsignaal blijven hopen op een spaarzame uitval en daarmee de volle winst. Dat die er ook kwam was te danken aan verdediger Leon Broekhof, die kort voor tijd bij de tweede paal binnenkopte uit een vrije trap en Feyenoord daarmee de tweede nederlaag van 2011 bezorgde.

Feyenoord – De Graafschap 0-1

88’ 0-1 Broekhof

Scheidsrechter: Van Sichem

Geel: Rose, Wormgoor (De Graafschap)