Beloning blijft uit tegen FC Twente

Feyenoord heeft zondag ondanks een overtuigend optreden nul punten overgehouden aan de uitwedstrijd tegen FC Twente. De Rotterdammers kwamen vroeg in de tweede helft via een doelpunt van Gill Swerts op voorsprong tegen de regerend landskampioen en stevenden daarna tot een kwartier voor tijd af op de eerste uitoverwinning sinds maart 2010. Een kwartier voor tijd zorgde Wout Brama echter voor de gelijkmaker, waarna invaller Bryan Ruiz het slotoffensief van de thuisploeg in de slotminuut bezegelde met de winnende treffer: 2-1.

Het vertrouwen van de Feyenoorders kreeg in de eerste weken van 2011 een flinke tik te verduren, nadat de Rotterdammers de eerste twee wedstrijden van het nieuwe jaar hadden verloren. Met name de nederlaag tegen De Graafschap, waarbij de ploeg van Mario Been kort voor tijd het enige doelpunt van de wedstrijd om de oren kreeg in De Kuip, werkte flink door in de Rotterdamse selectie. Been hamerde er echter op dat Feyenoord het vizier moest blijven richten op de eerstvolgende wedstrijd en ondanks de teleurstellende resultaten met lef en durf moest blijven voetballen.

Zijn elftal vertaalde die boodschap zondag in de Grolsch Veste in een prima eerste helft, waarin Feyenoord met name het eerste kwartier de bovenliggende ploeg was tegen de regerend landskampioen. Toen FC Twente na bijna twintig minuten spelen de eerste kans van de wedstrijd kreeg, via een afstandschot van Emir Bajrami, had Feyenoord al een handvol mogelijkheden laten liggen. Zo werd een schot van Ron Vlaar uit een hoekschop geblokt door een verdediger, terwijl Diego Biseswar vijf minuten later niet genoeg kracht achter de bal kon zetten om echt gevaarlijk te worden.

Pas halverwege de eerste helft schakelde de thuisploeg een tandje bij en moest de Feyenoord-defensie meer op haar hoede zijn. De Rotterdammers kwamen desondanks vrijwel geen moment echt in de problemen. Dat was niet alleen te danken aan de vier degelijk spelende verdedigers die Been het veld in had gestuurd, maar evenzeer aan doelman Erwin Mulder die een foutloze eerste helft speelde. Zo tikte hij na een half uur spelen een schot van Roberto Rosales onder de lat vandaan en lag hij vijf minuten eerder in de baan van het schot van Theo Janssen die vanaf het middenveld kon opstomen tot in het strafschopgebied.

De 0-0 ruststand was op die manier een juiste afspiegeling van de verhoudingen op het veld, maar Feyenoord liet ook de tweede helft vanaf het eerste moment zien dat het daar niet bij voorbaat genoegen mee nam. Evenals in de eerste helft bleven de Rotterdammers de aanval zoeken, waarbij de eerste de beste kans direct een doelpunt opleverde. Het geluk stond daarbij eindelijk eens aan de zijde van Feyenoord, toen Gill Swerts een voorzet vanaf de rechterflank over doelman Nikolay Mihaylov zag zeilen en bij de tweede paal in het net zag vallen. De verdediger werd daarop niet alleen bedolven door zijn ploeggenoten in het veld, maar ook door de Feyenoorders op de bank.

De openingstreffer was het startschot voor een nieuw offensief van de thuisploeg, dat met name gestalte kreeg na het inbrengen van Bryan Ruiz, die zijn rentree maakte na een periode van blessureleed. De aanvaller zorgde voor nieuw elan in het elftal van Twente, wat al een paar minuten na zijn entree de gelijkmaker opleverde. De organisatie in de Feyenoord-defensie was zoek, waarna een combinatie door het centrum vrij binnengeschoten kon worden door Brama. Een minuut eerder had Mulder nog de gelijkmaker voorkomen door een schot van Nacer Chadli fraai uit het doel te werken.

In het laatste kwartier was het voor Feyenoord vooral zaak om het gelijkspel tegen de regerend landskampioen veilig te stellen. De Rotterdammers deden dat vanuit een gesloten defensie en gokten daarbij in offensief opzicht puur op de snelheid van de voorhoede. Tot aan de slotminuut leken beide ploegen genoegen te moeten nemen met een gelijkspel, maar Ruiz gooide in de blessuretijd alsnog roet in het eten. De aanvaller kopte na een voorzet vanaf de linkerflank van dichtbij raak en zorgde daarmee voor een enorme kater bij Feyenoord, dat ondanks de nederlaag terug kon kijken op een prima optreden dat perspectief biedt voor de komende weken.

FC Twente – Feyenoord 2-1
53’ 0-1 Swerts