Feyenoord en Vitesse geven elkaar niets toe

Feyenoord is er zondagmiddag niet in geslaagd Vitesse te passeren op de ranglijst. De Rotterdammers kwamen in een onderhoudend duel kort na de rust in het Gelredome wel op voorsprong via een treffer van Luc Castaignos, maar zagen niet veel later Ismaïl Aissati uit een strafschop voor de 1-1 eindstand zorgen. Door de remise blijft de achterstand van de ploeg van trainer Mario Been op de Arnhemmers één punt. Marcel Meeuwis, Ryo Miyaichi en Soren Larsen maakten in Arnhem hun debuut voor Feyenoord.

Hoogstaand was het misschien lang niet altijd voor de rust, beide ploegen zochten onder het dichte dak van het Gelredome wel degelijk steeds voor de voetballende oplossing. Vitesse begon stormachtig, waarna Feyenoord de wedstrijd steeds meer onder controle kreeg. Dit leidde tot een enkele kans, waarvan een voor Ryo na een half uur spelen de grootste was. De Japanner werd vanaf de achterlijn op maat bediend door Diego Biseswar, maar wist in kansrijke positie zijn voet niet achter de bal te krijgen.

Nog geen minuut later mocht Feyenoord doelman Erwin Mulder danken voor zijn oplettendheid, want met een uitstekende redding voorkwam hij dat Haruna Babangida een uitbraak van Vitesse bekroonde met een treffer. Verder had Mulder voor de rust weinig te doen in Arnhem, waar de thuisploeg met name met schoten uit de tweede lijn van Ismaïl Aissati gevaarlijk probeerde te worden.

Nadat Georginio Wijnaldum vlak voor rust nog een vrije trap door Vitesse-doelman Eloy Room gekeerd zag worden, kreeg de aanvaller kort na de pauze een uitgelezen mogelijkheid om de score alsnog te openen. De sterk spelende Kelvin Leerdam stuurde Castaignos op rechts diep, die op zijn beurt voor het doel Wijnaldum vond. De inzet van de aanvaller miste echter kracht en precisie, waardoor Room simpel kon redden.

Niet veel later bracht ook Biseswar de bal uitstekend voor het doel en ditmaal was het wel raak. Castaignos tikte bij de tweede paal de bal ineens uit de lucht binnen: 0-1. Feyenoord mocht van geluk spreken dat het op dat moment niet al tegen een achterstand aankeek. Aissati en Babangida hadden kort na de rust namelijk aan mogen leggen in kansrijke positie, maar beiden hadden hun vizier niet op scherp staan.

De openingstreffer bracht rust in het spel van Feyenoord, maar lang konden de Rotterdammers daar niet van genieten. Gill Swerts beging in een ogenschijnlijk ongevaarlijke situatie op de achterlijn een overtreding op Marco van Ginkel, waarna arbiter Kuipers Vitesse een strafschop toekende. Aissati wist hier wel raad mee en bracht Vitesse op gelijke hoogte.

Tijdens het restant van de wedstrijd ging vooral Vitesse nadrukkelijk op zoek naar de overwinning. De beste kansen waren ook voor de thuisploeg, maar eerst de paal en in de laatste seconde van de blessuretijd een voortrekkelijke redding van Mulder stonden na inzetten van invaller Marcus Pedersen Arnhems succes in de weg.

Vitesse – Feyenoord 1-1

56’ 0-1 Castaignos
63’ 1-1 Aissati (strafschop)

Scheidsrechter: Kuipers

Geel: Babangida, Yasuda, Stevanovic, López (allen Vitesse), Fer, Castaignos (beiden Feyenoord)