Fanshop
Fanshop

Been houdt hoop op play-offs

Hoewel Feyenoord zichzelf vorige week geen goede dienst bewees met de nederlaag tegen Roda JC Kerkrade, heeft trainer Mario Been de hoop op het bereiken van de play-offs om Europees voetbal nog niet opgegeven. De aanstaande wedstrijd tegen AZ wordt wat dat betreft cruciaal, want alleen bij winst kunnen de Rotterdammers hoop blijven koesteren op een plek bij de eerste acht. ‘Ik ben een positief mens, dus voor mij is het nog niet over’, vertelde Been vrijdagmiddag in De Kuip. ‘De lijn is dun, dat beseffen wij. Maar het kan zeker, al zijn we daarbij wel afhankelijk van andere ploegen.’
Afgezien van de doelstelling om alsnog de play-offs te bereiken, staat voor Feyenoord in de laatste weken van het seizoen ook de eer op het spel. Been wil het lopende seizoen met nog zes wedstrijden te gaan zo goed mogelijk afsluiten. ‘Dat zijn we aan onszelf, aan de supporters en aan de club verplicht’, zei de trainer.

Been grijpt voor de wedstrijd tegen AZ terug op het elftal dat tot aan het afgelopen duel met Roda JC Kerkrade drie wedstrijden op rij wist te winnen. Dit betekent dat Gill Swerts terugkeert in de basis, terwijl Kelvin Leerdam weer doorschuift naar het middenveld. Leerdam stond tegen Roda JC nog als rechtsback opgesteld. Leroy Fer begint daardoor zaterdag op de bank.

Been noemde het vrijdagmiddag ‘een logische keuze’ om voor de wedstrijd tegen AZ terug te grijpen op een middenveld met Leerdam, Georginio Wijnaldum en Marcel Meeuwis. ‘Dat heeft niets met vorm van de spelers te maken, maar we hebben gewoon gekeken naar die drie overwinningen. Dat heb ik Leroy ook persoonlijk uitgelegd.’

Been kan zaterdag niet beschikken over Erwin Mulder en Tim de Cler, die allebei afgelopen week geblesseerd raakten op de training. Wegens het ontbreken van Mulder staat Rob van Dijk onder de lat tegen AZ. Bruno Martins Indi neemt de positie van De Cler over in de verdediging.

DE TEGENSTANDER

Het zag er aan het begin van het seizoen even somber uit voor AZ. Met Mounir El Hamdaoui, Jeremain Lens, Moussa Dembélé en David Mendes Da Silva vertrokken er liefst vier sterkhouders uit Alkmaar, terwijl vervangers van buitenaf en uit de eigen jeugdopleiding nog alles te bewijzen hadden. Toen vervolgens aanvankelijk ook nog eens goede resultaten uitbleven in de eredivisie, leken de Alkmaarders een moeilijk seizoen tegemoet te gaan.

Gaandeweg het seizoen begon AZ echter te draaien en begon het aan een opmars op de ranglijst. De Alkmaarders zijn inmiddels opgeklommen naar de vierde plaats en mogen voorzichtig hopen op een nog hogere klassering. Het gat naar nummer drie Ajax bedraagt met nog zes duels te gaan immers zes punten. Het overbruggen van die kloof tijdens het restant van de competitie is een moeilijk opgave, maar op voorhand niet onmogelijk.

Vormgever van het succes van AZ is Gertjan Verbeek. De oefenmeester kwam afgelopen zomer over van Heracles Almelo, zag al snel zijn beste spelers vertrekken, maar bleef daar uiterst kalm onder. Verbeek sprak zijn vertrouwen uit in de voetballers die hij wél tot zijn beschikking had en begon te bouwen aan een jong, maar degelijk elftal.

Tussen de vertrouwde krachten als Stijn Schaars, Ragnar Klavan en Nicklas Moisander duiken vanaf de seizoenstart namen op van jonge, relatief onbekende voetballers, die zich het eredivisieniveau razendsnel eigen hebben gemaakt. Grootste voorbeeld hiervan is Kolbeinn Sigthórsson. De IJslander streek enkele jaren geleden neer in Alkmaar, ontwikkelde zich een aantal seizoenen in de luwte en werd door Verbeek voor het eerst op het hoogste niveau gebruikt. Een keuze waar de coach geen moment spijt van zal hebben gehad, want met elf treffers is Sigthórsson clubtopscorer in Alkmaar.

Feyenoord – AZ
Zaterdag 2 april om 20.45 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Vink

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord
: Van Dijk; Swerts, De Vrij, Vlaar, Martins Indi; Meeuwis, Wijnaldum, Leerdam; Biseswar, Castaignos en Ryo.
AZ: Romero; Marcellis, Moisander, Viergever, Klavan; R. Elm, Wernbloom, Schaars; Holman, Sigthórsson en Gudmundsson.

STATISTIEKEN
THUIS
07/02/2010 Feyenoord - AZ 1-2
13/12/2008 Feyenoord - AZ 0-1
30/01/2008 Feyenoord - AZ 2-2
18/11/2006 Feyenoord - AZ 3-2
26/12/2005 Feyenoord - AZ 2-0

UIT
31/10/2010 AZ - Feyenoord 2-1
08/11/2009 AZ - Feyenoord 1-1
22/03/2009 AZ - Feyenoord 0-0
12/03/2008 AZ - Feyenoord 0-1
11/03/2007 AZ - Feyenoord 0-0