Feyenoord grijpt laatste strohalm in Galgenwaard

Feyenoord heeft zondag in Utrecht op overtuigende wijze de hoop op een plek in de play-offs om Europees voetbal levend gehouden. In Stadion Galgenwaard werd FC Utrecht met afgetekende cijfers verslagen: 0-4. De Rotterdammers hadden bij rust al een comfortabele voorsprong genomen via doelpunten van Leroy Fer en Kelvin Leerdam. Na rust kon Feyenoord betrekkelijk eenvoudig verder uitlopen op de aangeslagen thuisploeg, dankzij treffers van Diego Biseswar en Georginio Wijnaldum. Dankzij de zege is het gat met FC Utrecht, dat achtste staat, verkleind tot vier punten met nog vier wedstrijden te spelen.

De voorsprong bij rust was te danken aan twee hoekschoppen die beide binnenkopt werden. Al na zeven minuten opende Fer de score door van dichtbij raak te knikken op aangeven van Biseswar via een corner vanaf rechts. Daarmee bekroonde de middenvelder, die afgelopen vrijdag nog licht geblesseerd raakte op de training, al in de openingsfase zijn terugkeer in de basis.

Krap een halfuur later kwam de hoekschop vanaf de andere kant en de voorzet van Ryo. Het scenario was verder bijna identiek als bij de 0-1, alleen was het dit keer Kelvin Leerdam die in alle vrijheid voor het doel opdook en prima raak kopte.

Ook tussen de twee doelpunten in had Feyenoord het betere van het spel. Het pover spelende FC Utrecht kwam slechts een enkele keer via een counter in de buurt van het doel van Erwin Mulder, maar de thuisploeg toonde zich niet bepaald effectief. Zo schoot Dries Mertens na een kwartier spelen veel te zacht in nadat hij zich via een prima combinatie met Frank Demouge had vrijgespeeld, terwijl Eduard Duplan na een halfuur spelen twee keer binnen twee minuten naast schoot uit kansrijke positie.

De 0-2 ruststand was zodoende een prima weerspiegeling van de verhoudingen op het veld voor rust. Feyenoord besefte dat in Stadion Galgenwaard gewonnen moest worden om kans te blijven houden op een plek in de play-offs en was de hele eerste helft de betere ploeg. Het verschil had met iets meer geluk bij rust zelfs nog groter kunnen zijn, als Ryo halverwege de eerste helft uit een ingooi van Leerdam niet op de lat maar in het doel had gekopt.

Voor Utrecht-trainer Ton du Chatinier was de achterstand bij rust reden om in de tweede helft een extra spits in het veld te brengen in de persoon van Ricky van Wolfswinkel. De ingreep sorteerde slechts kortstondig effect. De thuisploeg kwam na rust weliswaar iets feller uit de startblokken, maar al een kwartier later was alle hoop op een goed resultaat voor Utrecht vervlogen.

Dat was te danken aan Diego Biseswar, die Feyenoord met een voor hem karakteristiek doelpunt op voorsprong zette. De aanvaller trok daarbij vanaf de linkerflank naar binnen, voordat hij een gekruld schot in de verre bovenhoek zag eindigen.

Het geloof bij FC Utrecht om nog tenminste een punt over te houden aan het duel verdween dankzij de fraaie treffer als sneeuw voor de zon. De honger naar doelpunten was bij Feyenoord desondanks nog niet gestild, wat halverwege de tweede helft nog het best werd geïllustreerd door Fer. De middenvelder gaf Utrecht niet de kans om rustig op te bouwen, maar onderschepte de bal ver op de helft van de tegenstander en legde de bal vervolgens klaar voor de inkomende Wijnaldum. De middenvelder wist doelman Michel Vorm met een bekeken schot te passeren en bepaalde daarmee de eindstand.

FC Utrecht – Feyenoord 0-4