Fanshop
Fanshop

Feyenoord zet in op linkerrijtje op slotdag competitie

In de voorbereiding op de wedstrijd van aanstaande zondag tegen N.E.C. ging het vrijdagmiddag in De Kuip voornamelijk al over het volgende seizoen. Feyenoord heeft een wonder nodig om alsnog de play-offs te bereiken en op die manier alsnog Europees voetbal af te dwingen. ‘We moeten zondag winnen, hopen op een misstap van FC Utrecht en zodoende op de valreep het linkerrijtje halen’, zei Feyenoord-trainer Mario Been. ‘Al zou dat niet meer dan een doekje voor het bloeden zijn.’
Slechts als Feyenoord ruim wint, FC Utrecht punten laat liggen en nummer acht Heracles Almelo fors onderuit gaat, zou het seizoen van de Rotterdammers na zondag nog niet ten einde zijn. ‘Maar daar zijn wij niet meer mee bezig’, zei Been. ‘We kijken naar onszelf en willen N.E.C. verslaan. Eerlijk gezegd geloof ik niet dat Heracles het nog uit handen geeft. Die ploeg is sterk genoeg om die achtste plaats over de streep te trekken. Mochten ze toch een off day hebben, dan horen wij dat na afloop wel.’
 
De selectie waaruit Been voor aanstaande zondag kan putten, ziet er anders uit dan de spelersgroep die op 26 juni de voorbereiding op het nieuwe seizoen start. De oefenmeester stelde afgelopen week samen met technisch directeur Martin van Geel zijn spelers Tim de Cler, Luigi Bruins, Rob van Dijk, Krisztián Simon, Marcel Meeuwis en Soren Larsen op de hoogte dat zij geen onderdeel uitmaken van Feyenoords plannen voor komend seizoen.
 
Tegenover het vertrek van dit zestal staat de komst van Excelsior-spelers Guyon Fernandez en Miquel Nelom waar Feyenoord onlangs overeenstemming mee bereikte over meerjarige verbintenissen. Jordy Clasie en Kaj Ramsteijn – beiden opgeleid door Feyenoord en dit seizoen uitkomend voor de Kralingers – sluiten in de voorbereiding aan bij de eerste selectie van Feyenoord.
 
‘Ik heb er alle vertrouwen in dat we komend seizoen een selectie hebben die in balans is’, zei Been. ‘Het is ongelofelijk triest dat we donderdag Gill Swerts met een zware blessure kwijt zijn geraakt, maar als er geen gekke dingen gebeuren starten we het seizoen met alle spelers erbij die nu nog geblesseerd zijn. Bijvoorbeeld Dani Fernández en Sekou Cissé voegen ervaring toe aan het elftal dat het afgelopen jaar heeft moeten doen. Met Sekou krijgen we bovendien ook een flinke dosis kracht erbij.’
 
DE TEGENSTANDER
 
Feyenoord treft zondagmiddag met N.E.C. een onberekenbare tegenstander. De ploeg van trainer Wiljan Vloet bezet bij ingang van de laatste speelronde de elfde positie in de eredivisie, maar heeft gedurende de afgelopen jaargang meerdere malen bewezen de topploegen in de competitie goed partij te kunnen bieden. FC Twente, Ajax, PSV en AZ beten zich allemaal een keer stuk op de Nijmegenaren, die in Björn Vleminckx hun beste speler hebben.
 
De centrumspits die niet onterecht meer dan eens wordt vergeleken met oud-Feyenoorder Dirk Kuyt is bezig aan het beste seizoen van zijn carrière. Vleminckx vertoont zowel in zijn voorkomen als in zijn noeste spel grote overeenkomsten met de huidige topscorer van Liverpool én heeft daarnaast hetzelfde neusje voor de goal.
 
Het moet raar lopen op de slotdag wil Vleminckx zich in De Kuip niet laten kronen tot topscorer van de eredivisie. De Belg – die inmiddels is uitgegroeid tot international van zijn land – voerde maandenlang de topscorerslijst aan en nam tijdens zijn laatste wedstrijd in De Goffert een voorschot op de persoonlijke prijs.
 
Vleminckx vertrekt komende zomer voor een miljoenenbedrag naar de Belgische topclub Club Brugge, waarmee hij hoopt te gaan strijden op de landstitel. Zondag 1 mei werd hij uitgezwaaid door de Nijmeegse aanhang tijdens het duel met Roda JC Kerkrade. Vleminckx luisterde zijn eigen feestje op met liefst vier treffers, waarmee hij zijn seizoentotaal op 23 bracht, twee meer dan naaste concurrent om de topscorerstitel Dmitri Bulykin.
 
Feyenoord – N.E.C.
 
Zondag 15 mei om 14.30 uur in De Kuip
 
Scheidsrechter: Van Boekel
 
Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Mulder; Mokotjo, De Vrij, Bahia, Martins Indi; Meeuwis, Wijnaldum, Fer; Biseswar, Castaignos en Ryo.
N.E.C.: Cillessen; Nuytinck, Otten, Zomer, Amieux; Sibum, Schøne, Davids; George, Vleminckx en Goossens.
 
STATISTIEKEN
THUIS
02/08/2009 Feyenoord – N.E.C. 2-0
05/10/2008 Feyenoord – N.E.C. 0-2
02/03/2008 Feyenoord – N.E.C. 1-3
22/04/2007 Feyenoord – N.E.C. 1-1
11/09/2005 Feyenoord – N.E.C. 3-0
 
UIT
26/09/2010 N.E.C. – Feyenoord 3-0
28/03/2010 N.E.C. – Feyenoord 0-0
01/02/2009 N.E.C. – Feyenoord 1-0
23/12/2007 N.E.C. – Feyenoord 0-2
26/11/2006 N.E.C. – Feyenoord 4-1