Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

Regeling Klassieker blijft ongewijzigd

De burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam, de bestuurders van de voetbalclubs Ajax, Feyenoord en de KNVB hebben in gezamenlijkheid de mogelijkheden besproken om komend seizoen weer uitsupporters toe te staan bij de onderlinge ontmoetingen tussen beide clubs. Na constructief overleg is besloten de zogenoemde ‘vijfjarenregeling’ uit 2009 in ieder geval ook in het voetbalseizoen 2011 – 2012 in stand te houden. Dit betekent dat er het komende seizoen geen uitsupporters aanwezig zullen zijn bij wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord. Betrokken partijen zijn van mening dat er op dit moment nog onvoldoende aanleiding is om de regeling tussentijds te beëindigen. Ondanks de maatregel zijn de afgelopen twee jaar de spanningen tussen de twee supportersgroepen onvoldoende verminderd en heeft er een aantal incidenten plaatsgevonden. Dit biedt onvoldoende vertrouwen en draagvlak voor het versneld terugdraaien van de regeling. Wel is afgesproken dat er volgend jaar een extra evaluatie plaatsvindt om te kijken of de regeling alsnog aangepast kan worden.
In 2009 hebben de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam, de bestuurders van de voetbalclubs Ajax, Feyenoord en de KNVB besloten om gedurende vijf jaar geen uitsupporters bij wedstrijden in de eredivisie tussen Ajax en Feyenoord toe te laten. De regeling werd ingesteld omdat wedstrijden tussen de clubs in aanwezigheid van supporters van beide elftallen zeer onrustig verliepen, ondanks bovenmatige inzet vanuit politie en clubs. Zo was er aanhoudend sprake van misdragingen, geweldsincidenten en kwetsende spreekkoren. De partijen spraken destijds af de regeling na twee jaar te evalueren. Dit is inmiddels gebeurd.
 
Gebleken is dat ook afgelopen twee seizoenen verschillende incidenten hebben plaatsgevonden die weinig perspectief bieden op een normalisatie van de verhoudingen tussen beide supportersgroepen. Enkele voorbeelden zijn de KNVB Bekerfinale van 2010, die uiteindelijk noodgedwongen in twee wedstrijden moest worden gespeeld, de aanstootgevende t–shirts die in aanloop naar de Bekerfinale 2011 op internet zijn aanboden en de afgelasting van de finale om de KNVB Beker van B junioren tussen Feyenoord en Ajax. Hieruit concluderen alle partijen dat nog onvoldoende sprake is van een verbetering in het (onderling) gedrag van beide supportersgroepen.
 
Uitgangspunt voor alle partijen is om in de toekomst de ‘klassieker’ onder normale omstandigheden te kunnen spelen. Een wedstrijd zonder bovenmatige veiligheidsmaatregelen moet de norm zijn.
 
Positief is de bereidheid bij de supportersverenigingen en clubs om een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de onderlinge verhoudingen. Daarom hebben de burgemeesters aan de clubs en supportersverenigingen gevraagd om gezamenlijk met voorstellen hiervoor te komen en hebben zij afgesproken het komende seizoen daarvoor te gebruiken.
           
Zo moet een klimaat ontstaan waarbij er sprake is van aanzienlijk minder incidenten. Afgesproken is dat de komende maanden de voorwaarden nader worden bepaald, waardoor de ‘klassieker’ op een publieksvriendelijke manier gespeeld kan worden.  De supportersverenigingen zullen bij het overleg uitgenodigd worden
 
De burgemeesters willen volgend jaar opnieuw bekijken of de regeling alsnog tussentijds kan worden beëindigd.
 
Ook de regeling omtrent de beloftenelftallen zal komend jaar blijven gelden.