Bakkal en Guidetti goud waard voor Feyenoord

Feyenoord heeft zondagmiddag tijdens hun eerste wedstrijd direct veel plezier beleefd aan Otman Bakkal en John Guidetti. Beide aanwinsten wisten in het Rat Verlegh Stadion het net te vinden en hadden zo een groot aandeel in de knappe 1-3 zege die Feyenoord boekte tegen NAC Breda. Karim El Ahmadi zorgde met een uitstekend schot vanuit de tweede lijn voor de derde Rotterdamse treffer in een wedstrijd waarin de ploeg van trainer Ronald Koeman zich knap terugknokte na een snelle achterstand. Door de overwinning op NAC behoudt Feyenoord de ongeslagen status.

Dat Feyenoord al na zeven minuten op achterstand kwam, had het volledig aan zichzelf te wijten. Robbert Schilder werd geen strobreed in de weg gelegd toen hij vanaf het middenveld opstoomde, waarna hij op de rand van het strafschopgebied droog uit kon halen: 1-0.

Op slag van rust werd de thuisploeg met een schot Anthony Lurling nog een keer gevaarlijk, maar verder had het elftal van Ronald Koeman voor de rust de wedstrijd onder controle. Het meeste balbezit was ook voor Feyenoord, zonder dat dit tot veel uitgespeelde kansen leidde.

Slechts Bakkal kwam de eerste helft twee keer in kansrijke positie. Waar de debutant na een klein half uur eerst nog naast schoot, gaf hij in de 37ste minuut NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar wel het nakijken. Bakkal kwam bij een corner van Jerson Cabral vrij in het strafschopgebied en kopte hard de gelijkmaker binnen.

In het eerste kwartier van de tweede helft werd NAC via met name Lurling gevaarlijk, waarna Feyenoord rond een uur spelen een sterke fase doormaakte. Dit resulteerde ook in drie grote kansen, waarvan El Ahmadi er één omzette in een treffer. De middenvelder kreeg op 25 meter van het doel de gelegenheid om uit te halen en schoot Feyenoord op voortreffelijke wijze naar de voorsprong.

De ploeg van trainer Ronald Koeman was even daarvoor nog een zuivere strafschop onthouden, toen NAC-verdediger Kees Luijckx zijn directe tegenstander Fernandez niet alleen beetpakte in het strafschopgebied, maar ook nog eens zijn schoen uittrapte. Jack van Hulten stond er bovenop, maar voor de arbiter was het niet genoeg voor een penalty.

Feyenoord bleef kansen krijgen na de 1-2, onder meer via de sterk spelende Ruben Schaken. De buitenspeler raakte in de 67ste minuut de buitenkant van de paal, waar hij tien minuten eerder nog te lang had getreuzeld toen hij vrij voor Ten Rouwelaar opdook en Milano Koenders zo de kans gaf in te grijpen.

Waar Bakkal een droomdebuut kende met de belangrijke gelijkmaker, kwam met Guidetti ook de andere debutant uitstekend voor de dag in het Rat Verlegh Stadion. De aanvaller kreeg van Koeman een half uur speeltijd en liet daarin direct zien een groot talent te zijn. Guidetti was continu aanspeelbaar, bediende ploeggenoten op maat en zorgde aan de bal steeds voor gevaar.

Guidetti bekroonde zijn optreden uiteindelijk ook met een treffer. De aanvaller zette drie minuten voor tijd zelf een aanval op, die pas door NAC gestopt kon worden met een overtreding op Kelvin Leerdam. De Zweedse jeugdinternational nam plaats achter de toegekende strafschop en schoot onberispelijk de 1-3 tegen de touwen, waarmee de wedstrijd definitief gespeeld was.

NAC Breda – Feyenoord 1-3

7’ 1-0 Schilder
37’ 1-1 Bakkal
60’ 1-2 El Ahmadi
87’ 1-3 Guidetti

Scheidsrechter: Van Hulten
Geel: Gorter, Lasnik (beiden NAC Breda)

NAC Breda: Ten Rouwelaar; Koenders, Botteghin, Luijckx, Gorter; Gilissen (66’ Lasnik), Gudelj (83’ Bonevacia), Schilder; Kolk, Schalk (70’ Bayram) en Lurling.
Feyenoord: Mulder; Leerdam, De Vrij, Vlaar, Ramsteijn; El Ahmadi, Clasie, Bakkal (83’ Mokotjo); Cabral (70’ Cissé), Fernandez (61’ Guidetti) en Schaken.