Strijdvaardig Feyenoord met tien man onderuit tegen AZ

Feyenoord is er zondagmiddag niet in geslaagd de koppositie in de eredivisie te veroveren. De ploeg van trainer Ronald Koeman ging tegen AZ met een 0-1 voorsprong de rust in, maar verloor met 2-1 door twee tegentreffers in de tweede helft. De tweede treffer van AZ viel nadat Feyenoord met tien man in het veld stond, vanwege een rode kaart voor Kelvin Leerdam. Kaj Ramsteijn viel in de eerste helft uit met een knieblessure. De verdediger verdraaide zijn linkerknie in een duel met Roy Beerens.

Feyenoord bleef het eerste kwartier uiterst kalm onder de furieuze start van AZ. De thuisploeg leek vastbesloten om de bezoekers vanaf het begin te overlopen, maar de ploeg van Ronald Koeman stond organisatorisch goed en kwam ondanks een overwicht van AZ in de openingsfase geen moment echt in de problemen.

AZ kreeg kansen via een afstandschot van Brett Holman (naast) en een vrije trap van Rasmus Elm (voor de doellijn weggehaald door Dani Fernández), maar was nauwelijks in de gelegenheid om tot het combinatiespel te komen dat trainer Gertjan Verbeek graag wil zien. Dat was voor een groot deel de verdienste van Feyenoord.

Koeman had ervoor gekozen om voor het eerst dit seizoen met twee in plaats van drie spitsen te spelen en dat pakte prima uit. AZ wist zich bij vlagen geen raad met de tactiek van Feyenoord en kwam daardoor tot de rust niet veel verder dan afstandschoten. Feyenoord gokte zelf vooral op de counter, waarbij de snelheid van Ruben Schaken zeer van pas kwam.

De buitenspeler stond tien minuten voor rust ook aan de basis van de openingstreffer. Hij snelde op de rechterflank voorbij Simon Poulsen, voordat hij een prima lage voorzet afleverde. Deze lag vervolgens panklaar voor Bakkal, die de bal vanaf een meter of zestien met zeer veel overtuiging in het dak van het doel schoot.

Na rust kantelde de wedstrijd langzaam maar zeker in het voordeel van AZ. De Alkmaarders kregen al tien minuten na rust een opgelegde mogelijkheid om gelijk te maken via Roy Beerens, maar de aanvaller schoot voorlangs. Ruim vijf minuten later viel de gelijkmaker alsnog uit een vrije trap. Specialist Rasmus Elm schoot de bal over de muur in de korte hoek binnen.

AZ werd na de gelijkmaker verder in het zadel geholpen door twee beslissingen in korte tijd van scheidsrechter Pol van Boekel. Nadat Schaken na ruim een uur spelen een strafschop werd onthouden na een overtreding in het zestienmetergebied, werd Leerdam vijf minuten later zwaar bestraft met rood voor een tackle op Dirk Marcellis. De kaart bleek cruciaal te zijn voor het verdere verloop van de wedstrijd.

Koeman greep direct in door met Kamohelo Mokotjo in plaats van John Guidetti een extra middenvelder in het veld te brengen, waarmee de intenties voor Feyenoord in de laatste twintig minuten duidelijk werden. Met tien man bleef Feyenoord ook lange tijd overeind, maar Brett Holman bracht uiteindelijk vijf minuten voor tijd de beslissing. De aanvaller kopte van dichtbij een voorzet van de rechterflank binnen bij de tweede paal. Vijf minuten eerder was een kopbal van de Australiër nog ternauwernood van de lijn gehaald door Erwin Mulder.

AZ – Feyenoord 2-1
36’ 0-1 Bakkal