Fanshop
Fanshop

Feyenoord wil negatieve reeks doorbreken in Arnhem

Ronald Koeman hield een tweeledig gevoel over aan de afgelopen week, waarin Feyenoord toewerkte naar de uitwedstrijd tegen Vitesse. In verband met interland had de trainer maar een kleine groep ter beschikking op het trainingsveld, waardoor gericht trainen nauwelijks tot de mogelijkheden behoorde. ‘Terwijl deze groep juist behoefte heeft aan regelmaat, zodat we samen naar de wedstrijd toe kunnen werken’, zei hij. ‘Dat is jammer, maar aan de andere kant is het voor sommige spelers na een mindere periode bij Feyenoord misschien prettig om even in een andere omgeving terecht te komen.’
Feyenoord hoopt tegen Vitesse de negatieve reeks die de ploeg achter de rug heeft te doorbreken. In de competitie verloor Feyenoord achtereenvolgens van FC Groningen en N.E.C., terwijl het elftal in het bekertoernooi werd uitgeschakeld door Go Ahead Eagles. Koeman verwacht wat dat betreft dat zijn elftal zondag beter voor de dag komt. ‘Van sommige spelers verwacht ik meer dan ze tot nu toe laten zien’, zei hij. ‘Dat weten ze ook.’
 
De trainer gebruikte daarom de trainingswedstrijd tegen SC Telstar, die met 7-0 gewonnen werd, om een aantal spelers op andere posities te testen. ‘Op een paar posities hebben we namelijk weinig concurrentie in het elftal’, zei hij. ‘Terwijl we op andere plekken juist keuzes kunnen maken. Daar komt bij dat je ziet dat sommige spelers meegaan in het niveau van het elftal. Andere jongens, zoals bijvoorbeeld Karim El Ahmadi, zijn minder afhankelijk van het team en kunnen mede door hun ervaring ook in een mindere wedstrijd hun niveau halen.’
 
Gezien de resultaten die Feyenoord de afgelopen seizoenen boekte in Arnhem kan de ploeg de wedstrijd van zondag met vertrouwen tegemoet zien. Vitesse wist namelijk al negen thuiswedstrijden op rij niet te winnen van Feyenoord.
 
Afgezien van de langdurig geblesseerden Kaj Ramsteijn (knie), Gill Swerts (achillespees), Darley (knie) en Bart Schenkeveld (niet wedstrijdfit), kan Koeman in het Gelredome beschikken over een volledig fitte selectie. Dani Fernández en Guyon Fernandez zijn beiden geschorst.
 
DE TEGENSTANDER
 
De overstap van John van den Brom van ADO Den Haag naar Vitesse ging afgelopen zomer met de nodige ruis gepaard. Tijdens zijn eerste weken als hoofdtrainer in Arnhem was het voor de coach vooral wachten op broodnodige nieuwe spelers, maar spijt zal Van den Brom allerminst hebben van zijn vertrek naar zijn jeugdliefde.
 
Van de Brom flikt dit seizoen tot dusver met Vitesse hetzelfde kunstje als hij een seizoen eerder met ADO deed. De oefenmeester smeedde in korte tijd een herkenbaar elftal dat goed en fris voor de dag komt en bovenin meedraait in de eredivisie. De Arnhemmers verrassen met de vierde plaats op de ranglijst, vlak achter bekerwinnaar FC Twente en PSV en nog voor landskampioen Ajax.
 
Wilfried Bony is de blikvanger van Vitesse. De aanvaller, die vast onderdeel uitmaakt van de nationale ploeg van Ivoorkust, was dit seizoen in elf competitiewedstrijden al goed voor acht doelpunten en is daarmee met afstand clubtopscorer in Arnhem. Bony kwam halverwege het vorige seizoen over van Sparta Praag, maar lijkt zich door zijn goede prestaties nu al op te mogen gaan maken voor een volgende stap in zijn loopbaan.
 
Vitesse heeft de afgelopen tijd onder het bewind van de nieuwe eigenaar Merab Jordania heel wat voetballers uit den vreemde naar Arnhem gelokt, maar beschikt ook nog altijd over voldoende eigen talent. Piet Velthuizen keerde afgelopen zomer na een jaar Spanje terug op doel en oud-Feyenoorder Nick Hofs is na omzwervingen in binnen- en buitenland ook weer terug op het oude nest.
 
Met Alexander Büttner, Davy Pröpper en Marco van Ginkel heeft de volgende generatie Vitessenaren zich ook al aangediend. Met name laatstgenoemde oogst dit seizoen veel lof met zijn frisse aanvalsspel en het is voor Vitesse dan ook een grote teleurstelling dat de jeugdinternational de komende tijd aan de kant staat met een knieblessure.
 
Vitesse – Feyenoord
Zondag 20 november om 12.30 uur in het Gelredome
Scheidsrechter: Nijhuis
 
Vermoedelijke opstellingen:
Vitesse: Velthuizen; Yasuda, Kalas, Kashia, Büttner; Pröpper, Annan, Van der Heijden; Chanturia, Bony en Hofs.
Feyenoord: Mulder; Leerdam, De Vrij, Vlaar, Martins Indi; El Ahmadi, Clasie, Bakkal; Schaken, Guidetti en Cabral.