Gretig Feyenoord troeft PSV af in De Kuip

Een gretig Feyenoord heeft zondagmiddag in De Kuip in een uitstekende wedstrijd titelkandidaat PSV met 2-0 verslagen. De ploeg van trainer Ronald Koeman toonde zich tegen de Eindhovenaren bijzonder effectief en boekte dankzij doelpunten van Sekou Cissé en Ruben Schaken de derde overwinning op rij in de competitie. De middag in De Kuip was extra indrukwekkend, vanwege een massale sfeeractie van de supporters in de twaalfde minuut. Door het zingen van You’ll never walk alone werd een aantal ernstig zieke supporters dat in het stadion aanwezig was massaal gesteund.
De grootste verdienste van Feyenoord in de eerste helft was de manier waarop PSV het voetballen onmogelijk werd gemaakt. Het elftal van Koeman speelde vanuit een degelijke organisatie, nam defensief weinig risico’s en stond tactisch goed, waardoor de bezoekers zeer veel moeite hadden om in de buurt van het doel van de overtuigend keepende Erwin Mulder te komen.

De enige grote kans die PSV tot aan de rust wist te creëren, werd prima gepakt door de doelman. Mulder zag zijn voormalig ploeggenoot Georginio Wijnaldum na een kwartier plots voor zijn doel opduiken na een assist van Dries Mertens, maar kwam oog in oog met de middenvelder dankzij een prima save als winnaars uit de strijd.

Feyenoord wachtte aan de andere kant van het veld telkens het juiste moment af om de diepte te kiezen. Het was een tactiek waardoor de miljoenenformatie van PSV meer dan eens in de problemen werd gebracht. Al na drie minuten schoot Ruben Schaken rakelings over, terwijl vijf minuten later Otman Bakkal met en afstandschot het zijnet raakte.

Met name bij omschakelingsmomenten toonde Feyenoord zich in het vervolg van de eerste helft levensgevaarlijk. Kort voor rust kwam de ploeg op die manier ook verdiend op voorsprong. Sekou Cissé onderschepte attent een verkeerde breedtepass van de tegenstander, zette een één-twee op met John Guidetti en dook uiteindelijk alleen op voor het doel van Andreas Isaksson. Hij passeerde de doelman met een laag schot en ontketende daarmee een orkaan van gejuich in De Kuip.

Even eerder was een soortgelijke situatie, waarin Miquel Nelom de bal oppikte op de middenlijn en direct naar voren stoomde, geëindigd met een schot van Cissé dat strandde in een woud van benen voor het doel.

PSV begon vanaf het begin van de tweede helft het tempo op te voeren en Feyenoord op die manier meer onder druk te zetten. De ploeg kreeg via onder meer Wijnaldum (schot gered door Mulder), Ola Toivonen (tikt naast) en Kevin Strootman (afstandschot over) kansen op een doelpunt, maar het was Feyenoord dat via de eerste kans na rust opnieuw wist te scoren. Die goal kwam volledig op het conto van Ruben Schaken. De aanvaller ontfutselde linksback Jetro Willems de bal op de achterlijn, maakte direct snelheid richting het doel en klopte Isaksson vervolgens knap met een schot in de korte hoek.

Het doelpunt was de aanzet voor een meer dan aantrekkelijke tweede helft, waarin PSV het spel probeerde te maken, maar Feyenoord op de tegenaanval minstens zo gevaarlijk wist te worden. Waar Mulder zijn ploeg verschillende keren met uitstekende reddingen op de been hield, kreeg Feyenoord grote kansen om verder uit te lopen. Zo wist Schaken na ruim een uur spelen Isaksson voor de tweede keer te passeren, alleen werd zijn schotje van de lijn gered door Willems. Drie minuten later had de PSV-keeper een uiterste krachtsinspanning nodig om een hard schot van Bakkal te redden.

Feyenoord bleef in het vervolg van de wedstrijd prima overeind tegen PSV, ook nadat er met  Jeremain Lens en Jan Vennegoor of Hesselink nog twee extra aanvaller in de ploeg kwamen. Het mocht niet baten voor de bezoekers, want nog voor het einde van de wedstrijd barstte het feest los, dat na het laatste fluitsignaal nog lang doorging.

Feyenoord – PSV 2-0