Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

In memoriam: Coen Moulijn

Feyenoord herdenkt vandaag oud-speler Coen Moulijn, die precies een jaar geleden, op 4 januari 2011, op 73-jarige leeftijd overleed. De bij leven al legendarische linksbuiten was van onschatbare waarde voor de ontwikkeling die Feyenoord in de jaren vijftig, zestig en zeventig van de vorige eeuw heeft doorgemaakt. In die periode groeide Feyenoord van één van de beste voetbalverenigingen van Nederland uit tot internationaal vermaarde topclub, met het winnen van de Europa Cup I en de Wereldbeker in 1970 als ultieme bekroning. Feyenoord en haar supporters zullen woensdag (vandaag) op verschillende manieren Moulijn herdenken.
Hoe geliefd Moulijn was in Nederland werd eens te meer duidelijk tijdens de indrukwekkende uitvaart van het clubicoon op 8 januari 2011. Tijdens een emotionele herdenkingsdienst in De Kuip, liet oud-medespeler, oud-aanvoerder en oud-voorzitter Gerard Kerkum weten dat Feyenoord met het overlijden van Moulijn, ‘een waar icoon, haar trots en haar beste voetballer aller tijden’ had verloren.

Duizenden Feyenoord-supporters vormden na afloop van de herdenkingsdienst een erehaag, toen de lijkwagen met daarin het stoffelijk overschot van de oer-Feyenoorder vanuit De Kuip vertrok naar crematorium Hofwijk. Rijendik verzamelden de mensen zich langs de route van de rouwstoet om hun dank te betuigen met applaus en het zingen van Feyenoord-liederen. Het was een bewijs van de importantie die Coen Moulijn heeft gehad voor Feyenoord, Rotterdam en het Nederlandse voetbal en een eerbetoon dat zelden een andere sporter ten deel was gevallen.

Moulijn werd het afgelopen jaar op verscheidene manieren geëerd voor zijn verdiensten. Zo werd de Marathonweg langs De Kuip omgedoopt tot Coen Moulijnweg, er verscheen een geactualiseerde versie van de biografie van Coen Moulijn, waarvan een deel van de opbrengst naar weduwe Adrie Moulijn-Paauwe ging en er werd een metershoge muurschildering van Moulijn onthuld in het Oude Noorden. Ook werd hij op indrukwekkende wijze herdacht rond de wedstrijd van Feyenoord tegen Sparta Rotterdam om de Zilveren Bal en de competitiewedstrijd tegen De Graafschap. De naam van Coen Moulijn zal voor altijd onlosmakelijk verbonden zijn aan Feyenoord.