Jeugdig Feyenoord begint nieuwe jaar met zege

Een jeugdig Feyenoord heeft zaterdagmiddag de eerste oefenwedstrijd in het nieuwe jaar winnend afgesloten. Topklasser IJsselmeervogels werd op eigen veld met 2-4 verslagen. Elvis Manu, Bruno Martins Indi, John Guidetti en Guyon Fernandez waren de doelpuntenmakers voor Feyenoord. Naast Manu speelden ook Matthew Steenvoorden, Mats van Huijgevoort en Terence Kongolo hun eerste wedstrijd in Feyenoord één. Doelman Ronald Graafland kwam voor het eerst sinds zijn terugkeer naar Feyenoord in actie. Stefan de Vrij viel twintig minuten voor tijd geblesseerd uit.
Feyenoord kwam in de eerste oefenwedstrijd in 2012 met een jong team prima voor de dag, maar had de pech dat IJsselmeervogels via de enige kans in de eerste helft vroeg op voorsprong kwam. Een goed uitgespeelde aanval door het centrum werd afgemaakt door Arnoud van Toor, die doelman Kostas Lamprou met een laag schot in de verre hoek passeerde.

Feyenoord herstelde zich goed na de vroege achterstand, maar wist het overwicht pas in de laatste tien minuten van de eerste helft uit te drukken in de stand. Tot die tijd waren grote kansen uitgebleven, al was duidelijk dat het overwicht zich vroeg of laat moest gaan uitbetalen. Het resulteerde in drie doelpunten in korte tijd.

Elvis Manu zorgde na ruim een half uur spelen voor de gelijkmaker. De linksbuiten bracht de rechtsback van IJsselmeervogels dusdanig in problemen dat hij uiteindelijk de bal kon veroveren en doelman Martijn van Strien met een hard schot passeerde. Nadat Martins Indi kort voor rust had raak gekopt uit een hoekschop, was het Guidetti die de ruststand bepaalde. De spits nam plaats achter een vrije trap op achttien meter van het doel, die was verdiend door Jerson Cabral. Het lage schot dat Guidetti vervolgens loste was onhoudbaar voor de doelman.

Na rust waren de verhoudingen op het veld meer in evenwicht. Het elftal van Feyenoord was met de invalbeurt van Swerts na een uur spelen volledig gewijzigd ten opzichte van de eerste helft, waarbij het tempo in de ploeg wat lager kwam te liggen. IJsselmeervogels had ondertussen weinig te verliezen en speelde met meer bravoure dan voor rust.

Een zeldzaam hoogtepuntje in de tweede helft was een actie van Anass Achahbar. De spits werd in stelling gebracht door Swerts en passeerde vervolgens op onnavolgbare wijze twee verdedigers én de keeper. De bal was tegen die tijd echter al buiten bereik van Achahbar geraakt en stuiterde net naast de paal.

De grootste kans tot het laatste fluitsignaal was voor Guyon Fernandez, die voor het eerst weer een wedstrijd speelde sinds het thuisduel met N.E.C.. De spits had de bal een kwartier voor tijd voor het inschieten in een vrijwel leeg doel, maar zag zijn poging net voor de lijn gered worden door een verdediger. Fernandez maakte zijn misser kort voor tijd goed, door een strafschop beheerst binnen te schieten.

Daarmee was de eindstand nog niet bepaald, want scheidsrechter Roelof Luinge kende ook de thuisploeg in de slotminuut een makkelijk verdiende strafschop toe. Tim Peters schoot vanaf elf meter de bal hard binnen, waarna Luinge direct het eindsignaal liet horen.

IJsselmeervogels – Feyenoord 2-4

6’ 1-0 Van Toor
35’ 1-1 Manu
42’ 1-2 Martins Indi
45’ 1-3 Guidetti
88’ 1-4 Fernandez (strafschop)
90’ 2-4 Peters (strafschop)

Scheidsrechter: Luinge

Opstelling Feyenoord:
Eerste helft:
Lamprou; Leerdam, Vlaar, Martins Indi, Van Huijgevoort; Mokotjo, Bakkal, Trindade de Vilhena; Cabral, Guidetti en Manu.

Tweede helft: Graafland; Leerdam (60’ Swerts), De Vrij (68’ Van Huijgevoort), Kongolo, Nelom; Clasie, Van Haaren, Steenvoorden; Fernandez, Achahbar en Schaken.