Misstap Feyenoord bij hervatting eredivisie

Feyenoord heeft zichzelf zondagmiddag een uiterst slechte dienst bewezen door bij de hervatting van de eredivisie onderuit te gaan tegen VVV-Venlo. De ploeg van hoofdtrainer Ronald Koeman kwam in De Koel nog wel vroeg op voorsprong via Bruno Martins Indi, maar gaf de wedstrijd in de laatste vijf minuten voor de rust uit handen: 2-1. Feyenoord was vervolgens in de tweede helft niet bij machte om de achterstand ongedaan te maken. Voorafgaand aan de wedstrijd werd een minuut stilte gehouden in verband met het overlijden van Leo Brueren, voormalig bestuurder en erelid van VVV-Venlo.

Dat Koeman in de winterstop zes jeugdspelers meenam op trainingskamp in Marbella, is iets waar hij geen spijt van zal hebben gehad in de aanloop naar het duel met VVV. Alle zes de jeugdinternationals reisden mee af naar Venlo, waar met Anass Achahbar en Mats van Huijgevoort twee van de zes debuteerden in de basisopstelling. Achahbar nam in De Koel de plaats in van John Guidetti, die thuis in bed was achtergebleven met een plotselinge ontsteking aan zijn amandelen.

Voor Van Huijgevoort – die de geblesseerde Miquel Nelom verving als linksback – waren het zelfs zijn eerste minuten in de eredivisie. De jeugdinternational liep al vroeg in de wedstrijd tegen een gele kaart aan, waarna Koeman hem om verdere risico’s te vermijden in de rust verving door Gill Swerts, die voor het eerst sinds mei 2011 weer in actie kwam.

Tegen het piepjonge Feyenoord speculeerde het opportunistische VVV – met oud-Feyenoorder Marcel Meeuwis als aanvoerder – nadrukkelijk op de lengte en fysieke kracht binnen hun ploeg. Tot halverwege de eerste helft had Feyenoord weinig moeite met deze speelwijze, maar een inzet van Maya Yoshida uit een corner na zesentwintig minuten had een waarschuwing moeten zijn voor de Rotterdammers.

De inzet van de Japanners eindigde op het lijf van Jordy Clasie, maar dat geluk had Feyenoord in de laatste vijf minuten voor rust niet meer. Eerst joeg Bryan Linssen een afgeslagen voorzet hard tegen de touwen, waarna enkele minuten later tot overmaat van ramp VVV-verdediger Ismo Vorstermans ook nog eens een corner van dichtbij binnen kon werken.

Met de twee Limburgse treffers was Feyenoords vroege voorsprong – Martins Indi tikte na een klein kwartier een vrije trap van Jerson Cabral na tussenkomst van Ron Vlaar in het doel – in één klap teniet gedaan. Feyenoord moest daardoor in de tweede helft plots noodgedwongen op zoek naar een treffer om de aansluiting met de bovenste ploegen in de eredivisie niet te verliezen.

In het eerste kwartier na rust waren er grote kopkansen voor Martins Indi en Achahbar, maar verder was Feyenoord niet meer in staat om VVV haar wil op te leggen. Het was juist de thuisploeg die de meeste doelpogingen ondernam, maar een grotere nederlaag bleef de Rotterdammers bespaard. In de slotfase kwam B-junior Tonny Trindade De Vilhena als invaller binnen de lijnen, waarmee het aantal debutanten op twee kwam te staan.

VVV-Venlo – Feyenoord 2-1

13’ 0-1 Martins Indi
40’ 1-1 Linssen
45’ 2-1 Vorstermans

Scheidsrechter: Makkelie

Geel: Meeuwis (VVV-Venlo),Van Huijgevoort, Mulder (beiden Feyenoord)