Jong Feyenoord/Excelsior hervat competitie met zege

Jong Feyenoord/Excelsior is maandagavond prima uit de winterstop gekomen. De ploeg van coach André Hoekstra was op Woudestein met 2-1 te sterk voor Jong AZ. Mitchell Te Vrede maakte beide doelpunten voor de thuisploeg. Guyon Fernandez maakte zijn rentree in een officiële wedstrijd. De aanvaller was zes competitieduels van Feyenoord geschorst en mocht in die periode ook niet voor de beloften uitkomen.

Een goed gevulde hoofdtribune op Woudestein zag Jong Feyenoord/Excelsior een prima eerste helft spelen tegen Jong AZ. De bezoekers hadden met onder anderen Dirk Marcellis, Ruud Boymans, Erik Falkenburg, Ragnar Klavan en Celso Ortiz veel meer eredivisie ervaring op het veld staan dan de thuisploeg, maar dat was tot aan de rust nauwelijks te merken.

Jong Feyenoord/Excelsior bleef met onder meer de jeugdspelers Terence Kongolo en Tonny Trindade de Vilhena, die een dag eerder zijn officiële debuut maakte in de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo, prima overeind tegen AZ. De bezoekers kregen in de eerste helft zelfs maar één grote kans via Celso Ortiz. De middenvelder probeerde het kort voor rust van afstand, maar zijn kiezelharde schot richting de kruising werd fraai gered door Kostas Lamprou.

Tegen die tijd was Jong Feyenoord/Excelsior juist op voorsprong gekomen via spits Mitchell Te Vrede. Hij was de meest oplettende speler in het strafschopgebied, nadat een vrije trap vanaf het middenveld snel de diepte in werd gespeeld. Te Vrede kwam op die manier vrij voor de keeper en rondde overtuigend af door de bal in het dak van het doel te schieten.

Jong AZ kwam kort na rust met het nodige geluk op gelijke hoogte. Een miscommunicatie tussen doelman Lamprou en verdediger Terence Kongolo zorgde ervoor dat laatstgenoemde de bal ongelukkig op zijn rug kreeg en die daardoor in eigen doel belandde.

De treffer was het begin van een vermakelijke tweede helft, waarin beide ploegen tussen verschillende forse hagelbuien door vol op de aanval speelden en ook grote kansen creëerden. Zo probeerde Ruud Boymans het namens Jong AZ van afstand, maar zijn schot ging via een verdediger net naast. Uit de hoekschop die volgde raakte Thomas Lam de paal.

Jong Feyenoord/Excelsior had op dat moment al opnieuw de leiding genomen via opnieuw Te Vrede. Hij kwam prima vrij voor het doel en werd op maat bediend door Guyon Fernandez. Te Vrede had daardoor alle tijd om de bal binnen te koppen: 2-1.

Fernandez kreeg een kwartier voor tijd zelf een grote mogelijkheid om zijn rentree op te luisteren met een doelpunt. De spits zag een schot van afstand van richting veranderd worden door een verdediger, waardoor keeper Hobie Verhulst kansloos was. De bal stuiterde vervolgens echter via de binnenkant van de paal uit het doel.

Jong Feyenoord/Excelsior – Jong AZ 2-1
37’ 1-0 Te Vrede
48’ 1-1 Kongolo (e.d.)
62’ 2-1 Te Vrede

Geel: Te Vrede (Jong Feyenoord/Excelsior)

Jong Feyenoord/Excelsior: Lamprou; Mattheij, Smith, Kongolo, Nieveld; Trindade de Vilhena (70’ Berkvens), Vorthoren, Wattamaleo; Fernandez, Fernandez, Te Vrede (85’ Van Buren) en Oost (46’ Fileccia).
Jong AZ: Verhulst; Marcellis, Klavan, Lam, Wijnaldum; Falkenburg, Ortiz, Messaoud; Luckassen (75’ Haps), Boymans en Gudmondsson.