Fanshop Tegemoetkoming
Fanshop Tegemoetkoming

Keuze te over voor Koeman in Nijmegen

Feyenoord-trainer Ronald Koeman heeft een luxeprobleem in de aanloop naar het duel met N.E.C. van aanstaande zondag. De oefenmeester heeft bij de samenstelling van zijn elftal keuze te over, daar hij over een grotendeels fitte selectie kan beschikken. Slechts de al langer uitgeschakelde Darley, Kaj Ramsteijn en Ricky van Haaren kunnen er vanwege blessureleed niet bij zijn in Nijmegen. ‘Verder is iedere speler inzetbaar’, zei Koeman vrijdagmiddag.
Mede doordat Feyenoord slechts eenmaal per week hoeft aan te treden, is voor Koeman een roulatiesysteem niet aan de orde. ‘Daar komt bij dat ik niet veel wil wisselen als het goed gaat’, zei hij. ‘Op basis van de tactiek is een keuze tussen de ene en andere speler op een bepaalde positie mogelijk, maar ik ben er voorstander van om het raamwerk te laten staan.’

Karim El Ahmadi behoorde voor de winterstop als belangrijke pion op het middenveld tot dat raamwerk. De middenvelder miste de afgelopen twee duels met VVV-Venlo en Ajax doordat hij met Marokko deelnam aan de Afrika Cup, maar stond vrijdag weer op het trainingsveld in Rotterdam. ‘Karim heeft volledig meegetraind en maakte een fitte indruk’, zei Koeman. ‘Hij is klaar om te spelen.’

De vraag is overigens of Koeman aanstaande zondag überhaupt wel een elftal hoeft samen te stellen, want door de winterse omstandigheden is het niet ondenkbaar dat de uitwedstrijd tegen N.E.C. wordt afgelast. ‘Ik weet niet of de speelkalender het toelaat, maar dit lijkt me een aardig moment om iedereen een weekend vrij te geven’, zei Koeman. ‘Ik denk dat het voor toeschouwers geen pretje is om met dit weer in het stadion te zitten. De omstandigheden zijn extreem.’

De selectie van Feyenoord ondervond de afgelopen week al de nodige hinder door de ingezette winter. De vorst maakte trainen op de velden op Varkenoord onmogelijk, waardoor moest worden uitgeweken naar verderop gelegen kunstgrasvelden. ‘Een keertje is niet erg, maar een hele week is niet ideaal’, zei Koeman.

DE TEGENSTANDER

N.E.C. heeft een uitstekende start van de tweede seizoenshelft achter de rug. De ploeg van hoofdtrainer Alex Pastoor bivakkeerde voor de winterstop lange tijd in de onderste regionen van de eredivisie, maar twee zeges in januari – waaronder de voor de supporters uiterst belangrijke in het Gelredome op rivaal Vitesse – verder staan de Nijmegenaren er met een gedeelde tiende plaats plots een stuk beter voor.

In het bekertoernooi was de ploeg dicht bij een plek in de halve finales. N.E.C. kwam donderdagavond sterk voor de dag op bezoek bij PSV, maar de thuisploeg toonde zich de effectiefste ploeg op het veld en won met 3-2. Tot aan de 2-1 waren de beste kansen voor N.E.C., maar toen PSV binnen een paar minuten twee keer scoorde was de wedstrijd gespeeld.

In de competitie zullen de Nijmegenaren wel moeten blijven winnen om hun huidige positie vast te houden, want het gat naar de onderste regionen is nog klein. Om de opmars voort te zetten, zal N.E.C. alles uit de kast moeten halen, want na de thuiswedstrijd van zondag tegen Feyenoord volgen uitduels met Roda JC Kerkrade en Ajax.

Pastoor, die afgelopen zomer met in zijn kielzog middenvelder Ryan Koolwijk overkwam van Excelsior, beschikt in Nijmegen over de nodige talentvolle spelers. Eén van hen is John Goossens, die vlak voor de winterstop met twee puike en doeltreffende vrije trappen tegen VVV-Venlo alle schijnwerpers op zich gericht wist. De linkspoot is bezig aan zijn vierde en laatste seizoen in De Goffert. De 23-jarige maakt komende zomer transfervrij de overstap naar Feyenoord en zal aanstaande zondag dus tegen zijn nieuwe club aantreden.

Over personele problemen heeft Pastoor momenteel geen klagen. De oefenmeester beschikt over een vrijwel volledig fitte selectie. Slechts verdediger Niels Wellenberg – die dit seizoen nog geen duel speelde – moet geblesseerd toekijken. Abdisalam Ibrahim is geschorst tegen Feyenoord.

N.E.C. – Feyenoord

Zondag 5 februari om 14.30 uur in het Goffertstadion

Scheidsrechter:
Boucaut

Vermoedelijke opstellingen:
N.E.C.:
Babos; Szélesi, Van Eijden, Nuytinck, Conboy; Van der Velden, Koolwijk, Schøne, Vadócz, George; Zeefuik.
Feyenoord: Mulder; Leerdam, Vlaar, Martins Indi, Nelom; El Ahmadi, Bakkal, Clasie; Schaken, Guidetti en G. Fernandez.

LAATSTE VIJF ONTMOETINGEN IN EREDIVISIE

IN HET GOFFERTSTADION
26/09/2010 N.E.C. - Feyenoord 3-0
28/03/2010 N.E.C. - Feyenoord 0-0
01/02/2009 N.E.C. - Feyenoord 1-0
23/12/2007 N.E.C. - Feyenoord 0-2
26/11/2006 N.E.C. - Feyenoord 4-1

IN DE KUIP
05/11/2011 Feyenoord - N.E.C. 0-1
15/05/2011 Feyenoord - N.E.C. 1-1
02/08/2009 Feyenoord - N.E.C. 2-0
05/10/2008 Feyenoord - N.E.C. 0-2
02/03/2008 Feyenoord - N.E.C. 1-3