Feyenoord ijskoud naar zege in Nijmegen

Feyenoord heeft zondag een prima wedstrijd tegen N.E.C. afgesloten met een 0-2 overwinning. In een ijskoud Goffert Stadion in Nijmegen speelde de ploeg van Ronald Koeman met veel zelfvertrouwen en gaf nauwelijks een kans weg. Het overwicht werd in de score uitgedrukt door doelpunten van Otman Bakkal en Guyon Fernandez.

Ronald Koeman had in de aanloop naar de wedstrijd in Nijmegen verschillende malen gewezen op het belang van een goed resultaat voor Feyenoord. Nadat een week eerder Ajax was verslagen in De Kuip, was de ploeg het aan zichzelf verplicht om ook tegen N.E.C. de drie punten binnen te halen, zodat de winstpunten in de Klassieker niet direct weer als sneeuw voor de zon zouden verdwijnen.

Feyenoord had die boodschap ter harte genomen, want de ploeg kwam prima voor de dag tegen N.E.C.. Otman Bakkal bezorgde Feyenoord een uitstekende start, door de eerste de beste grote kans die de ploeg kreeg direct te verzilveren. De middenvelder, die tegen Ajax ook al trefzeker was, kwam vrij voor de keeper na een kaats van John Guidetti en schoot na zeven minuten hard en laag binnen in de verre hoek.

Na de vroege voorsprong leek Feyenoord tot aan de rust te hinken op twee gedachten. Aan de ene kant lukte het de ploeg telkens vrij eenvoudig om het doel van Gabor Babos te bereiken, hoewel er afgezien van een afstandschot van Bakkal weinig grote kansen werden gecreëerd, maar tegelijkertijd was het zaak om de voorsprong te verdedigen en achterin de organisatie op orde te houden.

Feyenoord had een veldoverwicht, maar kon zodoende alles behalve rustig achterover leunen. N.E.C. was weliswaar slordig in balbezit, maar werd toch enkele keren gevaarlijk. Zo kwam Feyenoord met enig geluk goed weg toen Genero Zeefuik tien minuten voor rust op avontuur ging vanaf de linkerkant en uiteindelijk zijn schot van dichtbij gekraakt zag worden door Bruno Martins Indi.

Waar een tegentreffer van de thuisploeg door prima en compact verdedigen van Feyenoord uitbleef, gaf Guyon Fernandez zijn ploeg kort na rust meer lucht door de verdiende 0-2 binnen te schieten. Hij zette zelf de aanval op door op de linkerflank met de bal weg te draaien bij Nathaniel Will. Vervolgens trok hij naar binnen, zette een één-twee op met Guidetti en rondde uitstekend af in de verre hoek.

N.E.C.-trainer Alex Pastoor bracht in het laatste half uur twee extra aanvallers in de ploeg, maar wist Feyenoord daarmee niet te verontrusten. De organisatie aan Rotterdamse zijde was prima op orde. Bij de schaarse momenten dat het wel tot een doelpoging kwam voor de thuisploeg, stond Erwin Mulder op de goede plek. Zo redde hij uitstekend toen Ryan Koolwijk hem een kwartier voor tijd met een stiftje probeerde te passeren en had vlak voor tijd ook een passend antwoord op een afstandschot van invaller Leroy George.

Het waren de enige grote mogelijkheden voor N.E.C. tot aan het laatste fluitsignaal. De ruim verdiende zege van Feyenoord kwam verder geen moment meer in gevaar. Wel kreeg aan de andere kant van het veld Fernandez vijf minuten voor tijd een grote kans om de marge te vergroten tot drie. Hij werd de diepte in gestuurd door Bakkal, maar stuitte uiteindelijk op doelman Babos.

N.E.C. – Feyenoord 0-2