Fanshop
Fanshop

Koeman: ‘Benieuwd hoe we omgaan met favorietenrol’

De winterse omstandigheden speelden Feyenoord parten de afgelopen week. Door de vrieskou was het trainingsveld op Varkenoord onbespeelbaar, waardoor het trainingsprogramma er iets anders uitzag dan gebruikelijk. De selectie kreeg een extra dag vrij en trainde donderdag op het kunstgras op Woudestein. ‘Met de trainingen op vrijdag en zaterdag erbij, moet dat voldoende zijn om zondag een goede wedstrijd neer te zetten’, zei trainer Ronald Koeman vrijdagmiddag.
In de aanloop naar de wedstrijd tegen Vitesse refereerde Koeman aan de uitwedstrijd die eerder dit seizoen in Arnhem werd gespeeld. Feyenoord was heer en meester in het Gelredome en won overtuigend met 0-4. ‘Dat was één van de betere wedstrijden die we dit seizoen hebben gespeeld’, zei Koeman. ‘Zij stonden op dat moment drie punten boven ons, terwijl wij net hadden verloren van N.E.C.. Vitesse was op dat moment dus duidelijk favoriet.’
 
Volgens Koeman zijn zondag de rollen omgedraaid. Feyenoord heeft een goede serie wedstrijden achter de rug en heeft op de ranglijst vijf punten voorsprong op Vitesse. ‘Wij hebben dus de favorietenrol’, constateerde de trainer. ‘De vraag is hoe wij daarmee omgaan. Daar ben ik zeer benieuwd naar.’
 
Feyenoord kan zondag zeer goede zaken doen met het oog op de ranglijst. Bij winst heeft de ploeg acht punten voorsprong op Vitesse, dat één van de concurrenten is voor de vijfde plaats. ‘Als je zo’n kans krijgt, moet je het niet nalaten om die te pakken’, zei Koeman. ‘We kunnen een goede en mooie stap maken als we weten te winnen.’
 
Koeman zal voor de wedstrijd tegen Vitesse zeer waarschijnlijk vasthouden aan hetzelfde elftal waarmee vorige week N.E.C. werd verslagen. Dit betekent dat Bruno Martins Indi in de defensie opnieuw de voorkeur krijgt boven Stefan de Vrij. ‘Dat heb ik ook met Stefan besproken’, vertelde Koeman. ‘Het is pijnlijk voor hem, maar in de tijd dat hij geblesseerd was heeft Bruno het erg goed gedaan. Bovendien heeft Stefan door afgelastingen nog geen wedstrijd in de beloften kunnen spelen. Stefan begrijpt de situatie, maar hij moet even geduld hebben.’
 
DE TEGENSTANDER
 
Voor Vitesse breken er cruciale weken aan. De Arnhemmers verschaften zich tijdens de eerste seizoenshelft een prima uitgangspositie in de subtop, maar twee nederlagen na de winterstop verder staat die plek op de tocht. Bij verlies aanstaande zondag in De Kuip loopt het gat met Feyenoord – dat gedeeld vierde staat – op tot acht punten in het voordeel van de Rotterdammers en haakt de ploeg van trainer John van den Brom voorlopig af.
 
Dat Vitesse überhaupt goed meedraait in het linkerrijtje, mag gezien de eindklassering van vorig seizoen een wonder heten. De Arnhemmers besloten de vorige jaargang op de vijftiende plaats en ontliepen zo maar net de play-offs die degradatie naar de Jupiler League hadden kunnen betekenen.
 
Zo ver kwam het niet en zal het de komende jaren waarschijnlijk ook niet komen. Vitesse kijkt sinds geldschieter Merab Jordania zijn intrede heeft gedaan in het Gelredome nadrukkelijk naar boven. Niets minder dan de landstitel is het uiteindelijke doel. Op de weg naar die roem worden er vanuit alle windstreken spelers naar Arnhem gelokt, waar door de bemoeienis van de Georgiër flinke geldzakken klaarstaan voor versterkingen.
 
Het is daarom niet verbazend dat Vitesse tijdens de afgelopen transferperiode liefst vijf spelers aan de eerste selectie toevoegde. Van Chelsea wordt Patrick van Aanholt gehuurd, Japans international Mike Havenaar hoopt in Arnhem naam te gaan maken en voormalig wonderkind van PSV Jonathan Reis krijgt de kans de harten van de Vitesse-fans te stelen. Mart Lieder (Purmersteijn) en Ifran Hadzic (SV Zulte Waregem) maken het kwintet compleet.
 
Hoewel de drukke transferperiode nog maar net achter de rug is, werkt de Arnhemse clubleiding inmiddels hard aan de samenstelling van de selectie van volgend seizoen. Zowel verdediger Frank van der Struijk (26) als de middenvelders Stanley Aborah (24) en oud-Feyenoorder Nicky Hofs (28) kunnen een nieuwe verbintenis tegemoet zien.
 
Feyenoord – Vitesse
Zondag 12 februari om 16.30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Gözübüyük
 
Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Mulder; Leerdam, Vlaar, Martins Indi, Nelom; El Ahmadi, Bakkal, Clasie; Schaken, Guidetti en Fernandez.
Vitesse: Velthuizen; Yasuda, Kalas,Van der Struijk, Van Aanholt; Van Ginkel,Van der Heijden, Hofs; Ibarra, Havenaar en Büttner.
 
STATISTIEKEN

THUIS
29/08/2010 Feyenoord - Vitesse 4-0
31/03/2010 Feyenoord - Vitesse 2-1
01/03/2009 Feyenoord - Vitesse 2-2
17/02/2008 Feyenoord - Vitesse 1-0
05/11/2006 Feyenoord - Vitesse 2-1
 
UIT
20/11/2011 Vitesse - Feyenoord 0-4
06/02/2011 Vitesse - Feyenoord 1-1
09/08/2009 Vitesse - Feyenoord 0-0
30/11/2008 Vitesse - Feyenoord 1-1
07/10/2007 Vitesse - Feyenoord 0-1