Veerkrachtig Feyenoord geeft punt uit handen tegen PSV

Feyenoord heeft zondag in de slotfase van een zinderende uitwedstrijd tegen PSV een punt uit handen gegeven. De ploeg van trainer Ronald Koeman keek in de zeventigste minuut nog tegen een 2-0 achterstand aan, maar knokte zich knap terug in de wedstrijd door twee doelpunten van Guyon Fernandez. Een fout in de communicatie in de verdediging zorgde ervoor dat PSV uiteindelijk met het nodige geluk alsnog met de winst ging strijken: 3-2.

Feyenoord kwam in het Philips Stadion op een van de ongelukkist denkbare momenten op achterstand. De ploeg bleef vrijwel de hele eerste helft prima op de been tegen de koploper uit de eredivisie, maar moest op slag van rust toch toestaan dat Ola Toivonen de thuisploeg op voorsprong zette. De Zweed had de bal voor het binnentikken, nadat Dries Mertens met de bal aan zijn voet de achterlijn had gehaald in het zestienmetergebied en goed teruglegde.

Tot aan het doelpunt had PSV weliswaar het grootste aantal kansen gehad, maar Feyenoord maakte na een moeizaam eerste kwartier minstens evenveel aanspraak op een doelpunt. De ploeg van Koeman speelde vanuit een gesloten organisatie en gokte telkens op de snelheid van de voorhoede, waarin John Guidetti ontbrak door een schorsing. Met dank aan een uitstekend functionerend middenveld, met een uitblinkende Karim El Ahmadi, wist PSV zich in balbezit geregeld geen raad, tot hoorbare onvrede van het thuispubliek.

Vijf minuten voor rust kreeg Guyon Fernandez de grootste mogelijkheid voor Feyenoord in de eerste helft. De spits werd in stelling gebracht door Otman Bakkal, die handig profiteerde van een fout in de PSV-defensie. Fernandez verslikte zich echter in de steekpass en zag een goede kans verloren gaan. Twintig minuten eerder was Fernandez ook al dicht bij een Rotterdamse treffer geweest, toen hij de bal plots voor zijn voeten vond na een hoekschop van Jordy Clasie. Fernandez kon uit de draai binnen schieten, maar zag hoe Andreas Isaksson zijn inzet voor de doellijn wist te redden.

Feyenoord leek niet al te zeer aangeslagen door de late tegentreffer in de eerste helft, want de ploeg kwam na rust sterk uit de kleedkamer. Een ongewijzigd elftal speelde met meer druk naar voren en bracht de defensie van PSV geregeld in de problemen. Dat de grootste kans in het eerste kwartier toch aan de andere kant van het veld te zien was, had Feyenoord volledig aan zichzelf te danken. De tot dat moment zeer degelijk spelende Bruno Martins Indi leverde de bal tien minuten na rust zomaar in bij Dries Mertens, die uiteindelijk de paal raakte.

Dezelfde Mertens bezorgde Feyenoord na ruim een uur spelen de ogenschijnlijke genadeklap, door vanaf ruim twintig meter afstand hard binnen te schieten. De Belg was in balbezit gekomen na een snelle counter van PSV en profiteerde van een zeldzame fout in de organisatie bij Feyenoord.

PSV dacht daarmee de zege te hebben veilig gesteld, maar nog geen vijf minuten later knokte Feyenoord zich vanuit geslagen positie helemaal terug in de wedstrijd. Dit keer was het PSV dat achterin veel te veel ruimte liet liggen, waar Ruben Schaken gebruik van kon maken. De rechtsbuiten leverde een prima assist af op Fernandez, die van dichtbij in alle vrijheid binnen mocht tikken.

De gelijkmaker, die nog geen tien minuten later viel, kwam volgens een vrijwel identiek scenario tot stand. Wederom kwam de prima voorzet vanaf de rechterkant van de voet van Schaken, al leken de verdedigers van PSV dit keer de bal op te ruimen. In plaats daarvan rolde de bal door zeer matig verdedigen voor de voeten van Fernandez, die zijn tweede van de middag binnen schoot.

PSV was flink van slag door de late gelijkmaker, maar ging uiteindelijk met het nodige geluk alsnog met de zege aan de haal. Hoewel de nerveus ogende ploeg in de slotfase nauwelijks nog een fatsoenlijke aanval wist op te zetten, profiteerde Zakaria Labyad vijf minuten voor tijd van een miscommunicatie tussen Martins Indi en Erwin Mulder. Beide Feyenoorders verzuimden om een bal in het eigen strafschopgebied op te ruimen, waardoor Labyad uiteindelijk in alle vrijheid het allerminst verdiende winnende doelpunt mocht binnenschieten.

PSV – Feyenoord 3-2
44’ 1-0 Toivonen
66’ 2-0 Mertens
71’ 2-1 Fernandez
79’ 2-2 Fernandez
84’ 3-2 Labyad

Scheidsrechter: Liesveld

Geel: Mokotjo, Fernandez (Feyenoord)

Feyenoord: Mulder; Mokotjo, Vlaar, Martins Indi, Nelom; Clasie (71’ Vilhena), Bakkal (80’ De Vrij), El Ahmadi; Schaken, Fernandez en Cabral (90’ Manu).
PSV: Isaksson; Hutchinson, Marcelo, Bouma, Willems (63’ Pieters); Strootman, Toivonen, Wijnaldum; Labyad (90’ Depay), Matavz en Mertens (68’ Lens).