Fanshop Tegemoetkoming
Fanshop Tegemoetkoming

Feyenoord wil lering trekken uit topper tegen PSV

Ronald Koeman stond de afgelopen week in de aanloop naar de thuiswedstrijd tegen FC Groningen uitgebreid stil bij de 3-2 nederlaag van afgelopen zondag tegen PSV. Hoewel het positieve gevoel overheerste over de manier waarop Feyenoord zich in Eindhoven had gepresenteerd, constateerde Koeman dat zijn ploeg op details had verloren van PSV. ‘Daar moeten we van leren’, vertelde de trainer vrijdagmiddag in De Kuip. ‘We moeten vasthouden aan wat we tegen PSV goed hebben gedaan, maar lering trekken uit de manier waarop de tegengoals ontstonden.’
De wedstrijd tegen PSV kreeg voor Feyenoord een vervelend staartje, omdat Guyon Fernandez naar aanleiding van een incident tijdens dat duel voor vijf wedstrijden werd geschorst. Koeman sprak eerder deze week uitgebreid met Fernandez over dat voorval. ‘Guyon weet dat hij een fout heeft gemaakt’, zei Koeman. ‘Wij moeten als elftal agressief spelen om het beste van onszelf te kunnen laten zien, maar dit soort gedrag is over de grens. Hij mist in totaal een derde van de competitie door schorsing, daar ben ik niet blij mee. Intern zullen we hem ieder op onze eigen manier proberen te helpen.’
 
Waar Fernandez de wedstrijd tegen FC Groningen aan zich voorbij moeten laten gaan wegens een schorsing, keert John Guidetti juist terug in het elftal. De spits is vrijdag met een goed gevoel teruggekeerd in De Kuip, nadat hij afgelopen woensdag zijn debuut maakte voor het Zweedse nationale elftal in de oefenwedstrijd tegen Kroatië. Hoewel het aanvankelijk nog de vraag was of hij in actie kon komen voor Zweden in verband met lichte klachten, doorstond hij uiteindelijk zijn invalbeurt van 45 minuten zonder problemen. Hij is fit om zondag te starten tegen FC Groningen.
 
Volgens Koeman is er lastig een peil te trekken op de prestaties van FC Groningen de laatste weken. De ploeg won na de winterstop slechts twee wedstrijden en haalde dit seizoen uit elf uitwedstrijden maar zes punten. ‘Daar moeten we ons niet op blindstaren’, blikte Koeman vooruit. ‘Voor Groningen is de wedstrijd van zondag juist een ideale gelegenheid om uit deze situatie te komen. Trainer Pieter Huistra vertelde na de wedstrijd tegen N.E.C. (4-0 verlies, red.) dat hij kerels wil zien zondag tegen Feyenoord, dus wij kunnen kerels verwachten.’
 
Jordy Clasie begint naar alle waarschijnlijkheid zondag gewoon in de basis bij Feyenoord, nadat hij tegen PSV uitviel met liesklachten. Ook Karim El Ahmadi is zo goed als zeker inzetbaar tegen FC Groningen. De middenvelder liet de midweekse interland met Marokko tegen Burkina Faso aan zich voorbij gaan wegens bovenbeenklachten, maar Koeman verwacht dat hij op tijd hersteld is voor het duel van zondag in De Kuip.
 
DE TEGENSTANDER
Toto-spelers zullen de afgelopen weken alles behalve blij zijn met de prestaties van FC Groningen. Er is na de winterstop nauwelijks een peil te trekken op de resultaten van de ploeg van trainer Pieter Huistra. Groningen wist bij de hervatting van de competitie in januari nog te winnen van Heracles Almelo, maar verloor vervolgens van FC Twente, RKC Waalwijk en VVV-Venlo.
 
Vrijwel niemand gaf Groningen zodoende een kans in de thuiswedstrijd tegen koploper PSV, maar tot ieders verrassing werden de Eindhovenaren in het Euroborg Stadion van de mat getikt en met 3-0 verslagen. Daarmee leek het lek boven in Groningen, maar N.E.C. drukte de ploeg vorige week weer dieper in de problemen door eenvoudig met 4-0 te winnen.
 
Waar Groningen vorig seizoen nog een van de meest degelijke ploegen in de eredivisie was, met keurige vijfde plaats als resultaat, heeft de club dit seizoen alle moeite om aan te blijven haken bij de subtop. De wisselvalige resultaten na de winterstop hebben ervoor gezorgd dat Groningen inmiddels negen punten achter staat op Feyenoord.
 
Dat is verrassend te noemen, zeker omdat FC Groningen op papier een prima selectie heeft. Een van de belangrijkste spelers aan Groningse zijde is ook dit seizoen Dusan Tadic. De Servische middenvelder met het begenadigde linkerbeen is bezig aan zijn tweede seizoen in de Euroborg, maar een derde seizoen bij de Groningers lijkt uitgesloten. De sierlijke voetballer werd afgelopen zomer – na een debuutjaar met zeven treffers en liefst zeventien assists – al gelinkt aan meerdere grote clubs uit binnen- en buitenland.
 
Feyenoord – FC Groningen
Zondag 4 maart om 14.30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Van Hulten
 
Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Mulder; Leerdam, Vlaar, Martins Indi, Nelom; Clasie, Bakkal, El Ahmadi; Schaken, Guidetti en Cabral.
FC Groningen: Luciano; Hiariej, Ivens, Kwakman, Keurntjes; Kieftenbeld, Bacuna, Andersson; Suk, Teixeira en Tadic.
 
STATISTIEKEN
THUIS

27/02/2011 Feyenoord - FC Groningen 5-1
06/12/2009 Feyenoord - FC Groningen 3-1
08/02/2009 Feyenoord - FC Groningen 0-0
27/01/2008 Feyenoord - FC Groningen 1-1
08/04/2007 Feyenoord - FC Groningen 0-4
 
UIT
30/10/2011 FC Groningen - Feyenoord 6-0
21/11/2010 FC Groningen - Feyenoord 2-0
28/02/2010 FC Groningen - Feyenoord 2-3
28/09/2008 FC Groningen - Feyenoord 3-1
25/11/2007 FC Groningen - Feyenoord 3-2