Fanshop
Fanshop

Oud-Feyenoorder Wlodi Smolarek overleden

Feyenoord heeft met grote droefenis kennis genomen van het plotselinge overlijden van oud-speler en oud-jeugdtrainer Wlodzimierz Smolarek. De Pool, in eigen land een grote ster, overleed afgelopen nacht in zijn slaap, op 54-jarige leeftijd. Wlodi Smolarek, vader van oud-Feyenoorder Ebi, kwam in de zomer van 1988 naar Feyenoord, waar hij in zeer korte tijd uitgroeide tot een absolute publiekslieveling. Na anderhalf jaar bij Feyenoord vertrok ‘Smollie’ naar FC Utrecht. Ook in de Domstad, waar Smolarek nog tot 1996 onder contract stond, was hij zeer geliefd. Na zijn actieve carrière keerde hij terug bij Feyenoord en was hij liefst 13 seizoenen verbonden aan de jeugdopleiding. Wlodi Smolarek zal zeer gemist worden. Feyenoord wenst alle nabestaanden heel veel sterkte. Zondag zal voorafgaand aan het duel met FC Utrecht een minuut stilte in acht worden genomen.
Wlodzimierz Smolarek was in eigen land al een superster, toen hij op 29 –jarige leeftijd eindelijk toestemming kreeg de Poolse competitie te verruilen voor het buitenland. Dat lonkte al veel langer voor de aanvaller die furore maakte bij zijn club Widzew Lodz en bij het legendarische Poolse elftal dat op het WK van 1982 tot de derde plaats reikte. In eerste instantie speelde Smolarek twee seizoenen bij Eintracht Frankfurt, maar in de zomer van 1988 kwam hij naar Rotterdam. De zeer attractieve en getructe aanvaller, die uiteindelijk liefst 60 keer voor Polen uitkwam, viel heel snel in de smaak bij het Legioen dat het ‘Smolarek oh oh’ massaal door De Kuip liet galmen. 46 competitieduels en 13 goals later werd de Pool door Feyenoord achteraf gezien te snel afgedankt, iets wat hij de zes-en-een-half (!) seizoenen die hij daarna nog voor FC Utrecht uitkwam zeer regelmatig bewees.

Ondanks het te snelle afscheid bleef de verstandhouding tussen Smolarek en Feyenoord innig. Vandaar dat hij na het beëindigen van zijn actieve carrière direct terugkeerde in Rotterdam, om jeugdtrainer te worden op Varkenoord. Met name op het vlak van de individuele techniektraining had hij grote verdiensten voor Feyenoord. In oktober 2009 nam Smolarek na 13 jaar trouwe dienst afscheid en keerde hij terug naar zijn vaderland. Daar was hij laatstelijk actief als scout voor de Poolse nationale bond. Binnen Feyenoord en de Feyenoord Academy zal Wlodi Smolarek worden herinnerd als een groot voetballer en een fantastisch mens.

Feyenoord wenst alle nabestaanden en met name het gezin Smolarek heel veel sterkte toe bij het verwerken van dit enorme verlies. In verband met het overlijden van Wlodi Smolarek zal Feyenoord zondag tijdens de wedstrijd tegen FC Utrecht met rouwbanden spelen. Voorafgaand aan het duel zal één minuut stilte in acht worden genomen.