Fanshop
Fanshop

Koeman moet puzzelen voor duel met FC Twente

Met de geschorste Miquel Nelom en Otman Bakkal mist Feyenoord voor de wedstrijd tegen FC Twente van aanstaande zondag in ieder geval twee spelers die de afgelopen maanden steevast konden rekenen op een basisplaats. Bovendien is ook het meespelen van Karim El Ahmadi, die herstellende is van een enkelblessure, twijfelachtig voor aanstaande zondag. Het betekent dat trainer Ronald Koeman moet gaan puzzelen met zijn opstelling voor de topper in Enschede. ‘Maar ik zie absoluut een oplossing’, zei de trainer vrijdagmiddag.
Koeman verklapte al dat Bruno Martins Indi vanuit het centrum zal verhuizen naar de opengevallen linksbackpositie. Daardoor ligt het voor de hand dat Stefan de Vrij, die na het herstel van zijn enkelblessure de afgelopen weken genoegen moest nemen met een plek op de bank, terugkeert in het centrum van de verdediging. Koeman: ‘We hebben niet heel veel keus om in verdedigend opzicht dingen te veranderen.’
 
De trainer zag afgelopen donderdag op televisie hoe FC Twente ruim verloor van Schalke 04, in de achtste finales van het toernooi om de Europa League. Koeman denkt dat die wedstrijd weinig invloed zal hebben op het duel van aanstaande zondag. ‘Vooral omdat Twente niet met het sterkste elftal speelde. Over het algemeen vind ik dat FC Twente na de winterstop beter in balans is dan in de eerste seizoenshelft. De ploeg geeft normaal gesproken weinig weg.’
 
Tegelijkertijd weet Koeman dat FC Twente ook na de winterstop alles behalve onverslaanbaar is. Voordat de ploeg onderuit ging tegen Schalke 04 bewees ook N.E.C. dat al, door met 3-1 te winnen. ‘Twente heeft twee tikken na elkaar opgelopen’, zei Koeman. ‘Ook wij hebben kans om van Twente te winnen, alleen dan moeten we wel goed zijn.’
 
Van doorslaggevend belang kan volgens de trainer zijn hoe Feyenoord omgaat met de kansen die het krijgt. Afgelopen zondag tegen FC Utrecht toonde de ploeg zich te weinig effectief door uit de kansen die in met name het eerste uur werden gecreëerd maar één keer te scoren. Koeman: ‘Onze gehele aanval had het moeilijk tegen FC Utrecht. Bovendien zijn we nog te vaak afhankelijk van John Guidetti. Ons rendement moet wat dat betreft omhoog en daar werken we hard aan.’
 
DE TEGENSTANDER
 
FC Twente doet volop mee om tweede landstitel
 
FC Twente is nu het seizoen de beslissende fase ingaat volop verwikkeld in de strijd om de landstitel. De ploeg van de in de winterstop teruggekeerde hoofdtrainer Steve McClaren – ten faveure van Co Adriaanse, die al na enkele maanden vanwege een gebrek aan chemie met de spelersgroep en de rest van de technische staf de wacht werd aangezegd – heeft slechts vier punten achterstand op koploper AZ.
 
Hier komt bij dat de Tukkers ook nog eens een wedstrijd te goed hebben tegen De Graafschap, een duel dat eerder dit seizoen werd afgelast. Het inhaalduel wordt komende woensdag gespeeld, maar eerst wacht aanstaande zondag Feyenoord. In december waren de Rotterdammers in De Kuip nog met 3-2 te sterk, met de drie keer scorende John Guidetti als grote plaaggeest.
 
Over aanvallend vermogen heeft Twente zelf ook niet te klagen, want met Luuk de Jong heeft het de nummer twee van de topscorerslijst van de eredivisie binnen de ploeg. De boomlange spits trof dit seizoen in competitieverband al twintig keer doel en hoeft alleen Bas Dost van sc Heerenveen voor zich te dulden.
 
Voor oud-Feyenoorder Leroy Fer heeft de trainerswissel in de Grolsch Veste goed uitgepakt. De dynamische middenvelder verkaste afgelopen zomer voor liefst vijfenhalf miljoen euro naar Enschede, maar genoot niet het volste vertrouwen van Adriaanse. Zijn opvolger McClaren zet hem wel steeds op het wedstrijdformulier, wat Fer terugbetaalt met prima optredens op het middenveld.
 
Afgelopen donderdag in de Europa League begon de oud-Feyenoorder evenwel op de bank in de Europa League-wedstrijd tegen Schalke 04. Fer kreeg rust van trainer McClaren, met het oog op de belangrijke fase in de competitie die aanbreekt. De middenvelder kwam de tweede helft nog wel in het veld, maar kon niet voorkomen dat Schalke dankzij een ontketende Klaas Jan Huntelaar met 4-1 won, waardoor Twente is uitgeschakeld in Europa.
 
FC Twente - Feyenoord
Zondag 18 maart om 14.30 uur in de Grolsch Veste
Scheidsrechter: Blom
 
Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Mulder; Leerdam, De Vrij, Vlaar, Martins Indi; Clasie, Mokotjo, El Ahmadi (Swerts); Schaken, Guidetti en Cabral.
FC Twente: Mihaylov; Cornelisse, Bengtsson, Wisgerhof, Kuiper; Brama, Chadli, Fer; Bajrami, L. de Jong en O. John.
 
STATISTIEKEN:
 
THUIS:
18/12/2011 Feyenoord - FC Twente 3-2
16/10/2010 Feyenoord - FC Twente 0-1
30/08/2009 Feyenoord - FC Twente 1-1
18/04/2009 Feyenoord - FC Twente 1-0
24/01/2008 Feyenoord - FC Twente 3-1
 
UIT:
30/01/2011 FC Twente - Feyenoord 2-1
18/04/2010 FC Twente - Feyenoord 2-0
16/11/2008 FC Twente - Feyenoord 1-1
27/10/2007 FC Twente - Feyenoord 2-0
11/02/2007 FC Twente - Feyenoord 3-0