Fanshop
Fanshop

Koeman: ‘Verplicht om drie punten te halen’

Voor zowel Feyenoord als Excelsior staat er zaterdagavond veel op het spel in De Kuip. Feyenoord wil blijven meedoen om de bovenste plaatsen in de eredivisie. Excelsior heeft de punten daarentegen hard nodig om te proberen rechtstreekse degradatie te ontlopen. De belangen in de stadsderby zijn daarom groot tussen de clubs die een samenwerkingsverband hebben, besefte ook trainer Ronald Koeman vrijdagmiddag. ‘Feyenoord probeert normaal waar mogelijk Excelsior te helpen, maar zaterdag kijken we alleen naar onszelf.’
Koeman liet weten dat hij Excelsior het liefst ook volgend seizoen op het hoogste niveau ziet spelen, omdat die club op die manier een perfect podium is voor spelers van Feyenoord om ervaring op te doen in de eredivisie. ‘Dit seizoen heeft het nut van die samenwerking aangetoond’, zei Koeman. ‘Spelers als Clasie, Nelom en Fernandez hebben zich goed ontwikkeld bij Excelsior en zijn nu belangrijk voor Feyenoord.’
 
Toch is die samenwerking geen reden voor Feyenoord om zaterdag niet vol voor de drie punten te gaan. Ook niet nadat Excelsior donderdag door de overwinning van De Graafschap op FC Utrecht naar de laatste plaats op de ranglijst zakte. Feyenoord kan de club uit Kralingen zaterdag nog dieper in de problemen drukken. Koeman: ‘Wij zijn het aan onszelf verplicht om de drie punten te halen, hoe pijnlijk dat ook is voor Excelsior.’
 
Koeman is niet bang dat Excelsior zaterdag ultradefensief zal spelen in De Kuip. ‘Daar heeft Excelsior de spelers ook niet voor’, zei hij. ‘Excelsior heeft wat dat betreft meer voetbal in de ploeg dan bijvoorbeeld De Graafschap. Ze hebben spelers die je niet te veel ruimte moet geven, want dan kunnen ze je in de problemen brengen.’
 
De trainer maakte vrijdag al bekend dat de wedstrijdselectie voor zaterdag ongewijzigd is ten opzichte van het duel van afgelopen woensdag met Roda JC Kerkrade. Dat betekent dat hij kan kiezen uit een vrijwel volledig fitte groep.
 
DE TEGENSTANDER
 
Excelsior is verwikkeld in een hevige strijd tegen degradatie met De Graafschap. De ploeg van hoofdtrainer John Lammers liet de laatste plaats in de eredivisie lange tijd aan de Superboeren, maar draagt sinds afgelopen donderdag zelf de rode lantaarn. Door de overwinning van de grote concurrent op FC Utrecht zullen de Kralingers tijdens de laatste vijf duels alles uit de kast moeten halen om de achterstand van één punt op De Graafschap ongedaan te maken.
 
Tijdens de 33ste speelronde krijgt Excelsior daar een uitgelezen mogelijkheid voor wanneer het in Doetinchem een rechtstreeks duel met De Graafschap afwerkt. Maar eerst wacht om te beginnen zaterdagavond de wedstrijd tegen Feyenoord, waarmee het nauw samenwerkt.
 
Liefst achttien spelers van Excelsior hebben een verleden in De Kuip, waaronder Tim Vincken, Norichio Nieveld, Edwin de Graaf en Luigi Bruins. Laatstgenoemde vertrok afgelopen zomer na vier jaar uit De Kuip en keerde na een korte periode bij Red Bull Salzburg onlangs terug in Kralingen, waar hij debuteerde in het betaalde voetbal. De sierlijke middenvelder hoopt op het vertrouwde nest zijn carrière een nieuwe impuls te geven.
 
Naast spelers met een Feyenoord-verleden lopen er op Woudestein ook meerdere voetballers met een toekomst in De Kuip rond. Bart Schenkeveld werd in de winterstop verhuurd aan Excelsior, maar sluit komende zomer weer aan bij de eerste selectie van Feyenoord.
 
Schenkeveld kan in Rotterdam-Zuid Mitchell te Vrede wegwijs maken, die eveneens overstapt naar Feyenoord. De fysiek sterke spits bereikte onlangs overeenstemming met de Stadionclub over een meerjarige verbintenis en zal na de zomerstop aansluiten bij de selectie van trainer Ronald Koeman.
 
Feyenoord – Excelsior
Zaterdag 14 april om 19.45 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Van Boekel
 
Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Mulder; Leerdam, De Vrij, Vlaar, Martins Indi; Clasie, Bakkal, El Ahmadi; Schaken, Guidetti en Cissé.
Excelsior: De Ruiter; Van Deelen, Smith, Nieveld, Scheimann; De Graaf, Alberg, Jansen; Maatsen, Janga en Bruins.
 
STATISTIEKEN:

THUIS
12/12/2010 Feyenoord - Excelsior 1-0
20/10/2007 Feyenoord - Excelsior 1-0
24/09/2006 Feyenoord - Excelsior 1-0
10/09/2002 Feyenoord - Excelsior 4-1
 
UIT
05/08/2011 Excelsior - Feyenoord 0-2
15/08/2010 Excelsior - Feyenoord 3-2
18/01/2008 Excelsior - Feyenoord 2-1
29/12/2006 Excelsior - Feyenoord 1-3
08/03/2003 Excelsior - Feyenoord 2-6