Feyenoord naar zwaarbevochten zege in Almelo

Feyenoord heeft ook de tweede uitwedstrijd van dit seizoen gewonnen. In Almelo was de ploeg van trainer Ronald Koeman met 1-2 te sterk voor Heracles Almelo. Bij rust leidde Feyenoord door doelpunten van Daryl Janmaat en Lex Immers, die daarmee allebei hun eerste treffer voor Feyenoord maakten, al met 0-2. De voorsprong had zelfs nog groter kunnen zijn als Sekou Cissé op slag van rust een strafschop had benut, maar de Ivoriaan raakte de lat. Omdat Heracles na rust via Lerin Duarte al snel de 1-2 op het scorebord bracht, kwam Feyenoord de tweede helft onnodig in de problemen. Ondanks een paar grote mogelijkheden voor de thuisploeg trok Feyenoord de 1-2 voorsprong over de streep, waarmee het een zwaarbevochten uitoverwinning boekte.

Het was tot drie kwartier voor de aftrap onduidelijk of de wedstrijd wel doorgang zou vinden, omdat het kunstgrasveld in het Polman Stadion op grote delen onder water stond vanwege hevige regenval. Uiteindelijk besloot scheidsrechter Pieter Vink, na overleg met enkele kunstgrasexperts die het veld hadden geïnspecteerd en nadat er met man en macht was gewerkt om het veld speelklaar te krijgen, dat er gewoon gevoetbald kon worden in Almelo.

Ondanks dat de voorbereiding van Feyenoord hierdoor verre van ideaal was, liet de ploeg zich niet van de wijs brengen. Terwijl de zon ten tijde van de aftrap om 14.30 uur doorbrak, schoot Feyenoord uit de startblokken. Waar de ploeg tijdens eerdere wedstrijden van dit seizoen moeite had zichzelf te belonen, was het nu uit de eerste kans meteen raak. Sekou Cissé opende fraai over de rechterkant, waar Daryl Janmaat alle gelegenheid kreeg om gevaarlijk op te stomen. Via een snelle combinatie met Ruben Schaken schoof de rechtsback de bal met zijn linkerbeen achter doelman Remko Pasveer, waarmee hij zijn eerste doelpunt voor Feyenoord maakte.

Dat goed voorbeeld doet volgen bleek tegen het einde van de eerste helft, toen ook Lex Immers voor zijn eerste treffer in Feyenoord-dienst tekende. De middenvelder stuurde Schaken weg, die niet voor het eerst profiteerde van de ruimtes achter de verdediging van de Almeloërs. Na een goede passeeractie legde hij de bal terug op de meegelopen Immers, die de bal van dichtbij kon binnentikken.

Feyenoord had tot op dat moment geen kind aan de tegenstander en controleerde de wedstrijd, al kon de ploeg zichzelf verwijten dat het niet meer profiteerde van de ruimtes die Heracles achter de eigen verdediging weggaf. De thuisploeg hanteerde een laag tempo en speelde zeer slordig, wat tijdens de eerste helft meer dan eens leidde tot grote ontevredenheid bij het thuispubliek op de tribunes.

Met de 0-2 ruststand leek de ploeg van Koeman in een zetel te zitten, al had de voorsprong eigenlijk groter moeten zijn. Cissé miste in de laatste minuut van de eerste helft een strafschop, die de Ivoriaan zelf had verdiend toen doelman Pasveer hem onderuit haalde. Hoe duur zijn misser was bleek na rust, toen Heracles Almelo binnen enkele minuten uit een vrije trap van Lerin Duarte voor de aansluitingstreffer zorgde. Het was voor de thuisploeg aanleiding om met opportunistisch spel op jacht te gaan naar de gelijkmaker, waarbij het Feyenoord ver wist terug te dringen.

De ploeg van Koeman was na rust geen schim meer van het zelfverzekerde elftal dat het in de eerste helft was. Het spel werd slordig en de team bracht zichzelf onnodig in de problemen. De thuisploeg drukte Feyenoord steeds verder terug en was een aantal keer dichtbij de gelijkmaker, waarbij doelman Erwin Mulder zijn ploeg met enkele goede reddingen op de been hield. Nadat Feyenoord de grootste storm van Heracles Almelo had overleefd, kregen de ingevallen Harmeet Singh en Guyon Fernandez nog enkele grote kansen om het duel te beslissen. Het bleef in Almelo echter 1-2, waarmee Feyenoord ook na de tweede uitwedstrijd van de competitie de drie punten meenam naar Rotterdam.

Heracles Almelo – Feyenoord 1-2

4’ 0-1 Janmaat
44’ 0-2 Immers
52’ 1-2 Duarte