Beloften sterkste ploeg in stadsderby

Jong Feyenoord/Excelsior is na drie gespeelde wedstrijden nog zonder puntenverlies in Poule B van de beloftencompetitie. Nadat eerder Jong FC Dordrecht en Jong FC Utrecht werden verslagen, was de ploeg van coach Giovanni van Bronckhorst maandag met 3-1 te sterk voor Jong Sparta Rotterdam. Jong Feyenoord/Excelsior kwam op Varkenoord nog wel op achterstand, maar stelde nog voor rust orde op zaken door doelpunten van Anass Achahbar en Elvis Manu. In de slotminuut werd de eindstand bepaald door de tweede treffer van Achahbar. Verdediger Richard Stolte moest zich na een half uur spelen laten vervangen wegens een lichte blessure.
Met een elftal dat vrijwel volledig bestond uit spelers van de eerste selectie van Feyenoord – allemaal jonger dan 23 jaar – kwamen de beloften gretig uit de startblokken op Varkenoord. Het speltempo lag vanaf de eerste minuut hoog, alleen was Jong Feyenoord/Excelsior in de openingsfase te slordig in balbezit om het de bezoekers moeilijk te maken. Totdat Mimoun Mahi namens Jong Sparta halverwege de eerste helft de score opende, was de thuisploeg nog maar één keer gevaarlijk geweest. Elvis Manu passeerde vroeg in de wedstrijd keeper Ricardo Kieboom met een fraaie lob, maar de aanvaller werd teruggefloten wegens buitenspel.

Jong Sparta Rotterdam had met name in de openingsfase het betere van het spel, wat na ruim twintig minuten een verdiende voorsprong opleverde. Jong Feyenoord/Excelsior mocht zich de tegentreffer aanrekenen, want de ploeg gaf enorme ruimtes weg. Nadat verdediger Renzo Roemeratoe vrij mocht opstomen richting het doel van keeper Kostas Lamprou, kreeg hij alle tijd om de geheel vrij staande Mahi te bereiken. Die passeerde op snelheid de keeper, voordat hij in een leeg doel binnentikte.

Jong Feyenoord/Excelsior leek wakker geschud door de tegentreffer, want in het vervolg van de eerste helft werd nauwelijks nog een kans weggegeven. Jong Sparta wist bovendien het hoge tempo uit de openingsfase niet vast te houden, wat de ploeg van Van Bronckhorst de gelegenheid bood om het initiatief naar zich toe te trekken.

Dat deed het elftal met overtuiging, met twee doelpunten in tien minuten tijd tot gevolg. Na ruim een half uur spelen leverde Jerson Cabral na een hoekschop een afgemeten voorzet af, die Achahbar alleen nog maar met zijn hoofd hoefde te verlengen om keeper Kieboom te passeren.

Kort voor rust lag de als rechtsback spelende Kamohelo Mokotjo aan de basis van de 2-1 voor Jong Feyenoord/Excelsior. Hij gaf een prima dieptepass, die Achahbar slim liet lopen, zodat Manu zichzelf plots oog in oog met de Sparta-keeper vond. De aanvaller bleef uiterst koel en schoot de bal hard en laag in de linkerhoek.

De tweede helft was er aanmerkelijk minder te beleven op Varkenoord. Beide ploegen hielden elkaar in evenwicht, zonder dat dit veel grote kansen opleverde. Pas vlak voor tijd zorgde Achahbar met zijn tweede doelpunt voor de definitieve beslissing. Na een snelle uitbraak kwam de spits oog in oog met keeper Kieboom en hij schoot overtuigend binnen.

Jong Feyenoord/Excelsior – Jong Sparta Rotterdam 3-1