Fanshop
Fanshop

Koeman: ‘Dit Feyenoord heeft behoefte aan vastigheid’

Vanwege het feit dat Feyenoord dit seizoen in Europees verband niet meer in actie komt, kreeg trainer Ronald Koeman tijdens afgelopen week de gelegenheid om zijn ploeg in alle rust voor te bereiden op de aankomende topper tegen PSV van aanstaande zondag. Hoewel Koeman zijn ploeg uiteraard graag wat langer op het Europese podium had gezien, was de trainer vooral blij met rustige periode van afgelopen week. ‘We hebben nu de tijd om met het elftal naar vastigheid toe te werken’, zei Koeman vrijdag tijdens de persconferentie in De Kuip.
Daarnaast gaf de rustige afgelopen week enkele spelers de kans om te herstellen van lichte blessures. Onder meer Lex Immers, Kelvin Leerdam en Ronald Graafland trainden afgelopen week niet volledig mee, maar zij zijn allen fit genoeg om te kunnen spelen. Daardoor reist Feyenoord met een vrijwel fitte selectie af naar Eindhoven. ‘De groep staat er goed voor’, stelde Koeman. ‘Morgen staat er voor ons nog een laatste training op het programma, maar tot dusver hebben we ons goed kunnen voorbereiden op het duel van zondag.’
 
Dat de voorbereiding van tegenstander PSV minder vlekkeloos verloopt, was de oefenmeester niet ontgaan. Koeman zag met eigen ogen hoe de Eindhovenaren onderuit gingen in Utrecht, waarna de ploeg afgelopen donderdag ook in Europees verband een pijnlijke nederlaag leed. ‘PSV oogt kwetsbaar en het is duidelijk dat het daar niet gaat zoals ze verwacht hadden’, analyseerde Koeman. ‘Maar het elftal heeft zoveel kwaliteit dat het ineens kan gaan lopen. Daarnaast blijft PSV een ploeg die in eigen huis ijzersterk is.’
 
Hoewel Koeman zoals gebruikelijk nog niets kwijt wilde over de opstelling waarmee Feyenoord zal aantreden, gaf hij aan dat grote wijzigingen zullen uitblijven. ‘Het is belangrijk om het elftal de komende tijd vastigheid te geven. We hebben veel nieuwe jongens die aan elkaar moeten wennen. Een mooi voorbeeld daarvan is Graziano Pellè. Met zijn balvastheid is hij een ander type dan we voorin gewend zijn. Een aantal jongens heeft deze week voor het eerst met hem getraind en je ziet dat ze gelijk zijn kwaliteiten herkennen. Door duidelijkheid te creëren moeten we de komende tijd verder groeien als team.’
 
DE TEGENSTANDER
 
Nog meer dan afgelopen jaar begon PSV als gedoodverfde titelfavoriet aan het nieuwe voetbalseizoen. Met de terugkeer van clubicoon Mark van Bommel, het aantrekken van international Luciano Narsingh en het aanstellen van de internationaal gelouterde Dick Advocaat als nieuwe hoofdtrainer stak men in Eindhoven de doelstelling niet onder stoelen of banken: alleen de landstitel telt.
 
Daarmee geeft PSV aan dat het niet wegloopt voor de hoge verwachtingen, al leert een blik op de huidige spelersgroep ook dat de club weinig andere keus heeft. De selectie loopt, meer nog dan afgelopen seizoen, over van kwaliteit. Met name het middenveld en de voorhoede bestaan voornamelijk uit (jeugd)internationals, waardoor PSV door vrijwel iedere prominente voetbalanalist tot titelkandidaat nummer één wordt gezien.
 
Door tijdens de seizoenopening om de Johan Cruijff Schaal landskampioen Ajax op overtuigende wijze te kloppen, gaf het elftal een duidelijk signaal af, maar de competitiestart liep op bezoek bij RKC Waalwijk tot verrassing van ieder uit op een nederlaag. Hoewel PSV in de daaropvolgende weken orde op zaken stelde door achtereenvolgens Roda JC, FC Groningen en AZ met ruime cijfers te verslaan, maakten de nederlagen op bezoek bij FC Utrecht en Dnjepr Dnjepropetrovsk de competitiestart tot een allesbehalve geslaagde.
 
Tel daarbij op de schorsing van aanvoerder Van Bommel, die tijdens het duel met FC Utrecht tegen zijn vijfde gele kaart van het seizoen opliep, en de blessure van Wilfred Bouma en de voorbereiding op de competitietopper tegen Feyenoord is verre van ideaal. De achterstand op koploper FC Twente bedraagt nu al zes punten, waardoor PSV meer dan ooit te druk om te moeten winnen op de schouders voelt. Het gevaar is dan ook dat PSV al vroeg in het seizoen de bovenste plaatsen uit het zicht ziet verdwijnen, al zullen de Eindhovenaren er alles aan doen om komende zondag de status van titelfavoriet te behouden.
 
PSV – Feyenoord
Zondag 23 september om 16.30 uur in het Philips Stadion
Scheidsrechter: Liesveld
 
Vermoedelijke opstellingen:
PSV: Tyton (Waterman); Hutchinson, Marcelo, Derijck, Willems (Manolev); Wijnaldum, Toivonen, Strootman; Lens, Matavz en Mertens.
Feyenoord: Lamprou; Janmaat, Martins Indi, Mathijsen, Nelom; Vormer, Immers, Clasie; Verhoek, Pellè en Schaken.
 
STATISTIEKEN:
 
UIT:
26/02/2012 PSV – Feyenoord 3-2
24/10/2010 PSV - Feyenoord 10-0 
11/04/2010 PSV - Feyenoord 0-0 
21/12/2008 PSV - Feyenoord 1-0 
23/09/2007 PSV - Feyenoord 4-0 

THUIS:
04/12/2011 Feyenoord - PSV 2-0 
24/04/2011 Feyenoord - PSV 3-1 
20/09/2009 Feyenoord - PSV 1-3 
15/03/2009 Feyenoord - PSV 1-0 
12/01/2008 Feyenoord - PSV 0-1