Rentree Mathijsen en Te Vrede tijdens oefenpartij

Joris Mathijsen en Mitchell Te Vrede hebben donderdag tijdens een oefenpartij van Feyenoord tegen Excelsior hun rentree gemaakt. Mathijsen, die sinds zijn opgelopen hamstringblessure tegen PSV weer volledig fit is, speelde een uur mee, terwijl Te Vrede een helft in actie kwam. Trainer Ronald Koeman kon op Varkenoord in totaal over acht spelers uit de A-selectie beschikken, die allen in de basis begonnen. De ploeg werd aangevuld met jeugdspelers van Feyenoord Academy. Feyenoord verloor het duel uiteindelijk met 1-4.
Op een zonnig Varkenoord zagen enkele tientallen toeschouwers, onder wie veel jeugdspelers, dat Feyenoord al na zes minuten op achterstand kwam. Mick van Buren profiteerde van een misverstand tussen Kamohelo Mokotjo en Kaj Ramsteijn, waarna hij met een laag schot doelman Michel Franken passeerde.

De voorsprong had de Kralingers duidelijk zelfvertrouwen gegeven, wat zich na ruim een half uur spelen zelfs uitbetaalde in de 0-2. Doelman Franken sloeg de bal uit een hoekschop ongelukkig voor de voeten van Niels Vorthoren, die daarop niet aarzelde en de voorsprong van de bezoekers verdubbelde.

Nadat Feyenoord via Cas Knoester, die de eerste echte mogelijkheid voor zijn ploeg met een geplaatst schot verzilverde, vlak voor rust was teruggekomen tot 1-2, ontstond er tijdens de tweede helft een open strijd met kansen over en weer. Feyenoord ging nadrukkelijk op jacht naar de gelijkmaker en kreeg daar via Guyon Fernandez ook een goede mogelijkheid voor, maar de aanvaller zag zijn poging naast het doel belanden.

Door de aanvallende speelstijl gaf de ploeg achterin de nodige ruimte weg, waardoor Feyenoord-huurling Elvis Manu een paar keer vervaarlijk opdook voor doelman Franken. De doelman van Feyenoord A2 verrichte met zijn been twee belangrijke reddingen, maar was kansloos op een kopbal van Vorthoren, die uit een hoekschop zijn tweede treffer van de middag maakte en zijn ploeg daarmee op een 1-3 voorsprong zette.

Mede omdat Koeman de eerste elftal spelers Mokotjo, Mathijsen, Goossens en Te Vrede inmiddels had vervangen door jeugdspelers, kon de ploeg in de slotfase van de wedstrijd geen vuist meer maken. Roland Alberg zorgde namens Excelsior voor het slotakkoord, door in de laatste minuut een vrije trap vanaf twintig meter keihard te schieten en de eindstand daarmee op 1-4 te bepalen.

Feyenoord – Excelsior 1-4
6’ 0-1 Van Buren
28’ 0-2 Vorthoren
36’ 1-2 Knoester
74’ 1-3 Vorthoren
90’ 1-4 Alberg

Opstelling Feyenoord: Franken; Mokotjo (25’ Maatsen), Ramsteijn, Mathijsen (60’ Van Beek), Gomez Nieto; Vormer, Knoester (80’ Olijfveld), Goossens (46’ Dercks); Verhoek, Te Vrede (46’ Olivera) en Fernandez.