Feyenoord na rust ruim langs Xerxes/DZB

Feyenoord heeft zich donderdagavond via een overwinning op Xerxes/DZB geplaatst voor de volgende ronde van het bekertoernooi. Op Het Kasteel was de ploeg van trainer Ronald Koeman met 0-4 te sterk voor de Rotterdamse zaterdaghoofdklasser. Bij rust was de tussenstand nog 0-0, maar in de tweede helft nam Feyenoord via een eigen doelpunt van Anthony Bentem en treffers van Terence Kongolo en Ruud Vormer afstand van de stadgenoot. Lex Immers bepaalde de eindstand van het bekerduel met een strafschop op 0-4.

Ronald Koeman zal tijdens de eerste minuten van de wedstrijd nog even hebben teruggedacht aan zijn woorden van een dag eerder. De trainer had aangegeven dat hij waakte voor onderschatting van tegenstander Xerxes/DZB, maar sprak in De Kuip tevens de hoop uit dat zijn elftal het bekerduel snel kon beslissen. Het had echter weinig gescheeld of Feyenoord stond na enkele minuten op een 2-0 achterstand. Kostas Lamprou zag tot tweemaal toe een speler in een blauw-wit gestreept shirt voor zijn neus verschijnen, maar de doelman kon tot opluchting van Koeman beide keren redding brengen.

Hoewel de schrik er na de dubbele waarschuwing van de Rotterdamse amateurvereniging goed in zat, lukte het Feyenoord snel om zich te herstellen. Graziano Pellè vervulde daarbij een belangrijke rol. De spits fungeerde als een sterk en balvast aanspeelpunt, waardoor de ploeg snel de controle kreeg over het duel. Dat resulteerde zelfs bijna in een voorsprong, toen Pellè op vrijwel identieke wijze als zijn fraaie doelpunt van afgelopen zondag tegen Ajax knap wegdraaide bij zijn tegenstander en vanuit de lucht op doel vuurde. Zijn schot was echter net te hoog en ging via de bovenkant van de lat over het doel van Xerxes.

Daarmee was het voor Feyenoord duidelijk waar de sleutel lag om de tegenstander pijn te doen, maar het wist de Italiaanse spits in het vervolg van de eerste helft te weinig te vinden om tot uitgespeelde kansen te komen. Dat Feyenoord desondanks met een voorsprong had kunnen gaan rusten, was te danken aan de traptechniek van John Goossens. De linkeraanvaller legde tot tweemaal toe uit een hoekschop de bal panklaar op het hoofd van een ploeggenoot, maar oud-Feyenoorder Jesper Hogedoorn wist even vaak redding te brengen.

De 0-0 ruststand verleidde Koeman tot een dubbele wissel. De oefenmeester verving Harmeet Singh en Stefan de Vrij voor Lex Immers en Terence Kongolo. De laatste was bijna direct trefzeker, toen hij uit opnieuw een gevaarlijke hoekschop van Goossens vrij kon inkoppen. Ook Kongolo vond Hogedoorn op zijn weg, maar de doelman was even later kansloos op een inzet van zijn eigen verdediger. Nadat John Goossens was doorgebroken over de linkerkant en de bal laag had voorgegeven, gleed Anthony Bentem de bal in eigen doel.

De verdediger van Xerxes/DZB hielp Feyenoord daarmee ongewild in het zadel, want tien minuten later was het duel beslist. Nadat Kongolo met een fraaie kopbal de voorsprong had verdubbeld, zette Ruud Vormer zijn ploeg met een individuele actie op een 0-3 voorsprong. De middenvelder omspeelde doelman Hogedoorn en tekende daarmee voor zijn eerste officiële doelpunt in Feyenoord-shirt.

In de laatste minuten verdiende Ruben Schaken met een actie in het strafschopgebied nog een penalty, die op koele wijze werd benut door Lex Immers. De invaller bepaalde daarmee de eindstand op 0-4, waardoor Feyenoord zich plaats voor de volgende ronde van het bekertoernooi.

Xerxes/DZB – Feyenoord 0-4
60’ 0-1 Bentem (eigen doel)
69’ 0-2 Kongolo
72’ 0-3 Vormer
85’ 0-4 Immers (strafschop)

Scheidsrechter: Kamphuis

Geel: Van Wordragen, Dongen, Van Eijken (Xerxes/DZB)