Feyenoord ruim langs tien man Roda JC

Feyenoord heeft zondag de thuiswedstrijd tegen Roda JC Kerkrade met overtuigende cijfers gewonnen. Waar de bezoekers tot aan de rust nog redelijk mee konden komen met Feyenoord, nam de ploeg van trainer Ronald Koeman in de tweede helft afstand: 5-2. Graziano Pellè was met twee doelpunten en een assist van grote waarde voor Feyenoord. Ook Lex Immers, Jordy Clasie en Daryl Janmaat wisten zich op het scorebord te werken. Roda JC speelde een groot gedeelte van de tweede helft met tien man wegens een rode kaart voor Bart Biemans.

Feyenoord zocht bij rust de kleedkamer op in de wetenschap dat de ploeg zich in de eerste helft bijzonder effectief had getoond, maar daarnaast te makkelijk twee doelpunten had weggegeven. Voor het eerst sinds eind maart van dit jaar (in de wedstrijd tegen NAC Breda) werden er voor rust drie doelpunten gemaakt, maar omdat Roda JC twee keer tegen had gescoord, ging Feyenoord allerminst met een tevreden gevoel de rust in.

De tegendoelpunten waren extra pijnlijk, omdat die allebei vielen uit een hoekschop. Terwijl trainer Ronald Koeman de afgelopen weken juist had benadrukt dat Feyenoord te veel doelpunten uit dode spelsituaties tegen kreeg, wist Roda JC te scoren uit twee van de vier hoekschoppen die het in de eerste helft verdiende. Na ruim tien minuten kon Sanharib Malki ongehinderd binnen koppen, waarna vijf minuten voor rust Biemans dat kunstje herhaalde. Beide keren zag de defensie van Feyenoord er niet goed uit.

Afgezien van de dode spelsituaties kwam Roda JC nauwelijks in het spel voor. Feyenoord had veel meer balbezit en wist in tegenstelling tot de tegenstander ook via combinatiespel voor gevaar te zorgen. Al direct vanaf de aftrap werd op die manier Pellè bereikt. De spits draaide op de rand van het strafschopgebied weg bij zijn tegenstander en schoot de bal vervolgens binnen twintig seconden na het eerste fluitsignaal zeer fraai met links in de kruising.

Halverwege de eerste helft mocht Pellè zijn tweede van de middag al maken. Na aan afgemeten voorzet vanaf de linkerkant van Ruben Schaken kwam de Italiaanse spits voor zijn man en tikte van dichtbij binnen. Tien minuten later kwam Feyenoords derde doelpunt op vrijwel identieke wijze tot stand. Opnieuw kwam de voorzet van Schaken, die dit keer Lex Immers wist te bereiken. De middenvelder hoefde alleen zijn voet nog tegen de bal te zetten om de keeper te passeren.

Zodoende waren er alleen in de eerste helft al vijf doelpunten te zien in De Kuip, waarbij Feyenoord zichzelf mocht verwijten dat twee daarvan achter de naam van de tegenstander op het scorebord stonden. Toch duurde het na rust niet lang voordat Feyenoord zichzelf definitief in veilige haven had gespeeld. Dat was mede te danken aan verdediger Bart Biemans van de bezoekers. Nadat Ruben Schaken vrij op het doel van Roda JC af mocht en keeper Filip Kurto had omspeeld, kwam Biemans in botsing met Lex Immers en raakte in zijn val de bal met zijn hand. Scheidsrechter Braamhaar kende daarop een strafschop toe en stuurde Biemans met rood van het veld.

Waar Immers vervolgens voor het eerst in zijn carrière vanaf elf meter miste en de rebound naast schoot, zorgde Jordy Clasie twee minuten later alsnog voor de 4-2. De middenvelder werd de diepte in gestuurd door Pellè en schoot de bal overtuigend langs de keeper in de hoek van het doel.

Daarmee waren de kansen van Roda JC definitief verkeken. Met het inbrengen van verdediger Rob Wielaert voor aanvaller Krisztian Németh was duidelijk dat de bezoekers zich concentreerden op het voorkomen van meer tegentreffers, terwijl Feyenoord wist dat een monsterscore tot de mogelijkheden behoorde.

Dat de teller uiteindelijk stopte bij vijf doelpunten – Janmaat schoot een kwartier voor tijd hard binnen na een prima combinatie – was te wijten aan het feit dat in de slotfase grote kansen gemist werden. Zo had Immers de bal tot twee keer toe voor het binnen schieten, maar de middenvelder had het vizier niet op scherp. Schaken schoot in de slotminuut nog wel raak, maar deed dat uit buitenspelpositie, waardoor zijn treffer werd afgekeurd.

Feyenoord – Roda JC Kerkrade 5-2